Sari direct la conținut

Conferințe-eveniment la Ateneul Român: Gabriel Liiceanu dialoghează azi cu Cristian Mureșan și luni cu Horia-Roman Patapievici

HotNews.ro
Gabriel Liiceanu, Foto: Hotnews
Gabriel Liiceanu, Foto: Hotnews

Cristian Mureșan va ține duminică la Ateneul Român o prelegere pe tema „Capitalismul încotro?”, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu, evenimentul făcând parte din seria de conferințe „Despre lumea în care trăim”, organizate în perioada 18-20 mai de Fundaţia Humanitas.

Recent, într-un interviu pentru Hotnews.ro, Liiceanu a spus despre Mureșan că „e o lumină! E un timișorean plecat la 17 ani din Timișoara și ajuns să conducă filiala din Franța a celei mai mari firme de energie de pe glob. Gândiţi-vă dacă am avea un prim-ministru ca un om de genul ăsta, cu competenţa şi inteligenţa lui!”

  • CRISTIAN MUREȘAN activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din capitala Franței. Timișorean stabilit la Paris din 2004, a absolvit Școala Politehnică, Science Politiques și École des Mines de Paris. A participat la elaborarea și punerea în practică a strategiilor manageriale pentru numeroase societăți din SUA și Europa Occidentală. A colaborat, mai apoi, în peste 80 de țări, cu cele mai importante instituții guvernamentale și entități private în proiecte din domeniul energiei. În privat, este implicat în laboratoare de idei care promovează liberalismul și integrarea europeană. În România, are intervenții punctuale la Hotnews, Contributors si G4Media.

Prezentarea conferinței „Capitalismul încotro?” a lui Cristian Mureșan:

„Peste 8 miliarde de indivizi conviețuiesc astăzi pe planetă în sisteme politice și culturale diferite, dar împărtășind un țesut economic comun: capitalismul. În forme embrionare ori sofisticate, în piața liberă ori încorsetat de dirijism, el continuă să producă prosperitate pe toate meridianele, scoțând sute de milioane de indivizi din sărăcie și oferind perspective fără precedent.

Și totuși suntem la un moment de cotitură în care tot mai multe voci arată acuzator în direcția lui. Criza COVID a schimbat raportul de forțe între public și privat, digitalizarea galopantă spulberă comunitățile vechi, ecologia chestionează modelele de societate, clasa de mijloc occidentală e în derută, iar inteligența artificială pregătește un cutremur major.

Așadar, capitalismul încotro? A prezice viitorul e o nebunie. Vom încerca doar să îi creionăm conturul”, se spune pe pagina oficială a conferințelor, lumeaincaretraim.ro.

Luni seară Gabriel Liiceanu se va întreba „Ce ne facem cu specia umană? Este oare cu putință conviețuirea?”

Evenimentul de la Ateneu se va încheia luni seară la Ateneul Român cu conferința „Ce ne facem cu specia umană? Este oare cu putință conviețuirea?” a lui Gabriel Liiceanu, urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici.

„Cine ar putea spune că specia umană – indiferent de ipoteza creaționistă sau evoluționistă a apariției ei – este un succes? Nici o altă specie nu a pus în pericol viața planetei într-atât și nici o alta nu a împins agresivitatea intraspecifică atât de departe.

Numai omul, dintre toate viețuitoarele, a cultivat sistematic violența, a organizat masacre (războaie) și numai el posedă o asemenea creativitate a cruzimii. Numai omul a atins dimensiuni apocaliptice la nivelul posibilităților de distrugere.

Să înțelegem oare de aici că, pe versantul genialității sale, omul a fost incapabil să inventeze modele de coexistență optime? Că doar cele distructive i-au reușit? Adevărul e că elitele omenirii au creat de-a lungul secolelor patternuri ideale de coabitare. Și totuși, din cauza ciocnirii permanente dintre stratul instinctual-violent al ființelor umane și cel rațional, aceste modele nu au putut fi niciodată puse pe deplin în practică”, se spune în prezentarea conferinței de luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro