Sari direct la conținut

FOTO Iohannis a ajuns în Tanzania, urmând ca vineri să fie primit de președinta țării, Samia Suluhu Hassan

HotNews.ro
Klaus si Carmen Iohannis, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus si Carmen Iohannis, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au sosit joi în Tanzania, urmând ca vineri să fie primit de şeful statului, Samia Suluhu Hassan. Pe Aeroportul Internaţional ”Julius Nyerere”, Klaus Iohannis a fost primit de Ministrul Resurselor Naturale şi Turismului, Angellah Kairuki.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a sosit în ţară pentru o vizită de stat în perioada 16-19 noiembrie 2023, în urma invitaţiei Preşedintelui Republicii Unite Tanzania, Dr. Samia Solution Hassan”, a transmis Ministerul de Externe din Tanzania, citat de News.ro.

Pe Aeroportul Internaţional ”Julius Nyerere”, Klaus Iohannis a fost primit de Ministrul Resurselor Naturale şi Turismului, Angellah Kairuki.

Scopul vizitei este de a atrage mai multe investiţii şi de a atrage mai mulţi turişti din România, notează MAE tanzanian.

În plus, în cadrul dialogului oficial care va avea loc în 17 noiembrie, cei doi preşedinţi vor discuta despre cea mai bună modalitate de promovare şi consolidare a cooperării înt domeniile educaţiei, sănătăţii, agriculturii, energiei şi mineralelor.

Iohannis merge sâmbătă la Zanzibar

Înainte de a părăsi ţara pe 19 noiembrie peşedintele României va merge la Zanzibar, unde va discuta cu preşedintele Dr. Hussein Ali Mwinyi şi va vizita oraşul vechi – Stone Town – care este una dintre cele mai mari atracţii turistice din lume, subliniază ministerul.

Următoarele etape ale turneului african al lui Iohannis includ vizita de stat în Republica Cabo Verde şi vizita oficială în Senegal.

Conform Administraţiei prezidenţiale, vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african.

Safari și dansuri africane în Kenya pentru soții Iohannis

Înainte de a ajunge în Tanzania, președintele Klaus Iohannis, a fost în Kenya, unde miercuri în a doua zi a turneului de zece zile în Africa, a fost în safari, împreună cu Carmen Iohannis.

Președintele și-a început turneul în Africa marți, prima oprire fiind Kenya, unde Klaus și Carmen Iohannis au fost primiți de către președintele William Ruto la State House Nairobi.

Miercuri, în programul oficial publicat de Administrația prezidențială nu apărea niciun eveniment, însă Kenya Wildlife Service a publicat pe rețelele sociale fotografii cu Klaus și Carmen Iohannis în safari.

Joi, cei doi au vizitat un liceu de fete din Nairobi, unde au asistat și la un dans tradițional, iar prima doamnă a fost invitată și ea să se alăture.

Cele mai scumpe vizite ale lui Klaus Iohannis – investigație Recorder

Turneul în Africa este cel de al treilea pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie).

O nouă investigație Recorder arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro. Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.

Jurnaliștii de la Recorder arată și că președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Costurile zborului, care a avut escală la Sibiu, s-au ridicat la aproximativ 85.000 de euro, conform Recorder. Asta, în contextul în care președințiile unor țări precum Estonia, Cehia, Letonia sau Finlanda au cheltuit în jur de două sau trei mii de euro pentru deplasarea în Marea Britanie, adică de 40 de ori mai puțin față de cât a cheltuit Administrația Prezidențială din România.

Jurnaliștii de la Recorder arată că zborul lui Iohannis la un dineu din Rotterdam, cu un avion cu dormitor aerian (deși zborul a durat doar două ore), cu un echipaj format din trei oameni și șase pasageri, a costat 170.000 de euro. Zborul București – Reykjavik – Sibiu, la o reuniune internațională a liderilor de stat: peste 260.000 de euro.

Turneul asiatic și sud-american al președintelui Iohannis, cu un ocol la Sibiu, a costat peste un milion de euro, conform jurnaliștilor de la Recorder.

Costurile sunt asemănătoare și în cazul vizitei președintelui în America Latină: Brazilia, Chile și Argentina: aproximativ 1,2 milioane de euro.

Când a zburat, tot cu avion privat, la Bruxelles, pentru întrunirea Consiliului European, cu escală la Sibiu, Iohannis a plecat din București, a avut escală la Sibiu și apoi a aterizat la Bruxelles. De acolo, s-a întors în România, în Constanța (fără să aibă program oficial), iar costurile s-au ridicat la peste 200.000 de euro.

Recorder mai arată și că atunci când Iohannis a fost întrebat despre secretizarea informațiilor despre costurile deplasărilor sale externe, el a spus că „Așa este legea”, deși acest lucru nu este adevărat, pentru că nu este prevăzut în nicio lege că aceste informații trebuie să fie secrete de stat.

CITEȘTE ȘI: FOTO Cum arată avionul care l-a dus pe Klaus Iohannis în Africa – BoardingPass

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro