Sari direct la conținut

IPS Teodosie intervine și el în scandalul azilelor groazei, îl critică pe Bănescu și le ia apărarea lui Pandele și Budăi: Nu trebuie să demisioneze

HotNews.ro
Arhiepiscopul Teodosie, Foto: Agerpres
Arhiepiscopul Teodosie, Foto: Agerpres

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cunoscut pentru ieșirile sale radicale, intervine și el în scandalul privind ororile din azilele din Ilfov și susține că nici primarul din Voluntari, Florentin Pandele, și nici ministrul Muncii, Marius Budăi, nu ar trebui să demisioneze, argumentul fiind că „lucrurile trebuie luate după responsabilitatea directă, nu indirectă”. IPS Teodosie a ținut să îl contrazică pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, care spunea că „monștrii adevărați au chip uman, apar la tv, susțin cauze filantropice și sunt credincioși”.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care de-a lungul timpului s-a poziționat prin mai multe declarații controversate, iar în timpul pandemiei a contestat măsurile anti-COVID impuse de autorități, a făcut aceste declarații la Euronews.

IPS Teodosie – care în primăvară a fost în conflict direct cu Vasile Bănescu – a fost întrebat cum comentează declarațiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei în cazul vârstnicilor bătuți, infometați și lăsați fără tratament în azilele din Ilfov. Vasile Bănescu spunea că în cazul ororilor din azilele din Voluntari și Afumați trebuie stârpită „monstruoasa caracatiță publică” din care fac parte „monștrii adevărați” deghizați în oameni, care apar la televizor și susțin că sunt „credincioși”.

  • „Monștrii sunt aceia care și-au bătut joc de bătrâni, nu cei care apar la televizor. Depinde despre cine este vorba.
  • Vreau să mă abțin și să nu comentez despre declarațiile lui Bănescu. Mi-a fost student, l-am cunoscut altfel, dar s-a schimbat mult, e greu de înțeles (…)
  • E cea mai jalnică surpriză pe care am putut-o cunoaște (n.r. – ororile din azile), dar nu putem să punem pe seama unora care nu au știut despre aceasta să îi jignim sau să le atribuim niște fapte pe care nu le-au făcut”, a susținut IPS Teodosie în intervenția de la Euronews.

Întrebat despre responsabilitatea primarului din Voluntari, Florentin Pandele și a ministrului Muncii, Marius Budăi, și despre o demisie a acestora, Arhiepiscopul Tomisului a susținut că cei doi nu trebuie să își dea demisia pentru că „lucrurile trebuie luate după responsabilitatea directă, nu indirectă”. De asemenea, IPS Teodosie nu a pierdut ocazia să îi laude pe Pandele și pe Gabriela Firea:

  • ”Un om nu poate să facă totul. Sunt niște subalterni care au responsabilități. Pandele este un om care face foarte mult bine. Vină indirectă poate să aibă, directă nu, este un om care ajută foarte mult. Îl știu de când eram la București și l-am cunoscut. E un om deosebit, la fel ca și soția lui. (…)
  • Marius Budăi nu cred că trebuie să își dea demisia. El trebuia să fie acolo, trebuie să luăm lucrurile după responsabilitatea directă, nu indirectă”.

Reamintim că în tot scandalul privind abuzurile inimaginabile la care erau supuși vârstnici și pacienții cu dizabilități din trei azile din Voluntari și Afumați nu a existat nicio demisie la vârf.

Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov, au scris Centrul de Investigații Media și Buletin de București, publicațiile de la care au pornit aceste orori.

Pandele susține însă că nu a știut nici măcar despre existența acestor centre în orașul pe care îl conduce de 23 de ani și că el și Gabriela Firea ar fi victimele unei campanii orchestrate de USR. Mai mut, ministrul Familiei, Gabriela Firea, care s-a apărat prin mesaje fluviu postate pe Facebook, spune că ea și familia sa vor da în judecată „toate acele televiziuni și publicații care au diseminat fake news” despre presupusele legături ale surorii sale și ale prietenei sale, Ligia Gheorghe, cu centrele în care aveau loc abuzurile inimaginabile.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro