Sari direct la conținut

Jandarmii s-au dus peste studenții care protestează pașnic pro Palestina / „A fost sugerată o intervenție brutală dacă nu vom elibera”

Jandarmi la protestul pro Palestina al studentilor, Foto: Hotnews / Adelina Maracine
Jandarmi la protestul pro Palestina al studentilor, Foto: Hotnews / Adelina Maracine

Peste 20 de jandarmi și un echipaj de poliție s-au deplasat marți seară la sediul Facultăților de Psihologie și Sociologie și Asistență Socială de pe șoseaua Panduri, unde în jur de 50 de studenți continuă să protesteze împotriva „genocidului” din Palestina. Majoritatea dorm în corturile instalate aici din data de 20 mai.

Potrivit reporterului HotNews.ro, jandarmii i-au separat pe studenți de ceilalți oameni prezenți și au interzis presei să filmeze sau să facă poze. Protestatarii au fost puși apoi să se legitimeze.

La fața locului a venit și adjunctul Universității din Bucuresti, care i-a acuzat pe studenți că au încălcat „intelegerea” pe care au avut-o cu Universitatea, aceea de a elibera zona pana la ora 20 în această seară motivând că mâine vor avea loc festivitățile de absolvire. „Voi ați vrut asta! Voi ați vrut să chemăm jandarmii”, spune directorul UB către studenți.

Acestora li s-a propus să părăsească zona sau să se mute în afara campsului, dând de înțeles că altfel vor fi evacuați cu forța.

22:08 Majoritatea a votat: protestatarii se vor muta până la miezul nopții

„E un abuz ce se întâmplă. Sincer, noi ne așteptam ca jandarmii să se poarte și mai rău decât au făcut-o. Au încercat să ne intimideze. Comunicarea cu conducerea Universității este proastă fiindcă așa vor. Au primit doleanțele noastre, dar se prefac ca nu. Nu ne iau în serios și tratează protestul nostru ca pe o glumă. Nu vor să dea niciun mesaj de sprijin pentru palestinieni motivând că nu pot face declarații politice, dar în cazul războiului din Ucraina au dat. Regulamentul ar trebui schimbat și să le permită profesorile să își exprime o păere fără frica că vor fi sancționați. Vrem un sprijin mai mare pentru studenții prinși în zone de conglict, cum e în Palestina acum”, ne-a declarat Ada.

22:00În acest moment, studenții s-au adunat pentru a decide dacă pleacă de bunăvoie sau vor opune rezistență. Li s-a spus clar că dacă refuză să elibereze zona, vor fi înlăturați cu forța de către jandarmerie. Jandarmii așteaptă, alături de conducerea Unibuc, decizia protestatarilor

Studenții nu se lasă convinși

„Au venit directorul adjunct și directorul general al Universității București la noi și ne-au cerut să plecăm. Au menționat că am avut o înțelegere. Le-am spus că nu a fost așa, ci ei ne-au impus să eliberăm spațiul până la ora 8. Până acum, inclusiv azi, i-am rugat, am făcut presiuni să primim răspunsuri la revendicările noastre. Le-am transmis în scris pe adresele instituționale”, a declarat un student pentru HotNews.ro.

„A fost sugerată o intervenție brutală dacă nu vom elibera. Ne-au zis fie mergem în altă parte a altui campus, fie plecăm de tot. Dacă îi deranjează festivitatea de absolvire? E un loc amplu. Sunt 200 de persoane, au suficient loc. Se folosesc de scuza lor că nu le place părinților ca să ne dea afară. Odată ce noi plecăm în altă parte, ori plecăm și revenim, asta înseamnă că am pierdut. Ce putere mai avem noi să obținem aceste revendicări dacă facem ce vor ei?”, susține un alt student.

Studenții ne-au declarat în timpul zilei că auziseră zvonuri că Jandarmeria va încerca evacuarea lor în această seară sub pretextul ca joi are loc festivitatea de premiere.

Una dintre studente îi învață pe ceilalți protestatari cum să reacționeze în fața organelor dacă va fi cazul: „lecția e simplă: fără violență”.

Reamintim de asemenea că Asociația ActiveWatch a transmis miercuri că forțele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Poliția și Jandarmeria) au comis o serie de abuzuri prin care au încercat să descurajeze sau chiar să împiedice participarea unor persoane la protestele pro-palestiniene din București.

Astfel, unele persoane care și-au arătat interesul pentru a participa la aceste acțiuni ar fi fost convocate la poliție sau chiar vizitate la domiciliu de angajați MAI, iar unele mesaje au fost interzise la manifestațiile care au avut loc până acum.

Ce revendicări au studenții

Cei care protestează zilele acestea cer, printre altele, universităților să ia o poziție cu privire la dezastrul umanitar din Fâșia Gaza.

„Refuzăm să le permitem universităților noastre să colaboreze cu universități, centre de cercetare, întreprinderi sau alte instituții israeliene, colaborări care le fac complicitare în genocidul actual”, conform organizatorilor protestului.

Studenții spun că își doresc ca „universitățile noastre să fie alături de poporul palestinian împotriva oprimării, prin:

  • stabilirea de parteneriate cu universitățile palestiniene; implementare de burse și fellowshipuri pentru studenți și academici palestinieni pentru a putea studia și lucra
  • traducerea cercetărilor academice palestiniene; predarea și scrierea despre Palestina
  • transparență totală din partea universităților în ceea ce privește legăturile cu programe, proiecte, inițiative și instituții israeliene
  • Tăierea oricărei astfel de legături; de la parteneriate, la acorduri, proiecte și orice formă de colaborare. Mai mult, cerem să nu se mai formeze orice alte relații de acest fel în viitor”, conform organizatorilor care au publicat acest mesaj pe un cont de Instagram, denumit buchareststudents.forpalestine.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro