Sari direct la conținut

Problema fabricilor de cetățenii române: Cum a dovedit un afacerist rus din anturajul unui oligarh sancționat internațional că are descendență românească?

HotNews.ro
Pașaport românesc, Foto: Natali Alba / Alamy / Profimedia
Pașaport românesc, Foto: Natali Alba / Alamy / Profimedia

​​Un rus din anturajul unui oligarh sancționat internațional și-a construit o avere imobiliară în Dubai, folosindu-se de cetățenia română pe care și-a „redobândit-o” în baza descendenței sale românești, arată o investigație publicată de Context.ro. Este vorba despre procedura simplificată, care nu presupune cunoașterea limbii, dar este dedicată exclusiv românilor din teritoriile incluse în URSS după 1940. O serie de investigații HotNews.ro a demonstrat însă că în spațiul ex-sovietic s-au creat adevărate fabrici de cetățenii românești care, contra unor sume mari de bani, falsifică această descendență.

Arkadiy Kalachnikov, în vârstă de 60 de ani, a fost implicat în afacerile unuia dintre cei mai bogați oligarhi ruși, Vladimir Potanin, descris de Reuters drept unul dintre cei mai mari jucători pe piața metalelor industriale și a cărui avere se ridică la 23 de miliarde de dolari, scrie Context.ro.

Este vorba despre compania Otkrytye Investitsii, în spatele căreia s-a aflat oligarhul Potanin și în cadrul căreia, în anii 2000, Arkadiy avea rolul de a gestiona bunurile imobiliare. În 2007, de exemplu, Kalachnikov se regăsea în consiliul director al unui hotel deținut de Otkrytye Investitsii – Novoslobodskaya.

Din datele primite de Context.ro, Kalachnikov a avut legături de-a lungul timpului cu 14 companii din Federația Rusă. Otkrytye Investitsii era deținut de grupul Interros, controlat tot de Potanin. În prezent, Potanin și Interros Capital se regăsesc pe lista de sancțiuni impuse de SUA în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Proprietăți de milioane de dolari în Dubai

Investigația publicată de Context.ro arată că familia Kalachnikov ar fi deținut la un moment dat nouă apartamente din Dubai care au o valoare estimată de 4,7 milioane de dolari și o suprafață totală de 1.160 de metri pătrați. Din verificările independente Context.ro a reieșit că familia Kalachnikov încă deține cinci din cele nouă apartamente.

Cum a ajuns Kalachnikov cetățean român?

Jurnaliștii de la Context.ro au aflat și informația că familia Kalachnikov a obținut cetățenia română în baza articolului 11 din legea cetățeniei române. Numele soților Kalachnikov și al copilului lor apar inclusiv pe un portal dedicat cetățenilor Republicii Moldova care au solicitat cetățenia română. Cei trei și-au depus cererea de cetățenie în 2013 și au obținut-o în 2014.

Fabricile de cetățenii românești din Rusia și alte state ex-sovietice

Nu este foarte clar cum un rus cu afaceri la Moscova a dovedit funcționarilor români că are descendență românească, dar HotNews.ro a documentat că în Rusia există adevărate fabrici de cetățenii românești.

De exemplu, Akerov Kim, managerul companiei Mirsee din Republica Bașchiria, Federația Rusă, i-a cerut unei jurnaliste sub acoperire suma de 7.500 de euro pentru a-i inventa niște rude în Basarabia.

Autoritatea Națională pentru Cetățenie a explicat, la solicitarea HotNews.ro, că de la începutul războiului din Ucraina, până pe 8 mai 2023, 5.306 ruși au depus cereri de obținere a cetățeniei române în baza articolului 11 din lege. De asemenea, ANC a mai precizat că între 2022 și 8 mai 2023, au fost aprobate 1.078 cereri de cetățenie depuse de ruși, iar 1.039 au fost respinse. În cazul a 409 cereri s-au confirmat suspiciunile de acte false.

Practica obținerii de cetățenie română pe baza unor acte false privind descendența solicitanților este favorizată și de faptul că acești oameni nu trebuie să dovedească că știu limba română.

Un proiect de modificare a legii, în sensul în care se introduce și condiția cunoașterii limbii române pentru beneficiarii articolului 11, a stârnit puternice controverse, inclusiv din partea unor avocați care lucrează în acest domeniu.

Proiectul de modificare a legii cetățeniei române este inițiat de Ministerul Justiției. Într-o declarație pe acest subiect, ministrul Justiției Alina Gorghiu spune că „Revizuirea legii cetățeniei este un pas necesar pentru ca România să adere la Visa Waiver. Prin această lege, urmărim să eliminăm riscurile dobândirii în mod ilegal a cetățeniei române. Într-un număr semnificativ de dosare de cetățenie, au fost depuse documente de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro