Sari direct la conținut

Radu Mazăre iese din penitenciar, după ce instanța a decis definitiv eliberarea sa condiționată. A făcut cinci din cei nouă ani de închisoare la care a fost condamnat

HotNews.ro
Radu Mazăre, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Radu Mazăre, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul primar din Constanța Radu Mazăre va fi eliberat condiţionat în urma unei decizii a Tribunalului Ilfov, care este definitivă. Mazăre se află în penitenciar din mai 2019 și a executat cinci din cei nouă ani de închisoare la care a fost condamnat în două dosare.

În 17 aprilie, Judecătoria Sectorului 4 i-a respins cererea lui Mazăre de eliberare condiționată. Fostul primar a atacat decizia, iar luni Tribunalul Ilfov a desființat sentința primei instanțe și a hotărât eliberarea condiționată a lui Radu Mazăre, încarcerat la Penitenciarul Jilava.

UPDATE

Radu Mazăre a făcut 5 din cei 9 ani de închisoare primiți

Radu Mazăre se află în penitenciar din mai 2019, după ce a fost condamnat la nouă ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse definitive – una de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi alta de cinci ani de închisoare în dosarul Polaris.

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat în 3 februarie 2022 la cinci ani de detenţie.

În dosarul retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanţei a fost condamnat definitiv de instanța supremă, în februarie 2019, la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi constituire a unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori. În dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri – plaje şi faleze din Constanţa şi Mamaia – prejudiciul estimat de DNA era de 114 milioane de euro. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

De asemenea, prin Decizia nr 32/2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa a dispus desfiinţarea totală sau parţială a mai multor dispoziţii emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum şi a altor înscrisuri reţinându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.

„Amintirile și iubirea nu mi le poate lua nimeni!”

Radu Mazăre a plecat în Madagascar în decembrie 2017, iar acolo a făcut demersuri, potrivit avocaților săi, pentru a obține azil.

Fostul primar al Constanței a fost dat în urmărire internațională după ce, în 8 februarie 2019, magistrații Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat definitiv la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa și Mamaia.

În mai 2019, Radu Mazăre a fost adus din Madagascar în România, sub escorta Poliţiei, pentru a-şi ispăşi pedeapsa de nouă ani de închisoare cu executare pe care o avea la acel moment.

La momentul aducerii sale în țară, fostul primar al Constanței a susținut că decizia de condamnare este „absolut nedreaptă și revoltătoare”, dar că se va descurca „onorabil și demn” în pușcăriile din România.

Radu Mazăre a transmis atunci, prin avocați, o scrisoare publică în care susținea că este mândru de realizările sale și se declara victimă a justiției, mai exact a judecătorului Ionuț Matei de la instanța supremă. El susținea că toate considerentele de condamnare a sa sunt împotriva jurisprudenței și a deciziilor CEDO de până acum, fiind înlăturate expertizele judiciare neutre realizate de instanța de fond și reinterpretate probele existente.

Fostul primar al Constanței povestea și despre condițiile din penitenciarul din Madagscar unde a fost închis și unde „1.400 de oameni stăteau în genunchi și cu mâinile la ceafă, fără pături și toalete” și spunea că se va „descurca onorabil și demn” în pușcăriile din România: „Amintirile și iubirea nu mi le poate lua nimeni!”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro