Sari direct la conținut

Agenția de rating ​S&P Global a retrogradat Franța. Cine conduce cele 3 mari agenții de rating?

HotNews.ro
Agentii de rating, Foto: PHILIPPE HUGUEN / AFP / Profimedia
Agentii de rating, Foto: PHILIPPE HUGUEN / AFP / Profimedia

​Franța tocmai ce a fost retrogradată de S&P Global, una din cele 3 mari agenții de rating, celelalte două fiind Moody’s și Fitch. Decizia în cazul Franței se bazează pe îngrijorarea că traiectoria datoriei guvernamentale ca pondere din produsul intern brut va crește până în 2027 și nu va scădea, așa cum se prognozase anterior. Decizia S&P nu a stârnit însă îngrijorare în piețele financiare, scrie Les Echos.

Asta pentru că investitorii mari își au propriii lor analiști.

Rolul agențiilor de rating este de a măsura riscul unei țări de a nu-și plăti datoriile. Pentru a face acest lucru, ei construiesc scenarii financiare de prognoză și evaluează probabilitatea ca fiecare dintre aceste scenarii să devină realitate pe baza examinării structurii viitoare a costurilor și veniturilor statului analizat.

De la AAA+ la D

Fiecare agenție are propriul său sistem de rating. Schematic, notele sunt de la A la D cu niveluri intermediare. Notele pot fi astfel însoțite de un „+” sau „-” sau chiar de un „1” sau „2”.

În general, cu cât ratingul este mai mare, cu atât riscul este mai scăzut. Evaluările AAA corespund, prin urmare, unei solvabilități bune, ratingurile BBB definesc solvabilitatea medie, CCC-urile indică un risc semnificativ de nerambursare. În sfârșit, ratingul D reflectă o situație la limita falimentului celui împrumutat.

O situație de oligopol

Trei agenții (două grupuri americane, Standard & Poor’s și Moody’s, și un jucător deținut de Franța, Fitch, subsidiară a grupului Fimalac) controlează peste 90% din piața globală de rating: 80% pentru duo-ul Standard-Moody’s. și 14% pentru Fitch.

Agenții plătite de emitenți

Agențiile nu cer întotdeauna compensații statelor pe care le evaluează. Pe de altă parte, din anii 1970, agențiile de rating nu mai sunt plătite de către investitorii care folosesc ratingul în strategia lor investițională, ci de către emitenții produselor supuse ratingului. Prin urmare, există riscul unui conflict de interese sau situații în care agențiile ar putea fi înclinate să ofere ratinguri „flexibile”

Putere considerabilă

Atunci când o companie și/sau un stat suferă o retrogradare a ratingului său, aceasta are ca efect creșterea costului finanțării sale și agravarea dificultăților emitentului. Dimpotrivă, în cazul opus, evaluarea funcționează într-o manieră „prociclică”.

Puterea ratingului este cu atât mai considerabilă cu cât a devenit un standard folosit de autoritățile de reglementare, chiar dacă agențiile de rating înseși subliniază că își exprimă doar opinii.

Dar cine sunt cei care conduc aceste agenții de rating

Evaluarea riscului de țară de către agențiile de rating în vederea acordării de calificative de rating este, ca și în cazul României, o etapă esențială în procesul de lansare a obligațiunilor de stat pe piețele externe. Din 2013 și până acum, Agențiile de rating au primit 34,1 milioane lei din partea României pentru a fi evaluată.

Deși sunt adesea puțin cunoscute publicului larg, agențiile de rating au un rol crucial pe piața financiară. Cine conduce aceste agenții de rating?

În teorie, un rating prost nu vă permite să vă împrumutați la dobânzi atractive pe piața financiară. Dar, de fapt, piețele nu sancționează o țară doar în baza ratingului acordat deoarece marii investitorii își au propriii analiști.

Robert Fauber, 50 de ani, conduce agenția Moody’s

Absolvent al Universității Cornell în 1999, Rob Fauber este directorul general al Moody’s din ianuarie 2021. Înainte de a se alătura Moody’s, Robert Fauber a fost la Citigroup, un alt gigant al lumii finanțelor. Acolo, el a condus sectorul responsabil cu dezvoltarea produselor companiei și a strategiei acesteia. S-a alăturat companiei Moody’s în 2005, unde a început să urce în ierarhie.

Sub conducerea sa, Moody’s a achiziționat RMS, un serviciu de management al riscului de mediu, în 2021 pentru aproximativ 500 de milioane de dolari. El și soția sa sunt părinții a doi copii, iar Robert este un alergător pasionat și un pasionat de aer liber.

Valoarea netă estimată a lui Robert Fauber este de cel puțin 40,7 milioane de dolari la 16 ianuarie 2024. Domnul Fauber deține peste 2.547 de unități din acțiunile Moody`s în valoare de peste 20.348.257 USD și în ultimii 14 ani a vândut acțiuni MCO în valoare de peste 14.920.050 USD. În plus, câștigă 5.440.260 USD în calitate de director de operațiuni, vicepreședinte executiv și director la Moody`s.

Paul Taylor, în vârstă de 62 de ani, este CEO-ul Fitch

Paul Taylor este CEO-ul Fitch din 2012. În aprilie 2012, la apogeul influenței agențiilor de rating în lumea finanțelor și a politicilor publice, Paul Taylor a fost numit CEO al Fitch. Anterior a fost responsabil de departamentul dedicat analizei ratingurilor de credit între 2010 și 2012.

Paul Taylor a ocupat numeroase poziții în cadrul Fitch, cum ar fi gestionarea operațiunilor grupului în Africa și Europa. În anul 2000, după achiziționarea de către Fitch a companiei în care lucra, Duff & Phelps Credit Rating, Paul Taylor s-a alăturat gigantului financiar global.

La fel ca la Moody’s, el este responsabil de departamentul dedicat analizei și ratingului datoriilor suverane. La Fitch, Ian Linell ocupă această funcție. Acesta din urmă a fost angajat de Fitch în 1997, după ce a petrecut cinci ani la Standard & Poor’s.

Recent, Taylor s-a prezentat în fața Comitetului Trezoreriei din Marea Britanie pentru a răspunde la întrebările privind rolul companiei în criza financiară.

Taylor le-a spus parlamentarilor că Fitch „și-a cerut scuze” pentru rolul pe care l-a jucat în criza globală. El a spus, de asemenea, că agențiile de rating au oferit o evaluare bună a caracterului adecvat al creditului pe termen lung, dar nu au putut anticipa un default.

El a spus: „Dacă îmi spui că trebuie să prezic fiecare criză care apare, cu o precizie de 100%, atunci îți răspund că așa ceva este imposibil”.

Înainte de a prelua acest rol, Taylor a fost șeful global al ratingurilor suverane, finanțe publice, corporative și instituțiilor financiare și a condus, de asemenea, operațiunile agenției în Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Când bula dot.com s-a spart, Taylor a spus: „nu este rolul nostru să fim auditori”. El a adăugat: „Ne bazăm pe informațiile pe care ni le oferă o companie. Așa că ne este foarte greu să stăm acolo și să decidem că cifrele oferite sunt greșite”.

Douglas L. Peterson („Doug”) -Președinte și director executiv S&P Global

Peterson a lucrat pentru Citigroup timp de 26 de ani. Din 2004 până în 2010, Peterson a fost CEO al Citigroup Japan. A ocupat funcția de auditor șef al Citigroup din 2001 până în 2004. Alte poziții în cadrul Citigroup includ a servi ca director de țară pentru Uruguay din 1995 până în 1998 și pentru Costa Rica din 1991 până în 1995. Peterson a fost, de asemenea, director de operațiuni al Citibank din 2010 până în 2011.

Peterson a devenit președinte și CEO al S&P Global în noiembrie 2013 și face parte din Consiliul de administrație global din iulie 2013. La începutul mandatului său ca CEO, Peterson a renunțat la afaceri non-core, cum ar fi McGraw Hill Construction și JD Power. Ca parte a acestei strategii, Peterson a supravegheat achiziția de date financiare și afaceri de analiză, inclusiv SNL Financial.

În 2016, Peterson a anunțat că compania își schimbă numele din McGraw Hill Financial în S&P Global și a vorbit despre încercările recente ale companiei de a se moderniza și rebrandui. În acest timp, compania și-a extins operațiunile în Asia. În 2016, compania a achiziționat un interes mare în compania de rating thailandeză, TRIS Rating. Compania este, de asemenea, proprietarul majoritar al principalei agenții de rating de credit din India.

În 2018, el a supravegheat achizițiile de către S&P Global a Kensho, o firmă de inteligență artificială, [16] și compania de date comerciale globale Panjiva în 2018. În 2019, S&P Global și-a anunțat intențiile de a construi o agenție națională de rating de credit în China. În 2019, autoritățile de reglementare chineze au dat companiei aprobarea de a opera pe piața internă de obligațiuni din China.

În 2020, el a supravegheat cea mai mare achiziție a S&P Global, ajungând la o tranzacție de 44 de miliarde de dolari pentru achiziționarea IHS Markit. Acordul a fost încheiat în februarie 2022. Are o avere estimată la circa 70 milioane de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro