Sari direct la conținut

VIDEO Florin Barbu, discuții cu fermierii care protestează la Afumați / Ministrul Agriculturii și-a cerut scuze pentru declarația despre „instigatori” / Traficul dintre Ucraina, blocat în două puncte de frontieră cu România

HotNews.ro
Protest al fermierilor la Afumați, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Protest al fermierilor la Afumați, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Protestele fermierilor și transportatorilor continuă joi, pentru a noua zi la rând, la Afumați și în câteva zone din țară, iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, i-a chemat la discuţii pe fermierii care protestează la Afumaţi şi se consideră nereprezentaţi de asociaţiile care au fost la întâlnirile organizate în această săptămână. Astăzi, pe agenda ședinței de guvern se află proiectele de acte normative agreate cu transportatorii care protestează de mai bine de o săptămână la nivel naţional.

14:52 Fermierii şi transportatorii au cerut, joi, aviz pentru a protesta în Piaţa Victorie, solicitarea fiind făcută pentru 50.000 de persoane şi 200 de utilaje. Oficialii Primăriei Capitalei iau în calcul aprobarea manifestării, dar posibil cu număr mai mic de participanţi.

Protestatarii au cerut Primăriei Capitalei să avizeze manifestarea, pentru trei zile – 21, 22 şi 23 ianuarie, în Piaţa Victoriei. Protestatarii afirmă că vor sta doar în Piaţa Victoriei, fără a fi necesară închiderea traficului în zonă. (News.ro)

13:07 Traficul de persoane se desfăşoară în condiţii normale în Vama Halmeu joi, fiind blocat doar tranzitul camioanelor, din cauza protestului fermierilor din judeţul Satu Mare, a anunțat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei.

„Pentru gestionarea acestei situaţii, efective de poliţişti din cadrul IPJ Satu Mare desfăşoară activităţi atât pentru fluidizarea traficului rutier, cât şi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, în timp ce echipaje ale Jandarmeriei sunt prezente la faţa locului pentru a asigura ordinea publică şi protecţia tuturor participanţilor. În acest context, recomandăm tuturor persoanelor să adopte o abordare responsabilă şi să respecte recomandările forţelor de ordine, astfel încât să se permită soluţionarea situaţiei în cel mai scurt timp”, arată ITPF.

12:30 Ședința de guvern va avea loc de la 13.30.

12:24 Fermierii români au blocat joi un punct de trecere a frontierei româno-ucrainene, a anunțat serviciul vamal de stat al Ucrainei.

„Blocajul este efectuat cu utilaje agricole de mari dimensiuni”, a transmis serviciul vamal de stat ucrainean cu privire la blocarea de joi a punctului de trecere Halmeu-Diakove.

„Traficul pentru camioane de la ieșirea din Ucraina a fost suspendat temporar pentru a împiedica blocarea autoturismelor. Durata blocadei nu este încă cunoscută”, a precizat serviciul pe Telegram.

10:44Discuțiile de la Ministerul Agriculturii au început, la întâlnire luând parte și fostul politician PSD Dănuț Andruș, care îi reprezintă pe protestatarii de la Afumați.

09:45 Peste 150 de camioane au ieşit, miercuri, din România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, după ce timp de două zile traficul maşinilor de mare tonaj a fost închis din cauza protestelor fermierilor şi transportatorilor, potrivit datelor centralizate de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Suceava, scrie Agerpres.

Potrivit autorităţilor din Suceava, tranzitul camioanelor pe sensul de ieşire din România spre Ucraina se desfăşoară, începând de miercuri dimineaţă, în coloane de câte zece camioane pe oră, în timp ce pe sensul de intrare în România este complet blocat.

………………………….

Într-o postare pe Facebook, ministrul Agriculturii a transmis că îi aşteaptă la minister pe toţi fermierii, indiferent dacă fac sau nu parte din asociaţiile care au fost în această săptămână la întâlnirile organizate la sediul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Am transmis, în această seară (miercuri n.r.) fermierilor care se află în stradă în zona Afumaţi o nouă invitaţie la dialog la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru mâine dimineaţă (joi n.r.) la ora 9:00. Îi aştept la minister pe toţi fermierii, indiferent dacă fac sau nu parte din asociaţiile care au fost în această săptămână la întâlnirile organizate la MADR sau au dat deja mandat delegaţiei care s-a prezentat la Ministerul Agriculturii sâmbătă, 13 ianuarie 2024. Aşa cum am spus, uşa Ministerului este mereu deschisă, iar fermierii vor găsi oricând în mine un partener de dialog pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă”, a scris Barbu pe reţeaua de socializare.

Acesta a adăugat că în declaraţia făcută în urmă cu două zile, potrivit căreia fermierii de la Afumaţi sunt „instigatori şi protestatari”, nu s-a referit la fermieri ci la persoanele care nu au calitatea de fermier şi „încearcă să se caţere pe o nemulţumire a unor oameni care cu adevărat întâmpină probleme”.

„Constat că în spaţiul public este întoarsă pe toate feţele o declaraţie în care aş fi jignit fermierii. Ca să fie clar pentru toată lumea: răspunsul meu la o întrebare corectă venită din partea reporterilor nu s-a referit la fermieri ci la persoanele care nu au calitatea de fermier şi încearcă să se caţere pe o nemulţumire a unor oameni care cu adevărat întâmpină probleme. Îmi pare rău dacă s-a înţeles altceva, de aceea îmi cer scuze faţă de fermierii care s-au considerat vizaţi de această declaraţie. Nu aceasta a fost intenţia mea, dimpotrivă. Respectul pe care îl port fermierilor îl demonstrez din prima zi de mandat, aşa cum am făcut-o în fiecare funcţie pe care am ocupat-o, prin punerea în aplicare a măsurilor de sprijin pentru activitatea lor. Vă asigur că acest respect va fi continuat, indiferent cât se chinuie unii şi alţii să imprime în spaţiul public contrariul”, a mai scris ministrul Agriculturii, miercuri, la miezul nopţii, pe reţeaua de socializare.

Florin Barbu a avut în această săptămână o serie de întâlniri cu mediul asociativ din agricultură şi industria alimentară pentru a analiza măsurile de sprijin aferente anului 2024, precum şi soluţiile la problemele pe care le întâmpină aceste sectoare.

Joi dimineață, centrul InfoTrafic al Poliției Române a transmis că, în continuare, pe DN 2, în localitatea Afumați din județul Ilfov, prima bandă a sensului către București este ocupată de autovehiculele staționate, circulația desfășurându-se pe banda a doua, fără probleme majore de fluență.

Proiectele de acte normative agreate cu transportatorii, pe agenda ședinței de guvern

Astăzi, pe agenda ședinței de guvern se află proiectele de acte normative agreate cu transportatorii care protestează de mai bine de o săptămână la nivel naţional.

Premierul Marcel Ciolacu anunţa, după ce s-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanţii Confederaţiilor din sectorul transporturilor, că pentru şedinţa de Guvern de joi sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluţii convenite între transportatori şi Ministerul Transporturilor şi care au în vedere, în principal, următoarele aspecte:

  • „Modificări cu privire la modalităţi de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparţinând autorităţilor competente din Statelor Membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părţi, atât pentru emiterea autorizaţiilor speciale de transport, cât şi pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale;
  • Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislaţia europeană şi din alte state membre ale UE, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor;
  • Sunt acordate intervale de depăşire a masei maxime total admise şi pe axe până la care nu se aplică sancţiuni contravenţionale şi nu se impune autorizarea circulaţiei acestor vehicule;
  • Sunt clarificate unele aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale;
  • Sunt clarificate şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro