Sari direct la conținut

„Vinul e parte din conversația neîntreruptă a omului”. Noua gamă Pinot Noir Jidvei, lansată alături de Andrei Pleșu și Horia-Roman Patapievici, într-un dialog cu și despre vin

Smile Media
Andrei Pleșu și Horia-Roman Patapievici, Foto: Jidvei
Andrei Pleșu și Horia-Roman Patapievici, Foto: Jidvei

Jidvei a lansat noua gamă de vinuri Pinot Noir Jidvei la finalul lunii noiembrie la Muzeul Național de Artă a României, în cadrul unui eveniment special care i-a avut invitați pe Andrei Pleșu și pe Horia-Roman Patapievici. Expresie pură a soiului în terroir-ul transilvan, gama Pinot Noir Jidvei surprinde maniera în care trei vinuri vinificate diferit – alb, roze și roșu – reușesc să spună aceeași poveste. Capodopera în trei capitole este unică în România, fiind singura gamă care prezintă 3 vinuri realizate din soiul de struguri Pinot Noir, și marchează o premieră pentru Jidvei, deoarece Pinot Noir Roșu 2019 este primul vin roșu super premium lansat de companie.

Seara de la MnaR a foat o experiență unică, o călătorie în fascinanta lume a vinului. Și pentru că un astfel de eveniment trebuie marcat ca atare, lansarea gamei Jidvei a avut loc într-un context în care vinul a fost admirat și apreciat, alături de invitați de seamă: „Vinul nu lasă niciun răspuns fără întrebare și fără posibilitatea convivialității, întreține spiritul comunitar și deschiderea către diferență. Vinul e tihnă, nu există băut de vin fără episodul tihnă și asta e împotriva ritmurilor care ne sufocă azi”, a povestit cu măiestrie Andrei Pleșu.

„Vinul este o dovadă că întruparea este cheia de înțelegere a lumii, pentru că vinul este lumină întrupată, pământ întrupat, este apă și aer întrupate. El nu este, pur și simplu, un dat, el e parte din conversația neîntreruptă a omului. Acolo unde este vin este și conversație.”, a adăugat Horia Roman Patapievici.

Evenimentul a fost completat de momente muzicale, oferite de violoncelistul Răzvan Suma și de violonistul Valentin Șerban, care au completat atmosfera unei seri deja reușite.

Prezenți la lansarea noii game de vinuri Pinot Noir Jidvei au fost: regizorii Cristian Mungiu și Tudor Giurgiu, actorii Elvira Deatcu, Lia Bugnar, Alex Calangiu, Adrian Nartea, criticul de film Irina Margareta Nistor -; literatură – Radu Paraschivescu; sport – Mihai Covaliu; jurnalism – Sandra Pralong, Amalia Enache, Cristina Stănciulescu, Marius Pancu; radio – Răzvan Exarhu, Cătălin Striblea; persoane publice – Oană Gheorghiu, Virgil Ianțu, Sonia Argint, Ionela Năstase, Domnica Mărgescu, Marinela Ardelean – expert în vinuri.

Cum a arătat evenimentul special organizat de Jidvei în ochii invitațiilor

„Este cel mai de soi, cel mai elegant, cel mai fin, cel mai rafinat eveniment la care am fost în ultima vreme. De la discuția plina de umor și tâlc dintre Andrei Pleșu și Horia-Roman Patapievici, până la locul în care s-a desfășurat evenimentul: clădirea superbă care găzduiește Muzeului Naţional de Artă al României, oamenii prezenți la eveniment, muzica aleasă sau cina în sine. Am avut plăcerea și onoarea să fiu prezent la evenimentul de lansare Pinot Noir Jidvei – singura gamă cu Pinot Noir vinificat în roșu, alb și roze, din România.”Blogul lu Otravă

„Un trio remarcabil, o coregrafie între om și natură desăvârșită cu pasiune, dăruire și creativitate. O capodoperă în trei capitole. Așa poate fi descrisă pe scurt și foarte elocvent gama Pinot Noir Jidvei care a fost lansată într-unul dintre cele mai elegante și rafinate evenimente la care am participat vreodată. Ca să nu mai zic că am avut și onoarea să-l prezint și să mă “asortez” cu fiecare dintre cele trei vinuri: alb, rose și roșu.” Sonia Argint

Am participat la un eveniment cu o notă transilvăneană, unde am avut onoarea să vorbesc despre vinuri, brandul țării și prima trilogie Pinot Noir (alb, roșu și roz) de la crama Jidvei, alături de Andrei Pleșu, Horia Roman Patapievici și familia Necsulescu. Un eveniment excepțional, organizat într-un cadru elegant, cuvântul cheie al serii a fost ELEGANȚA – vinurile, oaspeții, locația și până la ultimul detaliu. Felicitări, @jidveiromania!”Marinela Ardelean

„Am aflat tot ce oferă vinul de la Jidvei, pentru că am fost martor la o degustare aparte, la Muzeul Națonal de Artă. S-a băut un pahar cu vin (trei, de fapt) din gama Pinot Noir (alb, rose și roșu – am verificat din 3 surse, așadar, calitatea vinului de la Jidvei), la o masă cu pretenții și la o discuție de neuitat cu Andrei Pleșu și cu Horia-Roman Patapievici, două personalități marcante ale vieții publice din România. Artă, poezie, muzică de vioară și violoncel, atmosferă de cină regală, dialog la înălțime despre cramele românești, dar și despre tipurile de beție, vin bun și oameni faini. Cam asta ar fi, pe scurt arta de a trăi frumos”. – Ionela Năstase

Gama Pinot Noir Jidvei – un trio remarcabil, demn de a fi sărbătorit

Pinot Noir este un soi de struguri temperamental care reușeste să exprime din plin autenticitatea terroir-ului din Podgoria Jidvei. Vinurile roșii obținute sunt elegante, cu corp lejer spre mediu, cu minunate arome catifelate, a căror complexitate sporește odată cu trecerea timpului. Vinificat cu fantezie și pricepere, dă naștere unor vinuri albe și roze spectaculoase, cu arome delicate și tonuri fructate.

Pasiune și delicatețe transpuse într-un vin cu totul surprinzător, Pinot Noir Alb 2022. Fermecător și armonios, acest Blanc de Noir se remarcă prin îmbinarea savuroasă a aromelor de flori de tei, mere galbene și pere coapte, cu tonuri discrete de caise și pepene galben. Se distinge printr-un echilibru final, subtil și totodată, persistent. Pentru Pinot Noir Alb 2022, în procesul de vinificație, s-a folosit doar mustul care curge la început după zdrobirea strugurilor, pentru a evita eliberarea compușilor de culoare din pieliță.

Cu o intensitate aromatică fină și caracter plăcut, deloc ostentativ, Pinot Noir Roze 2022exprimă dăruire și eleganță. Suav și încântător, împletește arome fructate de cireșe de mai și coacăze roșii, redând în fiecare picătură prospețimea vioaie a zilelor de vară, învăluite tandru într-o adiere florală delicată.Vinificarea Pinot Noir Roze 2022 a necesitat multă atenție, în special în etapa de macerație peliculară. Obținerea unei culori care să reflecte profilul aromatic al vinului este dovada priceperii oenologilor Jidvei.

Creativitate și curaj cuprinse într-un vin emblematic, o premieră între vinurile Jidvei care aduce laolaltă măiestria omului și inovația tehnologică. Cu o complexitate aromatică de excepție,Pinot Noir Roșu 2019este sec și echilibrat, senzațiile de fructe roșii suculente sunt completate de aciditatea peste medie, specifică Podgoriei Jidvei, care conferă vinului o prospețime aparte și un foarte bun potențial de învechire la sticlă.

Un vin emblematic, primul vin roșu super premium realizat de Jidvei.

Maturat în liniște pentru a contura textura catifelată, 25% din vin a fost finisat în baricuri de 225 de litri din lemn de stejar franțuzesc, la prima folosire.

Strugurii au fost culeși manual dintr-o singură parcelă cu viță-de-vie de 5 hectare, situată în locatitatea Tăuni.

Despre Jidvei:

Jidvei este cel mai mare producător de vinuri din România, cu o experiență de peste Jumătate de secol în arta vinului. Sunt aproape 75 ani de când vinurile Jidvei spun povestea terroir-ului unic de pe Valea Târnavelor și peste două decenii de când avem privilegiul de a duce mai departe această tradiție și valoroasa moștenire culturală a podgoriei din inima Transilvaniei. Jidvei este un business de familie, construit ca o moștenire pentru viitor, cu grijă și respect pentru natură și comunitate, fiind deja implicate trei generații.

Articol susținut de Jidvei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro