Sari direct la conținut

MAE acuză Rusia că vrea să destabilizeze Flancul Estic al NATO și că folosește noi tactici împotriva aliaților din regiunea baltică

HotNews.ro
Sediu MAE, Foto: Inquam Photos / George Calin
Sediu MAE, Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministerul Afacerilor Externe al României a spus vineri că Rusia folosește „noi mijloace și tactici împotriva aliaților noștri din regiunea nordică și baltică”, iar „aceste acțiuni hibride caută să destabilizeze Flancul Estic”.

  • „Federația Rusă folosește noi mijloace și tactici împotriva aliaților noștri din regiunea nordică și baltică. Acestea sunt acțiuni hibride care urmăresc să destabilizeze Flancul Estic. Condamnăm cu forță aceste acte și suntem alături de aliații noștri”, arată o postare a MAE pe rețeaua de socializare X.

Amintim că Estonia a declarat joi că, la primele ore ale zilei, polițiștii de frontieră ruși au îndepărtat balize de navigație de pe partea estoniană a râului Narva, care separă cele două țări, provocând UE să ceară răspunsuri din partea Rusiei cu privire la ceea ce a numit o provocare „inacceptabilă”

Reacția vine și după ce ​guvernul rus a propus o revizuire a frontierelor maritime din Marea Baltică, după care a șters proiectul redactat de ministerul apărării de la Moscova privind retrasarea frontierelor.

Potrivit proiectului de decret guvernamental datat pe 21 mai, ministerul rus al apărării a propus „ajustarea” frontierelor din jurul insulelor rusești aflate în partea de est a Golfului Finlandei și în jurul exclavei Kaliningrad.

Agențiile de presă rusești au transmis miercuri, citând „o sursă militaro-diplomatică, că Rusia nu are nicio intenţie de a-şi modifica frontiera maritimă în Marea Baltică, nici zona sa economică exclusivă sau platoul continental.

Finlanda și Lituania au precizat imediat după apariția informației că nu au fost purtate niciun fel de consultări în acest sens.

Vineri, un cetățean român fost arestat pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru trădare în favoarea Rusiei după ce, în 2022, a supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă.

Ulterior, autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, a anunțat vineri Ministerul Afacerilor Externe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro