Sari direct la conținut

FOTO Protest al AUR la sediul Parchetului General: „Și eu sunt George Simion”

HotNews.ro
Protest AUR la Parchetul General, Foto: Inquam Photos / George Călin
Protest AUR la Parchetul General, Foto: Inquam Photos / George Călin

Câteva zeci de militanți ai AUR, în frunte cu senatorul Claudiu Târziu, au protestat în fața sediului Parchetului General după ce procurorii au anunțat că au demarat o anchetă în care președintele partidului, George Simion, este vizat pentru falsificarea listelor de semnături de susținere a candidatului independent Silvestru Șoșoacă.

Protestul a avut loc pe treptele sediului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în timp ce procurorii au început audierile în dosar, Silvestru Șoșoacă fiind interogat de mai multe ore. De altfel, și membri ai AUR care ar fi participat la falsificare au fost chemați la audieri.

Protest în timpul audierilor

Între timp, câteva zeci de colegi de-ai lor au protestat în fața Parchetului reclamând că este vorba de o înscenare care are ca scop eliminarea AUR din competiția politică, cu puțină vreme înainte de alegeri.

Participanții la protest au purtat pancarte pe care erau înscrise mesaje precum: „Și eu sunt George Simion”, „Statul mafiot pune la cale complot”, „Cum nu vii tu Țepeș Doamne”, „Nu cedăm/ AUR votăm”, „Duminică votăm, nu ne intimidăm” ș.a.

Ancheta este derulată de Parchetul General, care a transmis în comunicat de presă în care a anunțat că a fost deschis dosar penal, fără a menționa însă numele deputatului vizat și nici al candidatului independent pentru care ar fi fost falsificate semnăturile. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre liderului AUR, George Simion, și despre Silvestru Șoșoacă.

Procurorii spun că George Simion ar fi mobilizat membri de partid, precum și angajați ai Parlamentului, pentru a falsifica listele de semnături necesare depunerii candidaturii lui Silvestru Șoșoacă. Acesta candidează independent la alegerile europarlamentare.

Claudiu Târziu a declarat, miercuri, în timpul protestului, că dosarul are o motivare politică. „Asistăm la zvârcolirile sistemului disperat că îi scapă puterea printre degete. AUR a crescut mult prea mult pentru gustul lor. AUR e de neoprit şi atunci încearcă aşa cum au învăţat cu mijloace totalitare, aşa cum s-au obişnuit în timpul regimului Băsescu şi al binomului Coldea – Kovesi”, a declarat Claudiu Târziu.

Senatorul a afirmat că procurorii au comis abuzuri față de persoanele chemate la audieri în calitate de martor. Colegii noştri de partid, angajaţii noştri de la partid, colegi de la grupurile parlamentare AUR au fost ridicaţi ca nişte infractori din stradă în lipsa unui mandat de arestare şi de aducere, au fost percheziţionaţi şi umiliţi în faţa vecinilor deşi nu aveam decât calitatea de martor. Au fost puşi să dea probe de semnături în cadrul audierilor deşi nu se face aşa când eşti martor”, a declarat liderul AUR.

Acuzațiile Parchetului General

  • „În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.
  • În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.
  • În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat.
  • Ca urmare a demersului inițiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024″.

Contactat de HotNews.ro, liderul AUR George Simion spune că nu a fost citat, până în momentul de față. „Procurorii nu mi-au transmis nimic până la această oră. Zeci de apropiați de-ai mei și membri din echipa de campanie sunt citați ca martori pentru azi și în zilele următoare și puși să dea declarații despre mine”, a transmis liderul AUR.

Acesta mai spune că „motivul audierilor total abuzive a martorilor (nu au fost citați pe procedura normală) este încercarea de scoatere a AUR din competiția electorală. Martorii sunt întrebați cu insistență despre președintele partidului, George Simion”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro