Sari direct la conținut

Incendiul de la Ferma Dacilor: Percheziţii la mai multe persoane, între care patronul și administratorii pensiunii / A fost extinsă urmărirea penală

HotNews.ro
Ferma Dacilor dupa incendiu, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Ferma Dacilor dupa incendiu, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Procurorii Parchetului Tribunalului Prahova au anunţat, marţi, că s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem pentru infracţiunile de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu privind situaţia juridică a pensiunii Ferma Dacilor, mistuită de un incendiu puternic în care au murit opt oameni. În acest caz au loc mai multe percheziții, inclusiv la adresa administratorilor pensiunii.

Reprezentanții Parchetului Tribunalului Prahova au transmis că în acest dosar marți au fost făcute opt percheziţii la adresele unde locuiesc efectiv sau îşi au domiciliul șapte persoane fizice şi au fost emise şi puse în executare șase mandate de aducere pentru persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai firmei care deține pensiunea Ferma Dacilor. Au fost ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare a datelor informatice.

Conform unui comunicat transmis marți de Parchetul Tribunalului Prahova, în 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul din 26 decembrie de la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem pentru trei infracţiuni de fals intelectual, trei infracţiuni de uz de fals şi trei infracţiuni de abuz în serviciu, vizând aspecte privind situaţia juridică a imobilului în care a avut loc incendiul.

Vizaţi de anchetă sunt și fostul şi actualul primar ai comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, dar şi un funcţionar din Primărie, conform unor surse judiciare citate de News.ro.

Primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, declara pentru News.ro că Primăria a pus la dispoziţia autorităţilor, inclusiv a Parchetului, documente. În aceeaşi zi, prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, declara că a solicitat reprezentanţilor Primăriei toată corespondenţa cu firma care administrează complexul care a ars, în contextul în care reprezentanţi ai administraţiei locale susţineau că au încercat să facă verificări la Ferma Dacilor, dar nu au fost primiţi.

Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor din localitatea Tohani, unde a avut loc incendiul devastator în urma căruia au murit mai multe persoane, a scris pe Facebook o „spovedanie publică”, în care vorbeşte de viaţa sa, despre familie, de încercările în afaceri şi reiterează că focul a fost pus de „o mână criminală”, aşteptându-se să fie arestat după înmormântarea fiului său decedat în incendiu.

Amintim că șapte oameni – trei copii și patru adulți – au murit în incendiul care a cuprins marți pensiunea din satul Tohani, județul Prahova, în timp ce o a opta victimă este căutată în continuare. Pensiunea a functionat timp de un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.

Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare. Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.

Conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență a prezentat, vineri, primele concluzii în urma controlului făcut după tragedia de la Ferma Dacilor, control care a scos la iveală nereguli grave la ISU Prahova.

Centrala de alarmare în caz de incendiu de la Ferma Dacilor nu era funcțională, iar la controlul făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova în 2019 pensiunea ar fi trebuit închisă, a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat. O altă concluzie a controlului este că prim-adjunctul șefului ISU Prahova, care a controlat pensiunea deși nu avea atribuții, modifica planurile de control în funcție de propriile interese.

Conform adjunctului șefului IGSU, Benone Duduc, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a avut un comportament abuziv, făcea presiuni asupra inspectorilor în privința controalelor pe care ar fi trebuit să le facă, modifica planurile de control și stabilea în funcție de interese sancțiunile care să fie aplicate. De asemenea, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a făcut parte din echipa care a făcut ultimul control la Ferma Dacilor, în vara lui 2019, deși nu avea atribuții, el fiind și cel care a stabilit să fie aplicată doar o sancțiune, cu toate că s-a descoperit lipsa autorizațiilor.

„Având în vedere gravitatea acestor fapte, am convenit și vom dispune transmiterea raportului, după finalizare, către organele de cercetare penală”, a spus șeful IGSU.

Miercuri, Departamentul pentru situații de urgență l-a demis din funcție pentru șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova și a anunțat că va sesiza Parchetul cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019.

Șeful ISU Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, a cerut eliberarea din funcție „pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta” declanșată la această instituție. El era la conducerea Inspectoratul pentru situații de urgență din mai 2023.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro