VIDEO Ciolacu vrea ca „România să fie poarta de investiții a statului Qatar în UE”: Avem proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Lista de priorități
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat miercuri motivul pentru care s-a dus în Qatar însoțit de mai mulți miniștri din Guvern, din domenii strategice de interes reciproc precum transporturile, energia, economia, agricultura și digitalizarea. „Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană”, a declarat premierul.
Într-o declarație comună cu Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar, Ciolacu a spus că i-a propus acestuia un parteneriat strategic „extrem de pragmatic și realizat în jurul proiectelor economice concrete și investițiilor”.
- „Acesta este motivul pentru care sunt însoțit de mai mulți miniștri din Guvern, din domenii strategice de interes reciproc precum transporturile, energia, economia, agricultura și digitalizarea.
- Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenței sale realizarea unui task force care să fie operaționalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare”, a declarat Ciolacu.
Premierul a precizat că toate aceste oportunități de investiții vor fi detaliate în cadrul întâlnirii care va avea loc miercuri cu Fondul Suveran de Investiții al statului Qatar, unul dintre cele mai solide și importante la nivel mondial.
- „Prioritatea este Portul Constanța care a devenit cel mai important hub de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est.
- Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța pentru a juca un rol cheie de platformă logistică și în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei. Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze în ceea ce privește managementul și operațiunile portuare, dar și digitalizarea și dezvoltarea portului.
- De asemenea, vom discuta și posibilitatea altor proiecte de infrastructură printre care dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara, finanțarea construcției autostrăzii Comarnic-Brașov și modernizarea căii ferate Predeal-Brașov.
- Vorbim de proiecte mature care pot fi realizate în parteneriat public-privat. Am solicitat ca toți miniștrii prezenți să își prezinte proiectele și să valorifice oportunitatea pe care o avem pentru atragerea de investiții în România”, a spus acesta.
Premierul a mulțumit pentru rolul jucat de Qatar în eliberarea ostaticilor români din Fâșia Gaza și pentru sprijinul acordat în pandemie, când statul Qatar a donat României echipamente medicale și materiale sanitare.
Statul propune proiecte IT de peste 1,06 miliarde de euro
Surse guvernamentale au declarat marți pentru HotNews.ro că printre proiectele care vor fi propuse de România se numără dezvoltarea portului Constanța, a autostrăzii Comarnic-Brașov, a căii ferate Predeal-Brașov, dezvoltare terminal în aeroportul Traian Vuia din Timișoara.
În domeniul energiei este propus un proiect de offshore eolian cu Qatar Energy, iar în domeniul digitalizării sunt propuse investiții de peste 1,06 miliarde de euro, printre care:
- 1. Dezvoltarea unui centru de date de mare capacitate: 300 milioane de euro
- 2. Dezvoltarea și operaționalizarea unui Cloud specializat pentru procesarea Inteligenței Artificiale (AI CLOUD): 120 milioane de euro
- 3. Dezvoltarea și operaționalizarea unui sistem de comunicații pentru aplicații cu dublă utilizare: 120 milioane de euro
- 4. Înființarea unui incubator pentru start-up-uri autohtone active în IT&C și securitate cibernetică: 100 milioane de euro
- 5. Dezvoltarea unei capacități cibernetice ofensive: 100 milioane de euro
- 6. Dezvoltarea și operaționalizarea unui centru de calcul de înaltă performanță (Centrul HPC): 80 milioane de euro
- 7. Dezvoltarea unui sistem complex bazat pe inteligență artificială și învățarea automată pentru a sprijini combaterea dezinformarii și a știrilor false: 50 milioane de euro
- 8. Dezvoltare software antivirus – 50 milioane de euro
La Doha, prim-ministrul României și delegația guvernamentală vor avea întrevederi tete-a-tete și în plenul delegațiilor cu Prim-ministrul Statului Qatar și ministru al Afacerilor Externe. Împreună cu omologul său din Qatar, prim-ministrul României va participa la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale. Cei doi înalți oficiali vor susține declarații comune de presă.
În Qatar, șeful Executivului român va avea discuții cu reprezentanții Autorității de Investiții, fondul suveran de investiții al statului.