Șefii din Poliția Maramureș demiși după fuga lui Cherecheș sunt încă în sistem, mutați pe alte funcții. Predoiu: Statutul juridic îi apără pe toți șefii de la stat
Șefii din Poliția Maramureș demiși de ministrul de Interne după ce Cătălin Cherecheș a reușit să fugă din țară folosind cartea de identitate a unei rude lucrează în continuare în sistem, fiind mutați pe alte funcții. Cătălin Predoiu spune că situația este valabilă în tot sistemul public din cauza statutului și a regimului juridic al acestor funcții: „Poate că merită făcută o emisiune pe acest subiect. Ce și câtă putere are un ministru să ia rapid măsuri drastice, mai puțin drastice sau uneori să nu aibă nicio putere să ia vreo măsură”.
În noiembrie, fostul primar din Baia Mare a reușit să fugă din țară, prin Vama Petea, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, el folosind cartea de identitate a unui văr.
Cum explică Predoiu că șefii din Poliție demiși după fuga lui Cherecheș sunt în continuare în sistem
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat atunci că l-a demis pe șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu. De asemenea, a fost demis și șeful IPJ Maramureș.
Cătălin Predoiu a fost întrebat, luni, la Euronews, despre faptul că șefii demiși în urma scandalului Cherecheș sunt încă în sistem.
Fostul șef al IPJ Maramureș Mihai Gherman, criticat chiar de ministrul de Interne că și-a luat concediu în perioada în care Cătălin Cherecheș a fugit din țară, a ajuns adjunct al Poliției Județene Vaslui. Victor Ivașcu, demis din funcția de șef al Poliției de Frontieră, este acum la dispoziția Ministerului de Interne, iar doi dintre adjuncții acestuia sunt acum în Direcția de Supraveghere și Control al Trecerii Frontierei. Un fost șef al Direcției de Protecție Internă Maramureș s-a pensionat.
Ministrul de Interne a spus, la Euronews, că situația este valabilă în tot sistemul de stat din cauza statutului și a regimului juridic al acestor funcții.
- „Rămân în continuare în sistem, pentru că fiecăruia ar trebui să i se aplice o sancțiune pe măsura culpei.
- Doi la mână, dumneavoastră, implicit ați ridicat o temă foarte importantă: Care este statutul și regimul juridic al acestor funcții, nu numai în sistemul Ministerului Afacerilor Interne, în general în sistemul public din România. Poate că merită făcută o emisiune pe acest subiect. Ce și câtă putere are un ministru să ia rapid măsuri drastice, mai puțin drastice sau uneori să nu aibă nicio putere să ia vreo măsură.
- Deci, există o discuție legată și de statutul juridic și de regimul juridic al acestor funcții și al persoanelor care le ocupă.
- Trei la mână, există încă o anchetă în curs. Ceea ce este important, cred eu, că în limita maximă a puterilor mele, am luat la maximum aceste măsuri și ele s-au tradus prin schimbări la toate punctele în care s-a ajuns la concluzia că s-a greșit, din punctul meu de vedere, ca ministru.
- Pentru că nu-i vorba doar de acarul Păun, ultimul care l-a văzut pe domnul Cherecheș pe teritoriul României, ci e vorba de un lanț întreg, pe unde au funcționat, atribuții profesionale, legale, care ar fi putut să atragă un semnal, o informație, o precauție, o prudență în plus, respectând toate drepturile fundamentale ale omului”, a susținut Cătălin Predoiu.
Cum a fost posibil ca un om să-l recunoască pe Cătălin Cherecheș, să se uite în buletin, să vadă că nu este acea persoană și totuși, să-l lase să treacă?
Cătălin Predoiu spune că „o trecere ilegală de frontieră nu echivalează cu o slăbiciune structurală a frontierei respective”: „Treceri ilegale de frontieră se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene. Asta nu înseamnă că, din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat în cazul Cherecheș este scuzabil, în niciun caz, ci dimpotrivă. De aceea am și reacționat atât de ferm și am transmis cât se poate de franc, direct, tuturor șefilor din Ministerul Afacerilor Interne și din armele ministerului implicate, nemulțumirea mea, insatisfacția mea și responsabilitatea pe care o au, să remedieze rapid ce se poate remedia. Adică să coopereze cu colegi polițiști din țările membre ale Uniunii Europene, să ajute la identificarea lui și la prinderea lui”.
Vârf de pensionări în decembrie în Poliția Română
Predoiu a fost întrebat și despre pensionările din Poliție, spunând că în 2023 din Ministerul Afacerilor Interne au plecat prin pensionare aproximativ 10.000 de cadre, din care 2.500 în decembrie.
Chestionat dacă sfârșitul de an a reprezentat un vârf, Predoiu a răspuns: „Da, aș putea spune că da. E foarte simplu răspunsul. Statul român oferă încă, prin legislație, condiții mai atractive de a merge la pensie la o anumită vârstă decât de a sta la muncă. Câtă vreme nu schimbăm această filozofie, pe mine nu mă interesează discuții și doctrine politice”.
Primele explicații ale Procuraturii din München despre prinderea primarului fugar: S-a folosit forța fizică
Cum a reușit Cherecheș să fugă din România, deși era dat în consemn la frontiere, fiind sub control judiciar
În 24 noiembrie, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Instanța a dispus, de asemenea, majorarea perioadei în care nu mai poate ocupa funcții publice de la 4 la 5 ani. De asemenea, magistrații au menţinut sechestrul pe bunurile edilului.
Potrivit deciziei instanței, din durata pedepsei de 5 ani lui Cherecheș ar urma să îi fie scăzută perioada de câteva luni în care a stat în arest, în 2016.
În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită 50.000 de euro pentru o pedeapsă mai blândă, conform DNA.
- Soacra primarului din Baia Mare, prinsă în flagrant când îi dădea 50.000 de euro mamei unei judecătoare pentru o pedeapsă mai blândă pentru edil / Cătălin Cherecheș: Nu exclud o manevră, chiar și a soacrei
- „Poveşti de gospodine”. Primarul Cătălin Cherecheş își critică soacra prinsă când dădea mită mamei unei judecătoare: „Ai impresia că justiţia e ca la piaţă”
Cherecheș se afla sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, astfel că era dat în consemn la toate frontierele țării. Cu toate acestea, el a reușit să fugă din țară.
În noaptea de 23 spre 24 noiembrie (joi spre vineri), Cătălin Cherecheș a transmis live pe Facebook, susținând că este nevinovat și că i s-au furat 10 ani din viață. „Am suferit umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele”, a spus Cherecheș.
Potrivit Poliției de Frontieră, Cherecheș a ieșit din țară în 24 noiembrie la ora 07.49, folosind cartea de identiate a unei rude. Conform presei locale, este vorba despre un văr al edilului fugar. Poliția a anunțat că este vorba despre o persoană născută în anul 1988, care locuiește într-o țară din Europa.
Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în care se afla Cherecheș în Ungaria.
„Cherecheş a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07.49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta.
Cele două persoane s-au legitimat cu cărţi de identitate româneşti, dintre care una, cea a pasagerului, aparţinea unei rude a numitului Cherecheş Cătălin, persoană care locuieşte într-un stat din Europa”, a declarat inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu.
Cum a reușit Cherecheș să ajungă din Ungaria în Germania
Un chelner l-a ajutat să închirieze o mașină pentru 1.400 de euro pe care a folosit-o să ajungă în Ulm, Germania.
După ce a ajuns în casa mătușii sale din Germania, a stat ascuns o zi, în timp ce polițiștii români, maghiari și germani au reușit să pună cap la cap informațiile oferite de taximetriști, chelner și după obținerea imaginilor de pe camerele de supraveghere, fiind mai aproape de capturarea primarului liberal.
Cherecheș aflase că este dat în urmărire și există mandat european pe numele său. Mătușa lui a sunat în 27 noiembrie după un taxi, afirmând că vrea să meargă într-o direcție anume, dar apelul s-a dovedit mai târziu o pistă falsă, sperând să inducă în eroare polițiștii.
Însă mărturia taximetristului care l-a transportat din Ungaria în Germania a ajutat foarte mult cursul anchetei.
„Au fost și două momente operative în care au fost foarte aproape de capturare, dar un cetățean a dat o informație falsă la un moment dat. Foarte inspirată a fost această măsură, pe care au cerut-o polițiștii români celor maghiari, de a interoga taximetristul care s-a întors din Germania și de a vedea unde anume a fost lăsat”, a declarat Predoiu la Digi 24.
Ministrul de interne a spus că localizarea lui Cherecheș în Ungaria a fost făcută după ce „a fost identificată ieșirea din frontieră”.
Surse judiciare declarau pentru HotNews.ro că primarul din Baia Mare încerca să fugă din Germania în 28 noiembrie, seara. El se deplasa cu mașina, împreună cu o mătușă, circulând cu aproximativ 200 de kilometri la oră. Conform surselor citate, mașina era Mercedes Benz C Klasse AMG, cu număr de înmatriculare de Neu Ulm.
Ajunși la gara din Ausburg, Cherecheș a rămas acuns în mașina mătușii, în timp ce femeia a încercat să cadă la înțelegere cu un taximetrist pentru un transport în Austria, dar fără succes.
În acel moment polițiștii bavarezi au înconjurat mașina și l-au somat să iasă din autovehicul și să se legitimeze. Cherecheș nu s-a conformat și a încercat să fugă.
Trupele speciale mobile SEK (Spezialeinsatzkommando) au acționat împreună cu polițiștii bavarezi pentru a-l captura pe Cherecheș, care a opus rezistență și s-a ales cu leziuni la față.
La o oră după ce a fost dus la secție pentru procedurile standard, Poliția Română a fost informată despre prinderea primarului fugar.
La momentul prinderii, Cătălin Cherecheș avea următoarele sume de bani asupra sa: 3.265 de euro, aprox. 150 de euro în forinți și aproximativ 320 de euro echivalent în lei.
Martorul-cheie care a dus la capturarea lui Cătălin Cherecheș
Primarul din Baia Mare putea fi capturat mai repede, dar anchetatorii au fost induși în eroare din cauza unor informații false, a declarat săptămâna trecută ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
Polițiștii români au cooperat cu cei din Germania și Ungaria pentru prinderea lui Cherecheș, după ce primarul din Baia Mare a reușit să iasă din țară prin Vama Petea folosind buletinul vărului său, dar „nu trebuia să ajungem în situația să alergăm după el prin Europa”, a spus Cătălin Predoiu într-un interviu pentru Digi24.
Ministrul de interne a subliniat că polițiștii români au verificat mii de imagini de la punctele de trecere a frontierei, au stabilit identitatea taximetristului care l-a transportat pe Cherecheș, apoi au luat legătura cu polițiștii maghiari și au aflat locul de unde primarul condamnat a cumpărat cartele de telefon în Budapesta.
Predoiu a afirmat că polițiștii români au plecat în urmărirea lui Cherecheș „cu un handicap”, ajungând în capitala Ungariei cu două-trei ore în urma, dar fereastra de timp s-a micșorat.
Cherecheș a fost observat pe camerele de supravghere din zona Operei din Budapesta, potrivit reconstituirii făcute de anchetatori, notează G4Media. De acolo, a cumpărat vineri la prânz cartele GSM, dar nu a reușit să le activeze.
La acest moment, Cătălin Chereches este încarcerat într-un penitenciar din Germania, așteptând procedurile de extrădare. El a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare simplificată, iar avocații acestuia încearcă să împiedice, prin căi extraordinare de atac, aducerea în țară a fostului primar.