Sari direct la conținut

Primarul din Crevedia, unde au avut loc exploziile devastatoare, și-a mărit salariul cu 70%

HotNews.ro
Primarul din Crevedia, Florin Petre la declarații, Foto: Adi Iacob / HotNews
Primarul din Crevedia, Florin Petre la declarații, Foto: Adi Iacob / HotNews

Florin Petre, primarul din Crevedia, unde în luna august au avut loc exploziile la o stație GPL soldate cu șase morți și peste 50 de răniți, și-a mărit salariul cu 70 %, conform Digi 24. Consilierii PSD au votat creșterea tuturor salariilor din primărie, într-o ședință a Consiliului Local. Amintim că Florin Petre susținea că el nu a știut că stația GPL continua să funcționeze și după ce a fost închisă, în 2020, că ar fi trecut prin fața depozitului de două ori pe săptămână și că a văzut „poarta închisă şi atât”. Mai mult, el a dat vina pe oamenii care locuiesc lângă stația GPL, spunând că aceștia nu l-au sesizat. Întrebat cine este vinovat pentru tragedie, el a răspuns scurt: „Patronul firmei”.

Consilierii PSD au votat creșterea tuturor salariilor din primărie, într-o ședință a Consiliului Local, argumentând că acestea nu au mai crescut din anul 2019.

Astfel, primarul ar urma să aibă un salariu de 16.500 de lei brut de la începutul anului viitor, adică va lua în mână aproximativ 10.000 de lei, conform Digi 24. Majorarea este de 6.000 de lei.

Viceprimarul va câștiga, de la 1 ianuarie 2024, 13.200 de lei brut, la fel și secretara instituției, iar paznicul va avea un salariu de 4.600 de lei, la care se vor adăuga sporurile.

Șase persoane au murit, iar alte peste 50 au fost rănite în urma unor explozii produse în 26 august la o stație GPL din Crevedia.

„Ce treabă aveam noi?”

Primarul din Crevedia a avut prima apariție publică la trei zile de la explozii, după ce acolo au ajuns prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, și președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan. Până atunci, primarul a evitat să vorbească cu presa. El a avut scurte intervenții telefonice la TV imediat după explozii, apoi nu a mai răspuns, spunându-le jurnaliștilor că nu mai vrea să facă declarații „ca să nu inducă panica în populație”.

În prezența prefectului și a șefului CJ Dâmbovița, primarul din Crevedia a făcut declarații halucinante, susținând în mod repetat că el nu a știut nimic, că nu era treaba lui să verifice și că nici nu l-a sesizat vreun localnic.

Întrebat dacă în tot acest timp el nu a trecut prin fața depozitului GPL, aflat la un kilometru de sediul primăriei, primarul a susținut că a „trecut pe acolo poate de două ori pe săptămână”, dar că nu a văzut nimic pentru că era poarta închisă.

Chestionat cine este responsabil, în opinia sa, pentru acest dezastru, Petre Florin a răspuns scurt: „Patronul firmei”.

Dacă făceau o sesizare cei de la ISU către Poliție, bănuiesc, să le pună în vedere să verifice din când în când dacă această stație funcționează, ar fi fost ok din punctul meu de vedere”, a continuat el, susținând că nu știe nici cum a obținut firma acel teren și că „totul a fost în regulă până în 2020”, când firma a anunțat primăria că își închide activitatea.

Când i s-a atras atenția că este o comunitate mică, primarul din Crevedia a răspuns: „Eu nu aș spune că este o comunitate mică, dacă avem 12.000 de locuitori cel puțin”.

El a susținut că nu a știut nici despre avizele de construcție date firmei în perioada în care el era primar, el a spus, de asemenea, că nu știe: „Nu eram atunci”.

Când jurnaliștii i-au atras atenția că este totuși primar din 2016, an în care a avut și o condamnare, Petre Florin a plecat pur și simplu: „Aaa, acum o dați în condamnări”.

La momentul deflagrațiilor, la depozitul GPL din Crevedia care funcționa ilegal și figura ca fiind închis din toamna lui 2020 se aflau trei cisterne cu GPL, din care două parcate pe stradă. În timpul transferului de gaz dintr-o cisternă în alta, în curtea firmei, sub una dintre cisterne a apărut o sursă de foc, conform Parchetului General.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli. Stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Sub nasul autorităților se derulau operațiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie.

Stația GPL este a firmei FLAGAS SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

Firma îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 anunțase autoritățile că închide punctul de lucru.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar ancheta Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.

Un alt dosar penal a fost deschis de Parchetul Militar și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc cele două explozii urmate de incendii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro