Sari direct la conținut

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti și managerul Spitalului Colentina, reținuți / Acuzațiile aduse de DNA

HotNews.ro
DNA, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
DNA, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Cristian Plută, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) – instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei – și managerul Spitalului Colentina din București, George Cristescu, au fost reținuți de DNA. Conform procurorilor, Plută ar fi primit mită 20.000 de euro de la George Cristescu, pentru a-l numi la conducerea unității medicale. De asemenea, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor ar fi primit 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige mai multe licitaţii.

În același dosar au fost reținuți omul de afaceri Alexandru Paul Dumitru (SC Palex Construcţii Instalaţii) și Silviu Stăncilă, intermediar al mitei. Un alt intermediar, Cristian Ion, a fost plasat sub control judiciar, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Ulterior, DNA a anunțat oficial reținerea celor patru persoane:

  • Cristian Plută, director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru infracțiunile de luare de mită, (două fapte) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
  • George-Mirel Cristescu, manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru dare de mită și delapidare,
  • Administratorul unei societăți comerciale, pentru dare de mită,
  • Persoană fizică, pentru infracțiunile de instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită și complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Cei patru urmează să fie duși la Curtea Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acuzațiile aduse de DNA

Cristian Plută este acuzat de procurori că ar fi primit mită 20.000 de euro de la George Mirel Cristescu pentru a interveni la primărie ca acesta să fie numit manager al Spitalului Colentina din București. De asemenea, directorul adjunct al ASSMB ar fi primit 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige licitaţii organizate de instituţie.

Ce spun procurorii:

  • „1. La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de inculpatul Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reținută în prezenta cauză.
  • 2. În perioada 28 august – 03 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, prin intermediul aceleiași persoane fizice, de la omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 04 aprilie 2023 de către A.S.S.M.B. cu o asociere de firme din care făcea parte și societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menționată mai sus ar fi fost remisă în scopul plății facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.
  • 3. În luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpați, persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.
  • 4. După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, inculpatul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, inculpatul ar fi achiziționat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit”.

Luni dimineață, DNA a anunțat oficial, printr-un comunicat de presă, că au avut loc percheziții la opt adrese din București și din județul Ilfov – la o instituție publică, la sedii de firme și la domiciliile unor persoane fizice.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada aprilie – august 2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică și cu numirea unor persoane în funcții de conducere a unor unități spitalicești de pe raza municipiului București”, a transmis DNA.

Cristian Plută a fost denunțat de către directorul general al ASSMB, Oana Sivache.

Cine este Cristian Plută

Cristian Plută lucrează în ASSMB din 2013, fiind inițial Șef Serviciu Administrativ, apoi Director Administrativ, Director Economic și Director al Direcției de Investiții. Pe 8 martie 2022, viceprimarul Horia Tomescu, care are în atribuții ASSMB, l-a numit director interimar al ASSMB. Numirea a fost făcută după demisia fostului director, numit de administrația Firea.

Pe 24 aprilie 2023 a fost retrogadat în funcția de director general adjunct, în locul său fiind numită director general Oana Sivache, care până atunci a ocupat funcția de director general adjunct.

În anunțul de numire ca director general al Oanei Sivache, Horia Tomescu îi mulțumea directorului Plută pentru activitatea sa.

„În urma deciziei conducerii filialei USR București am numit astăzi în funcția de director general al ASSMB – Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București pe doamna Oana Sivache. Îi mulțumesc domnului Cristian Pluta cel care a exercitat funcția de director general în ultimul an, an în care ASSMB:

  • a finalizat compartimentul de terapie acută la Spitalul Dr Victor Babeș,
  • a achiziționat 9 ambulanțe din fonduri nerambursabile pentru spitalele Colentina, Carol Davila și Victor Babeș,
  • a accesat finanțări nerambursabile pentru creșterea securității la incendiu pentru 9 spitale,
  • a depus 29 de proiecte de finanțare componentă Sănătate a PNRR,
  • finanțează din bugetul local înființarea Băncii de Țesuturi de la Spitalul Colentina,
  • finanțează din bugetul local proiectarea pentru stații de epurare pentru 14 spitale,
  • a fundamentat pentru 2023 un buget record de 660 milioane lei din care 82 milioane cheltuieli din fonduri nerambursabile și 345 milioane lei investiții.

Îi urez succes doamnei Oana Sivache în vederea implementării reformelor profunde din sistemul de sănătate din București, reforme pe care Alianța USRPLUS le-a promis cetățenilor în campania electorală din 2020”, scria Tomescu pe Facebook, în 24 aprilie.

Potrivit declarațiilor de avere depuse de-a lungul timpului, în 2017, Plută avea în proprietate doar 3 mașini: un Renault, un Volvo și o Dacia. În perioada 2022-2023, când a ocupat funcția de director general al ASSMB, averea sa a crescut cu 3 proprietăți: două terenuri și o casă.

ASSMB are în subordine 19 spitale din București, între care Spitalul Colentina.

Cine este George Cristescu, managerul Spitalului Colentina

George Mirel Cristescu a fost numit în luna mai a acestui an în funcția de manager interimar al Spitalului Colentina din Capitală.

Și numirea acestuia a fost anunțată atunci (în 22 mai), pe Facebook, de viceprimarul Capitalei Horia Tomescu:

  • „Noul manager interimar al Spitalului Clinic Colentina este domnul doctor George Mirel Cristescu, un specialist cu activitate profesională neîntreruptă de peste 25 de ani în cadrul Sistemului de Asigurări de Sănătate din România.
  • De-a lungul acestei perioade, a ocupat mai multe poziții de conducere în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Constanța, inclusiv cea de președinte-director general al instituției în perioada 2016-2019.
  • Domnia sa a acceptat să se alăture echipei noastre și avem încredere că experiența sa își va lăsa amprenta în cadrul Spitalului Clinic Colentina, având ca scop o evoluție a calității seviciilor medicale și a îmbunătățirii siguranței pacientului”.

George Mirel Cristescu a ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa, inclusiv pe cea de preşedinte-director general al instituţiei în intervalul 2016-2019, conform Ziua de Constanța.

Cristescu a fost revocat din funcția de director general al Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa în februarie 2019, în urma unui control al CNAS care a scos la iveală nereguli legate de modul de acordare a concediilor medicale, a scris replicaonline.ro. El a atacat în instanță decizia de revocare, dar a pierdut procesul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro