Sari direct la conținut

Reacția lui Vasile Bănescu după ce IPS Teodosie a anunțat că îl dă în judecată: „Acuzația e absolut absurdă și fără conținut” / „E vorba despre o abjectă calomnie”

HotNews.ro
IPS Teodosie si Vasile Banescu, Foto: Colaj foto
IPS Teodosie si Vasile Banescu, Foto: Colaj foto

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat, marți, după ce Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a anunțat prin avocat că îl va da în judecată. Bănescu spune că acest demers al IPS Teodosie este „încă o amenințare calomniatoare” și că acuzația care îi este adusă este „absolut absurdă și fără conținut”. „Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea și a familiei”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Conflictul între Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a intrat într-o nouă fază. IPS Teodosie a anunțat, prin avocat, că îl dă în judecată pe Bănescu, acuzându-l că „încalcă grav legea penală, respectiv principiul prezumției de nevinovăție”, prin afirmațiile făcute după ce IPS Teodosie a fost inculpat de DNA.

De ce vrea IPS Teodosie să îl dea în judecată pe Bănescu

Anunțul a fost făcut de către Irina Luminiţa Stanciu, avocata lui IPS Teodosie, care a spus că Vasile Bănescu va fi dat în judecată legat de afirmațiile făcute în 18 ianuarie, la Euronews România, după ce Arhiepiscopului Tomisului i-a fost schimbată încadrarea din suspect în inculpat în dosarul în care este cercetat de DNA pentru cumpărare de influenţă.

  • „Vasile Bănescu încalcă grav legea penală, în sensul că încalcă principiul prezumției de nevinovăție. Principiul prezumției trebuie respectat astfel încât acesta să ofere inculpatului o protecție sporită și împotriva măsurilor ce se iau, și împotriva abuzurilor și a oprobiului public.
  • Domnul Vasile Bănescu folosește această ocazie pentru o răzbunare personală, fiind de notorietate conflictul deschis pe care îl are cu IPS Teodosie.
  • Domnul Bănescu nu are autoritate morală, conduită și viață personală care să fie în acord cu morala creștină, fiind contestat de marea majoritate a creștinilor ortodocși.
  • În atare condiții, domnul Bănescu face jocurile din interiorul BOR, și cred că ar trebui demarată o anchetă și o cercetare disciplinară în privința acestuia în interiorul Bisericii Ortodoxe Române.
  • Voi sesiza instanța civilă cu acțiune având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva domnului Vasile Bănescu. Domnia sa ar trebui să caute adevărul la instituțiile statului”, a declarat avocata Irina Luminiţa Stanciu, mesajul video fiind postat de Arhiepiscopia Tomisului.

„Acuzația e absolut absurdă și fără conținut”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat, marți, afirmând, la Digi24, că este „încă o amenințare calomniatoare” și că acuzația care îi este adusă este „absolut absurdă și fără conținut”.

  • „Am decis să nu mai comentez încă o amenințare calomniatoare. Acuzația care mi-a fost adusă este absolut absurdă și fără conținut.
  • Răspunsurile mele obiective la întrebările juste adresate într-o emisiune publică în cadrul căreia îmi împlineam obligațiile profesionale pot fi analizate de oricine.
  • Absurdul amenințării cu darea mea în judecată, dincolo de absența totală a conținutului, e legat de faptul că eu reprezint, atunci când sunt prezent într-o emisiune sau în spațiul public mediatic, instituția Patriarhiei, nu pe mine însumi”, a declarat Bănescu la Digi24.
  • „Provocările calomnioase vor curge, dar am decis să nu le dau curs”, a spus, de asemenea, Vasile Bănescu pentru News.ro.

„În cazul meu, este vorba despre o abjectă calomnie”

Într-o declaraţie pentruReplica, el și-a explicat declaraţiile care au determinat reacţia Arhiepiscopului Tomisului:

  • „Nu cunosc să se fi întreprins vreo anchetă sociologică în spaţiul românesc în legătură cu insignifianta mea persoană şi cu activitatea mea, deşi persoanelor publice dintr-o funcţie le-ar face cu adevărat bine un asemenea demers. Chiar dacă nu tuturor, desigur, le-ar şi conveni.
  • Afirmaţiile cuiva care nu te cunoaşte personal, dar care îşi dă public şi calomniator cu părerea despre autoritatea morală, conduita şi viaţa personală ale cuiva, constituie, cred, o autodenunţare a caracterului şi a lipsei de onestitate ale autorului acelor afirmaţii.
  • Concis, în cazul meu, este vorba despre o abjectă calomnie: tot ce s-a emis în legătură cu persoana şi familia mea constituie o imensă minciună psihanalizabilă. Sunt căsătorit o singură dată, cu o persoană credincioasă şi ireproşabilă moral şi profesional. Calomnia este abjecţie în stare pură şi se situează la antipodul oricărei litere din Evanghelie“, a afirmat Vasile Bănescu.

El a mai spus, pentru Replica, și că nu a făcut decât să răspundă unor întrebări, într-o emisiune în care i-au fost adresate întrebări total justificate de context şi la care avea obligaţia profesională să răspund.

  • „Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea şi a familiei. Am ales, însă, tăcerea bunului-simţ, nu calea conflictuală inclusiv juridică la care aş fi avut deplin dreptul”, a mai spus Vasile Bănescu.
  • Întrebat, de asemenea, la ce s-a referit de fapr când a spus că este un caz care „frapează şi mâhneşte”, Vasile Bănescu a adăugat că nu s-a referit strict la ancheta DNA nefinalizată şi nejudecată, ci a vorbit în contextul imaginilor făcute publice de către jurnaliştii de la Recorder.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro