Sari direct la conținut

Operațiune majoră derulată de Poliția Română: Peste 150 de percheziții au loc astăzi în dosare de corupție sau criminalitate economico-financiară

HotNews.ro
Perchezitii ale oamenilor legii, Foto: AGERPRES
Perchezitii ale oamenilor legii, Foto: AGERPRES

Peste 150 de percheziţii au loc joi dimineață în 34 de acţiuni operative, în principal în dosare vizând criminalitatea economico-financiară, corupţia şi infracţiunile de mediu. 85 de persoane urmează să fie duse la audieri, relatează News.ro.

Perchezițiile au loc sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, a Inspectoratului General al Poliţiei Române si a Direcţiei Generale Anticorupţie.

Infracţiuni de evaziune fiscală

Procurorii din cadrul Parchetului de lângă Inalta Curte de Casatie şi Justiţie şi ofiţerii de poliţie din cadrul IGPR – DICE au pus în aplicare 22 de mandate de percheziţie domiciliară în două cauze penale ce au ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală.

Valoarea cumulată a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de peste 7.439.046 lei. Totodată, în vederea clarificării situaţiei de fapt, vor fi puse în executare un număr de 22 de mandate de aducere.

Din cercetările efectuate până la acest moment în cauză reiese că, în perioada 2019 -2022, reprezentanţii a 13 societăţi comerciale au dispus înregistrarea în documentele contabile şi/sau legale a unor achiziţii fictive (care nu au la bază operaţiuni reale) în valoare cumulată de 22.558.833 lei de la 11 societăţi cu comportament de tip ”fantomă”. În această modalitate a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare cumulată de 4.797.283 lei (format din TVA dedusă nelegal şi impozit pe profit sustras de la plată).

De asemenea, din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în perioada martie 2022 – martie 2023, reprezentanţii unei societăţi comerciale au reţinut şi nu au plătit către bugetul de stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă, respectiv : impozitul pe venituri din salarii, contribuţia de asigurări sociale (contribuţia individuală de asigurări sociale reţinută de la asiguraţi), contribuţia de asigurări sociale de sănătate (contribuţia pentru asigurări de sănătate reţinută de la asiguraţi) în valoare cumulată de 2.641.763 lei.

Simultan, într-o cauză având ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2.561.617 de lei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti împreună cu lucrătorii din cadrul IGPR –DICE au pus în executare mandate de aducere. S-a reţinut că ulterior datei de 01.03.2022 şi până la data de 16.11.2023, reprezentanţii unui birou notarial, au declarat lunar impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, contribuţia individuala de asigurări sociale reţinută de la angajaţi, contribuţia pentru asigurări de sănătate reţinută de la asiguraţi, reţinând sumele aferente, fără însă a le plăti, total sau parţial, mai departe organelor fiscale până la termenele de scadenţă prevăzute de lege şi nici în următoarele 60 de zile după împlinirea acestor termene.

Joi dimineaţă, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IGPR –SICE Bihor au efectuat un număr de 5 percheziţii intr-o cauză de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat de 5.000.000 lei. Acuzatiile constau in aceea că in perioada 2017-prezent, un nr. de 29 societăţi cu sediul în mun. Oradea, au fost implicate în activităţi evazioniste în domeniul construcţiilor de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, prin neînregistrarea în contabilitate în totalitate a operaţiunilor comerciale şi nedeclararea veniturilor obţinute la organele fiscale prejudiciind bugetulde stat cu sume importante de bani, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SICE Olt au pus în executare 13 mandate de percheziţie într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală în care s-a reţinut că în perioada 2017 – 2023, administratorii a 4 societăţi comerciale au constituit un lanţ de faudare a bugetului de stat prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, constând în achiziţii de deşeuri reciclabile de la diverse societăţi comerciale şi persoane fizice, pentru justificarea provenienţei acestora, societăţile înregistrând achiziţii pe baza de borderou de la persoane fizice, fără ca acestea sa predea efectiv vreo cantitate de deşeuri, cuantumul total al tranzacţiilor fiind de aproximativ 40.000.000 lei, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de 3.000.000 lei.

În acelaşi timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad împreună cu poliţişti din cadrul SICE Arad au pus în executare 3 mandate de percheziţie într-un dosar vizând infracţiuni de mediu şi evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 1.000.000 lei, constând în aceea că în perioada 2016-2024 reprezentanţii legali ai unei societăţi comerciale din jud.Arad, au exploatat agregate minerale fără a deţine permis, autorizaţie de mediu, respectiv aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor, de pe un teren aflat în jud.Arad, agregate minerale care au fost ulterior comercializate, omiţându-se evidenţierea în actele contabile ori în alte documente a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor astfel realizate.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu alături de poliţiştii SICE Sibiu au pus în executare 5 mandate de percheziţie într-o cauză având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, în care s-a reţinut că un operator economic a înregistrat în evidenţa contabilă, în perioada mai 2018 – februarie 2021, cheltuieli fictive cu titlu de achiziţii de servicii de la diverse societăţi comerciale, în sumă de 1.069.033 lei bază impozabilă + 203.117 lei TVA, operaţiunile respective nefiind confirmate (declarate) de către operatorii economici indicaţi anterior.

De asemenea, acelaşi operator economic a prestat servicii în perioadele 01.01.2018-31.03.2018 şi 01.08.2020-28.02.2021, constând în lucrări de construcţii, fără a înregistra în evidenţa contabilă veniturile realizate, în sumă de 344.883 lei şi fără a colecta TVA aferentă în sumă de 65.529 lei, nefiind calculate şi declarate obligaţiile fiscale aferente veniturilor salariale în sumă de 404.775 lei, aferente perioadei 01.05.2018-28.02.2021.

Simultan, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, împreună cu ofiţeri din cadrul SICE Bacău au efectuat percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală, cu prejudiciul total de 363.220 lei.

Infracţiuni de corupție

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SJA Bacău au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară la sediul Ocolului Silvic Dărmăneşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, delapidare şi abuz in serviciu cu aplicarea art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, reţinându-se că funcţionari din cadrul ocolului silvic, cu ocazia activităţilor de împădurire, au atestat în fals prezenţa unui nr de zilieri prezenţi la aceste activităţi, au semnat în fals listele de prezenţă zilnică ale acestor persoane şi şi-au însuşit sumele alocate de Direcţia Silvică destinate acestei activităţi.

În acelaşi timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasana şi ofiţerii de poliţie din cadrul SJA Covasana au pus în executare 2 mandate de aducere într-o cauză în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu, constând în aceea ca un agent de poliţie, cu ocazia cercetarilor efectuate într-o cauză penală având ca obiect infracţiunea de tentativă la omor, a primit diverse foloase materiale de la tatăl făptuitorului, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

Aceste activităţi se desfăşoară în continuarea perchezitiilor efectuate în data de 23.05.2024 de aceeaşi unitate de parchet care viza activitatea şi conduita agentului de politie existând probe că acesta administrează în fapt o casa de vacanţă obţinând din încheierea acestora venituri pe care nu le declară organelor fiscale sustrăgându-se de la plata impozitului pe venit, îşi încalcă atribuţiile de serviciu prin neînregistrarea plângerilor penale şi întocmirea de rapoarte informative prin care denaturează motivul nereal al neînregistrării, intervine pe lângă alţi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să nu aplice sancţiuni contravenţionale persoanelor din anturajul său, săvârşeşte infracţiuni de corupţie primind de la făptuitori bunuri în legătură cu activitatea lui de organ de cercetare penală.

Într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, in seara zilei de 29.05.2024, procurorii şi lucrătorii DGA-SJA Argeş au executat un mandat de aducere pe numele unui suspect cercetat pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. La data de 18.05.2024, fiind oprit în trafic de un agent de poliţie din cadrul IPJ Argeş, care a constatat că şoferul nu avea asupra sa cartea de identitate şi permisul de conducere, iar autoturismul figura cu certificatul de înmatriculare suspendat, suspectul a procedat la oferirea sumei de 200 lei agentului de poliţie, pe care a introdus-o în asigurarea RCA, pentru a nu fi sancţionat contravenţional şi pentru a nu i se reţine certificatul de înmatriculare. Poliţistul a înregistrat cu body-cam-ul din dotare momentul oferirii sumei de bani şi a apelat Call Center-ul Anticorupţie.

Infracţiuni la regimul proprietăţii intelectuale – contrafacere

Joi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, împreună cu ofiţeri de poliţie SICE Vrancea au efectuat un numar de 4 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi vor pune în aplicare două mandate de aducere, intr-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscala, punere în circulaţie de produse ce poartă fără drept o marcă înregistrată şi înşelăciune.

S-a reţinut faptul ca 2 suspecti au înfiinţat pe numele unor persoane fără adăpost societăţi comerciale, prin intermediul carora au desfăşurat în perioada ianuarie-aprilie 2021 activităţi de comerţ online cu produse contrafăcute, omitând înregistrarea în evidenta contabilă a operaţiunilor economice efectuate, fiind estimat un prejudiciu in dauna bugetului de stat în valoare de circa 100.000 lei.

Operaţiunile de vânzare cu produse de îmbrăcăminte, încălţăminte, cosmetice ce poartă fără drept o marcă înregistrată prin modalitatea coletelor se facea cu plata ramburs, fiind trimise clienţilor prin intermediul unei firme de curierat, obţinându-se venituri în sumă de peste 950.000 de lei, fără a se înregistra în evidenţa contabilă a societăţii aceste operaţiuni economice, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul consolidat al statului.

Simultan, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare împreună cu ofiţeri de poliţie SICE Maramureş au pus în executare 3 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Baia Mare, tot într-un dosar penal vizand domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie de produse contrafăcute, faptă prev. de art. 102 al. 1 lit. b din Legea 84/1998.

Infracţiuni de mediu

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SICE Caraş-Severin au pus în executare 13 mandate de percheziţie şi 8 mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, abuz în serviciu şi executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, cu prejudiciu de 2.500.000 lei. Din cercetări rezultă presupunerea rezonabilă că administratorul societăţii comerciale nu ar fi evidenţiat în documentele contabile ale societăţii operaţiunile de comercializare a unor cantităţi importante de cărbune energetic estimat la 15,9 milioane de lei.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni şi ofiţerii din cadrul SICE Harghita au pus în executare 6 mandate de percheziţie într-un dosar privind infracţiuni privind regimul ariilor naturale protejate, reţinând ca situaţie de fapt că o societate comercială desfăşoară activităţi de agrement pe lacul de baraj natural Lacu Roşu, jud.Harghita, care se află într-o zonă de protecţie integral a ariei naturale protejate, administrate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, fără respectarea prevederilor legale, precum aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor.

Într-o altă cauză, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov impreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Braşov – S.O.P, au pus în aplicare un număr de 11 mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar penal având ca obiect infracţiuni de mediu – silvicultură. Percheziţiile au vizeat sediile şi punctele de lucru ale mai multor agenţi economici, fiind emise si 11 mandate de aducere.

Infracţiuni de inşelăciune

Într-un dosar vizând infracţiuni de înşelăciune, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împreună cu SICE Cluj, au pus în executare 3 percheziţii, fapta reţinută fiind aceea că în perioada februarie – iulie 2022, reprezentanţii unei societăţi comerciale au indus şi menţinut în eroare reprezentanţii persoanei vătămate, prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase că oferă servicii de consultanţă contra cost, deşi în realitate aveau doar intenţia de a primi plata sumelor de bani aferente unor servicii de consultanţă pentru obţinerea de fonduri europene, sume la care s-a obligat persoana vătămată prin încheierea celor două contracte, fără ca reprezentanţii făptuitoarei să poată să îşi execute obligaţiile contractuale şi neavând intenţia de a-şi executa aceste obligaţii, mai mult, în scopul inducerii în eroare folosindu-se inclusiv mijloace frauduloase constând în bilete la ordin, împrejurări în care reprezentanţii persoanei vătămate au fost amăgiţi şi astfel au achitat pentru cele două contracte de consultanţă, prin virament bancar în contul bancar aparţinând făptuitoarei, suma totală de 294.156 lei, iar ulterior plăţilor primite, reprezentanţii făptuitoarei nu şi-au executat obligaţiile, nu au restituit sumele de bani şi nici nu au mai răspuns apelurilor telefonice ale reprezentanţilor persoanei vătămate.

Într-o altă cauză, procurorii din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara alături de ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş – Serviciul de Investigaţii Criminale au efectuat un număr de două percheziţii domiciliare si au dispus emiterea unui mandat de aducere intr-un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, faptă prev şi ped. de art. 244 alin. (1) şi (2) din C. pen. şi fals informatic, fapta prev. şi ped. de art. 325 din C. pen. constând în aceea ca în perioada 18.11.2022 – 08.01.2023 mai multe persoane au indus în eroare o societate comercială de credit IFN prin folosirea de nume mincinoase şi mijloace frauduloase în sensul ca şi-au atribuit identitatea altor persoane şi au utilizat un număr 34 fotografii digitale ale unor cărţi de identitate dintre care un număr de 29 cărţi de identitate modificate şi 5 cărţi de identitate valide după care au introdus date informatice pe platforma societăţii respective în urma cărora au rezultat date necorespunzătoare adevărului în sensul ca au fost încheiate 26 de contracte de credit pe numele persoanelor cărora le-au fost folosite datele de identificare, aceştia obţinând astfel în mod injust, suma totală de 130 500 RON.

Tot procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara împreună cu poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul PMT Secţia 2 cu sprijinul SAS şi Serviciul Criminalistic – din cadrul IPJ Timiş au efectuat un număr de 2 percheziţii într-o cauză având ca obiect infracţiunea de furt calificat din sediul unei societăţi comerciale, cu un prejudiciu de aproximativ 1.250.000 lei.

Şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău împreună cu ofiţeri din cadrul SICE Bacău au pus în executare mandate de percheziţie într-un dosar privind infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură private constând în aceea că în perioada august 2023 – februarie 2024, mai multe persoane de pe raza jud. Bacău au fost induse în eroare şi determinate să contracteze cu o persoană care le-a promis executarea unor servicii pe care ulterior nu le-a mai onorat, deşi au fost remise diferite sume de bani cu titlu de avans pentru serviciile astfel promise.

Într-un alt dosar de înselăciune în care s-a reţinut că în luna decembrie a anului 2022 făptuitorul a început o relaţie cu persoana vătămată, ulterior folosindu-se de calităţi mincinoase a indus-o în eroare pe aceasta obţinând o sumă de aproximativ 75.000 de lei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara împreună cu lucrătorii din cadrul SICE Timiş au efectuat o percheziţie domiciliară în jud. Timiş şi au dispus un mandat de aducere.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti şi poliţiştii din cadrul Secţiei 13 Poliţie – Biroul de Investigaţii Criminale au pus în executare, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, 4 mandate de percheziţie domiciliară şi 10 mandate de aducere într-un dosar penal în care se efectuează cercetari sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi fals informatic.

În fapt, s-a reţinut că în perioada martie 2024-prezent, un angajat al unddi companii de telefonie mobilă care are calitatea de suspect în cauză, în condiţiile în care a avut acces la bazele de date ale companiei vizând clienţii, a încheiat 32 de contracte de abonat (utilizând atât datele de identitate ale unor clienţi ai companiei cât şi date fictive, respectiv achiziţionarea unor produse electronice, produse pe care, în fapt, le-a comercializat prin intermediul celorlaţi 9 suspecţi, prejudiciul calculat până în prezent fiind de aproximativ 150.000 de lei.

Infracţiuni de contrabandă

Şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SICE Argeş au pus în executare 2 mandate de percheziţie în jud. Argeş şi 1 mandat de aducere într-un dosar privind infracţiuni prevăzute de art. 452 lit. h din Codul Fiscal. S-a reţinut că începând cu luna decembrie 2023, o persoana fizică, folosindu-se de un agent economic, desfăşoară activităţi de deţinere/comercializare de băuturi alcoolice, fără autorizare legală, iar, cu ocazia unei verificări, în luna decembrie 2023, organul de control nu a luat măsurile legale privind aplicarea sancţiunilor corespunzătoare pentru cele constatate prin raportare la cantităţile de alcool.

Infracţiuni de delapidare şi obţinere ilegală de fonduri

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul SICE Prahova au pus în executare 5 mandate de percheziţie şi un mandat de aducere într-un dosar de obţinere ilegală de fonduri prev. de art. 306 CP, în care s-a reţinut că administratorul unei societăţi comerciale a folosit documente false, în vederea acordării unei finanţări prin programul Start Up Nation 2017, în valoare de 200.000 lei.

Într-un alt dosar, privind infracţiunea de spălarea banilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj împreună cu SICE Cluj, au pus în executare 5 percheziţii, fapta reţinută fiind aceea că în perioada 2019-2020, persoane cu putere de decizie din cadrul unei societăţi cu sediul în mun. Cluj-Napoca au încheiat contracte de muncă fictive în numele unor persoane care nu au cunoştinţă că ar fi fost angajate la această societate, contracte de muncă care au fost depuse la AIMMAIPE Cluj-Napoca, în cadrul Programului ,,Start-up Nation Romania”, derulat conform OUG 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, obţinând astfel pe nedrept, la data de 07.07.2020, suma de 198.766,18 lei din fonduri guvernamentale.

Şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, împreună cu ofiţeri din cadrul SICE Ialomiţa au pus în executare 2 mandate de percheziţie în jud. Constanţa şi 1 mandat de aducere într-un dosar privind infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

În acelaşi timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu şi lucrători din cadrul SICE Ilfov au pus în executare 4 mandate de percheziţie şi 2 mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, cu un prejudiciu de 130.532 lei, reţinându-se că perioada decembrie 2019-martie 2022, administratorul a două societăţi comerciale, şi-a însuşit fără drept suma de 130.532 lei din contul colector a şase asociaţii de proprietari de pe raza orasului Popeşti-Leordeni( 90 de acte materiale) falsificând 87 de ordine de plată cu scopul de a acoperi urmele infracţiunii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro