Sari direct la conținut

VIDEO Garda de Mediu, control la Sărulești, în frunte cu ministrul Mediului: „Discutăm în primul rând de o problemă socială"

HotNews.ro
Gunoaie depozitate de o companie a Primăriei Sector 3, Foto: Garda de Mediu
Gunoaie depozitate de o companie a Primăriei Sector 3, Foto: Garda de Mediu

Polițiștii, jandarmii și comisarii de la Garda de Mediu au descins miercuri în comuna Sărulești din Ilfov, pentru a efectua un control la un depozit ilegal de deșeuri. Localnicii s-au certat cu autoritățile venite în control, conform imaginilor transmise de Digi24. Oamenii au fost revoltați pentru că deșeurile pe care autoritățile au mers să le confiște reprezintă singura lor sursă de venit, după cum susțin ei.

Deși localnicii au fost revoltați față de acțiunea de control, aceasta s-a încheiat fără alte incidente. În final, oamenii au fost conduși înapoi spre locuințe.

La control a fost prezent şi ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Mă aflu în comuna Săruleşti din judeţul Călăraşi, la o acţiune a Gărzii de Mediu, împreună cu Poliţia Română şi cu Jandarmeria, în legătură cu tratarea ilegală a deşeurilor, în legătură cu depozitarea ilegală a acestora, dar mai important de atât, am dorit să fiu prezent astăzi aici pentru a putea să discut cu autorităţile locale, pentru a putea să discut cu reprezentanţii comunităţii locale, pentru că un lucru este cert, în această comunitate nu discutăm doar de o problemă de mediu. În această comunitate discutăm în primul rând de o problemă socială pe care statul român este dator să o rezolve într-o formă sau într-alta. Dincolo de lipsa sau existenţa autorizaţiilor de mediu şi dincolo de amenzile care se dau aici, ori de câte ori vine Garda de Mediu, problemele comunităţii rămân şi ele trebuie gestionate într-o formă sau într-alta”, a afirmat ministrul Mediului, conform News.ro.

Primarul din Sărulești, chemat la ministerul Mediului

Fechet a precizat că l-a chemat pe primarul din Săruleşti la minister pentru a discuta această problemă a deşeurilor.

„Aş dori să menţionez faptul că mâine la prima oră l-am chemat pe primarul localităţii la minister. M-aş bucura să nu vină singur, m-aş bucura să vină însoţit şi de un reprezentant al comunităţii pentru a mă asigura că discutăm acelaşi lucru toţi, nu discut un lucru cu primarul şi alt lucru cu ceilalţi, pentru că, în mod cert, aşa cum arată astăzi acest câmp, este inadmisibil. Va trebui să găsim soluţii de a respecta toate exigenţele de mediu, va trebui să găsim soluţii de finanţare, dacă e cazul, pentru că nu îmi propun să mă prefac că aceşti oameni nu există. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, până astăzi şi aici, s-a întâmplat şi în multe alte comunităţi în care am fost şi eu personal, însă trebuie să acceptăm că această comunitate există, trebuie să acceptăm că această comunitate are activitatea pe care o are de ani de zile şi probabil o va avea şi în continuare şi trebuie să găsim acea formă legală prin care să nu avem probleme de mediu şi m-aş bucura să nu avem nici probleme sociale”, a mai declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului afirmă că amenzile şi confiscarea deşeurilor nu rezolvă problema.

„Amenzile nu rezolvă problema. Confiscarea acestor deşeuri nu rezolvă problema, pentru că eu sunt convins că dacă rămânem la aceste măsuri pe care le-am mai aplicat şi în trecut, probabil peste o săptămână, peste o lună, dacă vom veni din nou aici, vom găsi acelaşi lucru. Iar din acest motiv noi trebuie să identificăm soluţii serioase, nu doar amenzi”, a mai declarat Fechet.

El a precizat că autorităţile nu pot accepta ca deşeurile să fie incendiate sau cele periculoase să fie abandonate.

„Nu putem accepta ca lichidele periculoase din activitatea de dezmembrare să ajungă în pânza freatică sau în reţeaua de canalizare dacă ea există în această comunitate. Nu putem accepta ca deşeurile să fie depozitate direct pe pământ, pentru că există riscul contaminării solului şi riscul contaminării pânzei freatice”, a explicat ministrul Mediului.

La această acţiune a fost prezent şi Andrei Corlan, şeful Gărzii Naţionale de Mediu. El a precizat că deşeurile găsite la Săruleşti vor fi confiscate.

„Astăzi se vor confisca deşeurile cu valoare materială. Este o procedură nou implementată de către Garda de Mediu. Este cel mai descurajant mod de combatere a acestui gen de activităţi. Deci vor fi colectate deşeuri cu valoare materială, noi nu strângem gunoiul de aici. Noi dăm o lovitură afacerilor ilegale. Vor fi colectate deşeuri cu valoare materială. Au fost aplicate deja sancţiuni în cuantum de 200.000 de lei. Şi mai avem încă şase controale în desfăşurare”, a mai declarat şeful Gărzii Naţionale de Mediu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro