Sari direct la conținut

Noi avertizări de ploi torențiale și furtuni în peste jumătate de țară – HARTĂ / Intervenții ale pompierilor în 56 de localități din 19 județe afectate de inundații

HotNews.ro
Ploaie torentiala, Foto: Sergii Petruk, Dreamstime.com
Ploaie torentiala, Foto: Sergii Petruk, Dreamstime.com

Meteorologii au prelungit, duminică, avertizările cod galben și portocaliu de ploi torențiale și vijelii pentru peste jumătate de țară și spun că vremea se va menține instabilă și în zilele următoare. Pompierii au intervenit în 56 de localităţi din 19 judeţe, în ultimele 24 de ore, inclusiv în Capitală pentru înlăturarea efectelor ploilor abundente şi vântului puternic, a anunțat duminică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Cele mai afectate județe de inundații sunt Gorj, Dolj şi Caraş-Severin.

De duminică, de la ora 10.00 și până luni, la aceeași oră este în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, fiind vizată și Capitala.

Conform meteorologilor, în intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Moldova, Muntenia, jumătatea de est a Transilvaniei și sudul Dobrogei, precum și în Carpații Orientali și Meridionali. Se vor înregistra averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Vremea se va menține instabilă și în zilele următoare, potrivit ANM.

Avertizarea cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale va fi în vigoare duminică, între orele 14.00 și 23.00.

În zona Carpaților Orientali, în estul Carpaților Meridionali și în județele Buzău, Ialomița și Călărași vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

Intervenții ale pompierilor în 56 de localități din 19 județe afectate de inundații

Pompierii au intervenit în 56 de localităţi din 19 judeţe, în ultimele 24 de ore, inclusiv în Capitală pentru înlăturarea efectelor ploilor abundente şi vântului puternic, a anunțat duminică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel, în cursul zilei de sâmbătă şi pe timpul nopţii, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din 47 case, 2 incinte ale unor operatori economici, 2 subsoluri ale unor instituţii publice, 202 curţi, 5 anexe, 46 beciuri şi 5 străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, a fost nevoie de intervenţia echipajelor operative pentru degajarea 11 copaci care au avariat 4 autoturisme şi au afectat acoperişul unei case.

Intervențiile au avut loc în 56 de localităţi din București și din 19 judeţe (AB, AR, AG, BV, CS, CJ, DB, DJ, GL, GR, GJ, HR, HD, IF, MH, MS, NT, SV, VL), iar efecte semnificative au fost înregistrate în trei judeţe (Gorj, Dolj şi Caraş-Severin), unde au fost evacuate preventiv 107 persoane din cinci localități (GJ – 91, DJ – 4 şi CS – 12), conform IGSU.

Din cauza apei şi aluviunilor acumulate, precum şi a copacilor căzuţi pe carosabil, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naţionale (DN 57B/CS, DN 66/HD, DN 7/HD şi DN 74/AB) şi pe 5 drumuri judeţene (DJ 571B/CS, DJ 606C/DJ, DJ 641/DJ, DJ 687D/HD şi DJ 706/HD), iar pe 3 drumuri naţionale (DN 57B/CS, DN 66/HD, DN 74/AB) traficul s-a desfăşurat cu dificultate.

Totodată, circulaţia feroviară a fost temporar oprită pe Magistrala 100/MH, între loc. SIMIAN şi loc. ZEGAIA, situaţia fiind remediată, mai precizează sursa citată.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice imediate, au fost transmise 26 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, în 12 judeţe (AG, BN, DJ, GJ, HR, IS, MH, MS, OT, SB, TR şi VL).

La momentul raportării IGSU nu sunt intervenţii în desfăşurare. (Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro