Sari direct la conținut

Chiar au scăzut prețurile după limitarea adaosului? Ce spune Ciolacu și ce spun datele oficiale

HotNews.ro
Alimente la supermarket 2023, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Alimente la supermarket 2023, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

„Datele de la INS ne arată că limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț”, a spus vineri premierul Ciolacu. HotNews a verificat care au fost efectele reale ale limitării marjei comerciale pe baza datelor INS.

Pe ansamblu, prețul mediu al pachetului format din produse de bază cu adaos comercial limitat a urcat în septembrie cu 4,55%.

Pâine albă: scumpire cu 7,4% în septembrie

Pâinea s-a scumpit cu 7,4% în septembrie, în ciuda ieftinirii înregistrate la făină (materia primă de bază), semn că producătorii au „reușit” să mai recupereze din pierderile înregistrate în trecut.

Lapte de vacă proaspăt : scumpire cu 1,3% în septembrie

Laptele a crescut moderat, limitarea adaosului comercial având efectul scontat. Numai că, să nu uităm, la lapte şi produse lactate, importurile au crescut cu un amețitor 1846% în ultimii 30 de ani.

Deficitul anual a fost de peste 104 milioane euro/an, din care mai mult de 90% s-a acumulat în perioada de postaderare (medie anuală fiind de aproape 215 milioane de euro), explică șeful INS, Tudorel Andrei, în cartea sa recent publicată “Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare 1990-2020” la editura Academiei Române.

Anul 1990 este cel în care s-a înregistrat una dintre cele mai drastice reduceri a exporturilor de produse agroalimentare din istoria economică a ţării. Volumul exporturilor de lapte şi produse lactate a scăzut cu 97%.

Față de 1989, importurile de lapte au crescut de peste 25 ori. Producția a scăzut în ultimii 30 de ani la jumătate.

La producţia de lapte, cinci ţări din Uniunea Europeană figurează între cele mai importante 20 de ţări pe plan mondial: Germania are o producţie totală de 33,1 milioane de tone, ceea ce reprezintă peste 8 mii kg/animal şi o producţie medie pe locuitor de aproape 400 litri, mai arată șeful INS. Franţa ocupă poziţia a doua la nivelul UE cu o producţie de 25,5 milioane de tone, producţia medie pe un animal fiind de 7,2 mii litri şi o producţie medie pe locuitor de peste 390 de litri.

Polonia este unul dintre producătorii importanţi la nivel european, realizând o producţie de lapte de 14,2 milioane de tone/an, cu un randament pe animal de 6,4 mii kg şi o producţie medie pe locuitor de 370 de litri.

Italia a realizat o producţie de aproape 12 milioane de tone, cu un randament mediu pe animal de 7,1 mii litri şi o producţie medie pe locuitor de aproape 200 de litri. Cu un randament pe animal egal cu cel din Italia, Țările de Jos realizează o producţie anuală de peste 10,6 milioane de tone, reprezentând 618 litri/locuitor.

Brânză telemea din lapte de vacă: scumpire cu 13,8% în septembrie

Ouă – scumpire cu 16,6% în septembrie

Prețul ouălor a crescut cu aproape 17%, ceea ce este mult, după orice standarde ar avea premierul. Preţul ouălor în Uniunea Europeană crescuse în UE cu 30% în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022, o creştere uşor peste media europeană fiind înregistrată în România, unde ouăle erau cu 33,7% mai scumpe, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Carne de pui- scumpire cu 8,45%

Scumpirea utilităţilor, a carburanţilor şi a cerealelor s-a reflectat deja şi la raft în toate produsele. Până şi carnea de pui, preferată de foarte mulţi români, s-a scumpit. Iar preţurile vor continua să crească, spun fermierii.

„Anual creştem 5 milioane de pui broiler. Achiziţionăm puiul de o zi, furajele şi vindem către abatoare. Creşterea cerealelor de la 1 martie ne produce o majorare de cost a kilogramului de carne”, explică Gabriela Ilisei, fermier.

Carne de porc – scumpire cu 13,65%

România importă, în prezent, 80% din necesarul de carne de porc, față de 20% în urmă cu 6 ani.

Odată cu carnea, România importă și inflația din țările de proveniență, fiind pusă presiune pe cursul de schimb. Prețul mâncării unei suine poate ajunge la 6 lei/zi, în funcție de ce furaje îi dai să mănânce. Dacă porcul ajunge la greutatea de 100 de kg în trei luni, asta înseamnă 90 de zile *6 lei=540 de lei dați numai pe hrană. De vândut la abator îl vinzi cu 5,5 lei/kg, adică 550 de lei. Aparent, ai un profit de 10 lei. Dar dacă adaugi salariul celui care se ocupă de ei, facturile la energie și gaz, transportul gunoiului, vezi că, de fapt, pierzi. Noi ne considerăm totuși norocoși, întrucât avem 70 de hectare de teren pe care cultivăm diverse culturi pe care apoi le transformăm în hrană pentru animale, spune un fermier.

Legume- scumpire cu 9,11%

Prețul cepei a urcat în această perioadă la 8 lei/kg, dublându-se în doar două săptămâni. HotNews a stat de vorbă cu câțiva cultivatori dar și cu oficiali guvernamentali despre cauzele scumpirii cepei, încercând de asemenea să aflăm cât va mai dura penuria de ceapă.

Fructe – scumpire cu 8,15%

Când vine vorba despre consumul casnic, categoria de legume și fructe s-a contractat cu circa 6% în volum în 2022 față de anul anterior, în timp ce în valoare, dinamica a fost pozitivă (+13,4%), potrivit datelor GfK Consumer Panel. Volumele de fructe achiziționate de gospodării anul trecut au fost cu 9,3% sub nivelul din 2021, în timp ce în cazul legumelor, declinul volumic a fost de aproape 4%. Mai mult, fructele au pierdut cumpărători heavy buyers din rândul populației tinere, sub 29 de ani, iar gospodăriile cu venituri mici au achiziționat mai rar această categorie în 2022 față de anul anterior. Se poate spune că gospodăriile au achiziționat volume mai mici de fructe și legume la o vizită de cumpărare, ca răspuns la presiunile inflaționiste din piață, scrie Revista Progresiv.

Cartofi – scumpire cu 13,76%

Producem doar 27% din necesarul de consum. Cartoful este unul dintre produsele care s-au scumpit accelerat în ultimul an. În acest sezon, agricultorii din sudul țării s-au plâns că nu reușesc să strângă decât jumătate din cantitatea de cartofi de anul trecut. Seceta a pârjolit hectare întregi, însă oamenii se mulțumesc că mai au ce scoate din pământ. Pentru înființarea unui hectar cu o cultură de cartofi cheltuielile producătorului ajung la 5.000 de euro.

De ieftinit, s-au ieftinit de fapt doar 3 produse: ulei- ieftinire cu 23%, făină- ieftinire cu 16,26% și mălai- ieftinire cu 5,97%

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro