Sari direct la conținut

VIDEO Klaus și Carmen Iohannis, primiți de președintele Kenyei. Prima oprire din turneul de zece zile în Africa / Înainte de plecare, Iohannis i-a decorat pe președinții africani pe care îi vizitează

HotNews.ro
Klaus Iohannis și președintele Kenyei, William Ruto, Foto: Captura YouTube
Klaus Iohannis și președintele Kenyei, William Ruto, Foto: Captura YouTube

Președintele Klaus Iohannis, alături de soția sa, și-a început marți turneul de zece zile în Africa, iar prima oprire a fost Kenya, unde șeful statului a fost primit de către omologul său din statul african, William Ruto. Iohannis ar urma să stea în Africa până în 23 noiembrie și să viziteze și Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.

12:07 Iohannis, declarații de presă comune cu președintele Kenyei, William Ruto:

„Am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial”

Iohannis a susținut că Kenya „este unul dintre prietenii tradiționali ai României în Africa de Est și un partener economic și sectorial din ce în ce mai relevant”.

  • „I-am împărtășit președintelui William Ruto viziunea României privind redinamizarea relațiilor noastre cu statele continentului african, Kenya având un rol esențial în demersurile strategice ale țării noastre.
  • De altfel, vizita în Kenya se desfășoară într-un context foarte special – recenta adoptare a primei Strategii Naționale pentru Africa, cu titlul România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație.
  • România și Kenya au o relație îndelungată, caracterizată prin respect și încredere reciprocă, consolidate pe parcursul a 55 de ani de relații bilaterale.
  • Sunt sigur că discuțiile de astăzi, construind pe relația noastră tradițională, vor deschide noi perspective de cooperare. Pentru a continua discuțiile noastre, i-am adresat o invitație Președintelui Ruto pentru a vizita România.
  • Kenya este un exemplu de stabilitate politică și de tranziție democratică în Africa de Est și, totodată, un hub economic, financiar, de transport și dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune.
  • Consultările noastre de astăzi au reconfirmat că avem teme de interes comun și poziții similare față de provocările globale actuale.
  • Astfel, am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Kenya: protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, protecție civilă, educație, digitalizare, energie verde”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a ajuns în Africa împreună cu Carmen Iohannis. Marți dimineață, ei au fost primiți la State House Nairobi de către președintele Kenyei, William Ruto.

Conform agendei oficiale, ei urmează să aibă convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale, semnare documente bilaterale, declarații de presă comune și un dejun oficial.

Ce program oficial va avea Iohannis în turneul din Africa

După întâlnirea cu președintele Kenyei, Iohannis va avea marți următorul program: 13:30 (ora României) – depunerea unei coroane de flori la Mausoleul Jomo Kenyatta, 14:05 – vizită la United Nations Office at Nairobi, unde se va întâlni cu directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), conform agendei oficiale publicate de către Administrația Prezidențială.

Miercuri, 15 noiembrie, în agenda președintelui nu apare niciun eveniment.

Joi, conform agendei, Klaus Iohannis ar urma să se afle tot în Kenya, la Nairobi. Pe agendă figurează un singur eveniment, la ora 10.00 – vizită la Uthiru Girls High School.

Celelalte zile în care Iohannis ar urma să se afle în Africa nu apar încă marcate în agenda publică.

Iohannis va sta în Africa până în 23 noiembrie, urmând să meargă și Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.

Conform Administrației prezidențiale, în vizita în Tanzania, Iohannis va avea consultări politice cu președintele Samia Suluhu Hassan, iar vizita de stat în Cabo Verde „va prilejui consultări ale președintelui României cu președintele Cabo Verde, José Maria Neves”. Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu președintele Adunării Naționale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Cabo Verde, José Ulisses Correia e Silva, și cu primarul orașului Praia, Francisco Avelino Carvalho. De asemenea, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foștii studenți din Cabo Verde care au studiat în România.

În vizita în Senegal, Iohannis, va avea consultări politice cu președintele Senegalului, Macky Sall. De asemenea, programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea lui Klaus Iohannis, alături de președintele Macky Sall, la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenții ale ONU prezente în Senegal. Programul vizitei va prilejui şi o întrevedere a președintelui Klaus Iohannis cu foști studenți senegalezi în România, potrivit Administrației prezidențiale.

Înainte de plecare, Klaus Iohannis i-a decorat pe președinții țărilor africane pe care le vizitează

Înainte de a pleca în turneul în Africa – al treilea din acest an, după cele din ASia și America de Sud, reşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe omologii săi din Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde) şi Senegal, cărora le-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan.

Conform decretelor publicate luni în Monitorul Oficial, Iohannis i-a decorat pe preşedintele Kenyei, William Kipchirchir Samoei arap Ruto, pe preşedintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, pe preşedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves, şi pe preşedintele Senegalului, Macky Sall, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, în semn de „înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare” dintre România şi cele patru state africane.

Iohannis a semnat vineri aceste decrete.

Cum arată avionul cu care Iohannis va merge în Africa:

Avionul cu care Iohannis va călători în Africa este unul foarte bine dotat și are inclusiv duș. Este vorba despre un avion Gulfstream G550, închiriat de la Global Jet Luxemburg, conform BoardingPass.

Potrivit informațiilor BoardingPass, zborurile pentru vizitele oficiale din Africa ale președintelui României vor fi efectuate cu un Gulfstream G550 închiriat de la Global Jet Luxemburg.

Turneul lui Iohannis în Africa va începe de luni, de pe aeroportul din Sibiu, însă nu este clar pentru moment dacă se va opri și la București.

  • „Gulfstreamul G550 închiriat de la Global Jet poate transporta maximum 13 pasageri, iar o parte dintre scaunele avionului se pot transforma în două paturi pentru o persoană și alte două paturi duble.
  • Autonomia de zbor a acestui avion este de 12.500 de kilometri, fiind suficientă pentru a zbura din Sibiu fără escală până aproape de Antarctica.
  • Totuși, președintele României nu va ajunge atât de aproape de Polul Sud; vizitele oficiale vor avea loc în Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal, potrivit Administrației Prezidențiale”, scriu cei de la BoardingPass.

Cele mai scumpe vizite ale lui Klaus Iohannis – investigație Recorder

Turneul în Africa este cel de al treilea pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie).

O nouă investigație Recorder arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro. Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.

Jurnaliștii de la Recorder arată și că președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Costurile zborului, care a avut escală la Sibiu, s-au ridicat la aproximativ 85.000 de euro, conform Recorder. Asta, în contextul în care președințiile unor țări precum Estonia, Cehia, Letonia sau Finlanda au cheltuit în jur de două sau trei mii de euro pentru deplasarea în Marea Britanie, adică de 40 de ori mai puțin față de cât a cheltuit Administrația Prezidențială din România.

Jurnaliștii de la Recorder arată că zborul lui Iohannis la un dineu din Rotterdam, cu un avion cu dormitor aerian (deși zborul a durat doar două ore), cu un echipaj format din trei oameni și șase pasageri, a costat 170.000 de euro. Zborul București – Reykjavik – Sibiu, la o reuniune internațională a liderilor de stat: peste 260.000 de euro.

Turneul asiatic și sud-american al președintelui Iohannis, cu un ocol la Sibiu, a costat peste un milion de euro, conform jurnaliștilor de la Recorder.

Costurile sunt asemănătoare și în cazul vizitei președintelui în America Latină: Brazilia, Chile și Argentina: aproximativ 1,2 milioane de euro.

Când a zburat, tot cu avion privat, la Bruxelles, pentru întrunirea Consiliului European, cu escală la Sibiu, Iohannis a plecat din București, a avut escală la Sibiu și apoi a aterizat la Bruxelles. De acolo, s-a întors în România, în Constanța (fără să aibă program oficial), iar costurile s-au ridicat la peste 200.000 de euro.

Recorder mai arată și că atunci când Iohannis a fost întrebat despre secretizarea informațiilor despre costurile deplasărilor sale externe, el a spus că „Așa este legea”, deși acest lucru nu este adevărat, pentru că nu este prevăzut în nicio lege că aceste informații trebuie să fie secrete de stat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro