Tragedia din Mamaia. A patra persoană a murit. Mai mulți bărbați săriseră să salveze o fată de 16 ani de la înec
Luni a fost o zi neagră pe litoralul românesc. Trei persoane au murit după ce au intrat în marea zbuciumată în stațiunea Mamaia pentru a salva o fată de 16 ani de la înec, potrivit martorilor. Steagul galben era arborat de dimineață, înainte de evenimentul tragic, semn că scăldatul nu era recomandat decât înotătorilor profesioniști. Salvamarii au atras atenția că oamenii nu respectă indicațiile și se aventurează în valurile mării cu prețul vieții. Al patrulea bărbat, în vârstă de 38 de ani, care intrase după fată în apă a murit marți la spital. El fusese transportat în stare gravă, fiind resuscitat la mal, la fel ca în cazul celor trei care și-au pierdut viața cu o zi în urmă, potrivit Ziua de Constanța.
Cei trei bărbați care și-au pierdut viața luni la Mamaia aveau 34, 43 și 46 de ani și erau din Dâmboviţa, Calărași și Argeș, potrivit Ziua de Constanța. Se aflau pe plajă în momentul în care o fată de 16 ani a fost luată de curenții puternici și trasă în larg.
Cei trei au intrat în marea învolburată ca să o salveze, formându-se chiar un lanț uman pentru a-i salva pe toți, au povestit martorii, potrivit Observator News.
„Au intrat mai mulţi şi au făcut un cordon de persoane şi au mai scos din ei, dar pe unii i-a luat valul în continuare. În două reprize s-a făcut cordon şi s-au scos”, a spus un martor.
„Am intrat cu un salvamar, salvamar care din păcate, e şi el întins pe jos. Totul s-a întâmplat în partea asta de aici. A fost apa până în brâu şi i-a luat curentul pe toţi. Practic, au fost în apă vreo 8. Au fost duşi în curent în partea cealaltă, trei am scos noi, încă unu au scos salvamarii şi au venit ceilalţi cu skyjetul şi i-au scos pe toţi”, a declarat un alt martor.
Vântul puternic și valurile înalte au îngreunat salvarea oamenilor.
„A fost ceva foarte, foarte rapid. A fost o intervenţie foarte dificilă. Am înţeles că două trei fete au intrat în apă, o altă persoană şi-a dat seama că e ceva în neregulă, au intrat să salveze. A intrat şi salvamarul să îi salveze”, a povestit un salvamar.
„La faţa locului s-a format un lanţ uman, intervenţia fiind una extrem de dificilă din cauza valurilor mari şi a mării care era foarte agitată. Sosiţi la faţa locului, colegii mei au reuşit să recupereze cu ajutorul salvamarilor şi a operatorilor economici privaţi cu skyjet două persoane conştiente din mare”, a precizat și purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica.
Apelurile salvamarilor, ignorate
O altă persoană a murit luni după ce s-a înecat într-o altă zonă a stațiunii Mamaia.
Și la Neptun, patru turiști au fost în pericol de înec după ce au ignorat apelurile salvamarilor, care au arborat steagul roșu pe tot litoralul românesc.
- „Să-i anunțați pe turiști să nu mai insiste să intre în apă! Își pun viața în pericol, dar ne pun și nouă, salvamarilor, viața în pericol. Sunt răgușit de azi, de dimineață, de cât i-am informat, rugat, certat, dar degeaba. Au un singur scop: să se arunce în valuri. Noi degeaba încercăm.
- Părinții stau pe șezlonguri cu telefoane și tablete, iar copiii se aruncă în valuri cu colace și alte mijloace plutitoare foarte periculoase. Ai noștri turiști nu respectă, n-au nici cel mai elementar bun simț să respecte regula de aur: când e pericol nu te duci să te îneci. Am scos patru inși și i-am predat la Ambulanță, cu funcții vitale”, a declarat la Digi 24 Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun.
„Nu au nicio problemă, nu le pasă”
El spune că turiștii au un singur argument: au dat bani și vor să se simtă bine:
- „Nu au nicio problemă. Nu le pasă. Chiar dacă îi informezi că au dispărut oameni, nu le pasă, nu le este frică. Colegii mei, săracii, sunt disperați.
- Îi înțeleg perfect și îmi pare rău pentru ei. Sunt niște oameni minunați, dar avem și noi puterile noastre, mai mult nu putem să facem, că nu suntem zmei. Alergăm de dimineață până seara opt, zece kilometri pe plajă, ca să le fie bine turiștilor. Ei nu înțeleg asta”.
Ce sunt „curenții rip” din Marea Neagră și care sunt cele mai periculoase zone de pe litoralul românesc
Specialiștii atrag atenția asupra „curenților rip” din Marea Neagră, care sunt extrem de periculoși.
- „Aceste plaje ascund un pericol reprezentat de curenții rip. Reprezintă curenți de apă orientați către larg, din zona de plajă spre larg, sunt perpendiculari pe plajă și se caracterizează printr-o scurgere orizontală a apei.
- A înota împotriva acestui curent e ca și cum ai înota într-un râu de munte, în amonte. Nu ai nicio șansă să înaintezi”, a explicat la Digi24 Florin Tătui, profesor la Facultatea de Geografie a Universității din București.
El a adăugat că cele mai afectate sunt plajele de la Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn.
- „Dacă sunteți surprinși de curenții rip și simțiți că sunteți trași către larg, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați să plutiți. Acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim către larg, cu viteze destul de mari. Încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor. Nu înotați împotriva curentului.
- Trebuie să înotăm paralel cu plaja, până când simțim că nu mai suntem trași către larg și apoi să înotăm spre plajă”, a spus specialistul.