Sari direct la conținut

Inventiile anului: Jibo / exoscheletul/mersul pe Marte / papusa sexuala. Gata 2017!

HotNews.ro
Inventii 2017, Foto: realdoll.com
Inventii 2017, Foto: realdoll.com

Robotii devin din ce in ce mai umani in 2017. Avem experimentul cu Jibo, un robot parca desprins din desene animate, care gesticuleaza ca un copil. VR-ul (realitatea virtuala) concepe o dimensiune in care explorezi orice taram. Fictiunile ti se dizolva-n realitate: s-au inventat ochelari care redau orbului vederea sau exoschelet pe care persoanele paralizate il folosesc ca sa poata merge. Masina Tesla se conduce singura, un tren e propulsat din vid, asa cum vedeai doar in filmele SF. Uite ce chestie traim in 2017: un router de internet iti scoate din functiune dispozitivele care-ti toarna singure cafeaua-n cana. De la fidget spinners la papusi sexuale RealDoll ai toate experientele: jocuri & afectiune langa inteligentele artificiale. Ce spun futurologii? Sa cultivam alge in loc de grane, sa mergem in clinici de “wellness” care previn bolilele cu programe individualizate pentru fiecare pacient in parte. E epoca tehnologiilor Star Trek, Dune, a “androizilor care viseaza oi electrice”, cum spunea scriitorul Philip K. Dick. Ai aici alegerile Haute Culture. Tu ce inventii utile 2017 ai prin casa?

Robotul Jibo

Robotii personali, domestici, cum ar fi Amazon Echo si Google Home, au evoluat in ultimii ani. Dar, in mod fundamental, ei au ramas vorbitori stationari, cu o expresie definitorie, o lumina care se aprinde cand le vorbeste o fiinta umana. Simti ca ai de-a face cu o masina. Jibo este diferit. Nu doar ca el – si folosim pronumele “el” pentru ca asa isi spune Jibo – arata ca o vietate dintr-un film animat produs de Pixar, cu un cap mare si rotund si cu o fata care foloseste imagini animate pentru a transmite emotii. Trupul sau se invarte si se agita in timp ce vorbeste, de parca ar gesticula cu niste maini invizibile. Poate sa chicoteasca, sa danseze si sa se indrepte spre tine, oriunde te afli, de indata ce spui: „Hey, Jibo.” Jibo pare sa fie mai uman decat predecesorii sai. Si in timp ce aceasta tehnologie poate parea doar amuzanta sau infioratoare, in functie de punctul dvs. de vedere asupra tehnologiei – robotul Jibo ar putea restructura in mod fundamental modul in care interactionam cu masinile. Jibo are multe de invatat. Poate ajuta userii cu cerinte de baza – face fotografii, dar si rezumatul stirilor sau al romanelor – totusi, nu poate sa redea muzica la cerere sau sa incarce aplicatii precum Uber, ceea ce, la pretul de 899 de dolari, ar putea sa-l faca un produs scump. Asa cum specia umana a evoluat catre Homo Sapiens, la fel si robotii pot sa iasa din stadiul de “tabula rasa”. Compania care l-a creat crede ca Jibo va evolua. Tu ce crezi?

Cum redai vederea orbului? Ochelari cu video-uri HD

Cainii ii ajuta pe orbi, dar ei nu pot mima vederea. eSight3 e o pereche de ochelari care inregistreaza video-uri in HD si foloseste un porcedeu de maximizare, contrast si algoritmi pentru a metamorfoza imaginile din realitate intr-un peisaj pe care orbii il pot percepe. Ce pot face orbi cu dispozitivul? Fac zoom cu ochelarii 3D si pot practica sport, de pilda, o activitate care nu le era la indemana. Practic, orbilor li se creeaza senzatia reala ca vad. Ochelarii le explica ce se vede in HD (o panorama 360 de grade a imprejurimilor) pe modul “audio”. De pilda ochelarii ii spus orbului: “In fata, persoana blonda. Pe fundal, munti.”. Costa 9,99 dolari americani. Tu ce „vezi”?

Inghetata pentru “era dietelor”

Inghetata cu o farama de zahar. Low sugar. Mai putin de 200 de calorii / 100 g, un deliciu pentru dietisti. Cum? Cu indulcitor fara zahar & proteine. Un pic de zahar de trestie si extract de alcool din zahar. Substantele nu sunt exemplare pentru nutritie – dar inghetata nu e un inlocuitor pentru legume & fructe. Societatea contemporana are “constiinta dietei”, asa incat producatorii americani inventeaza produse care sa nu ne afecteze siluetele. Tu ai silueta?

Tu cum bei cafeaua?

Cana Ember, otel inoxidabil Oricine a sorbit vreodata cafea stie cum temperatura poate afecta gustul: daca este prea fierbinte, arde; prea rece, strepezeste gura. Dupa toate estimarile, aveti doar aproximativ 37 de secunde pentru a va bucura de cafea la un nivel ideal de caldura. „Nu avea niciun sens in mintea mea, cum adica 37 de secunde?”, spune Clay Alexander, CEO si fondator al companiei Ember Technologies din Los Angeles. A inventat o solutie: cana Ember din otel inoxidabil. Intarita cu ceramica alba, pastreaza cafeaua sau ceaiul la o temperatura exacta – de la 50 la 60 grade Celsius, fixata printr-o aplicatie – timp de aproximativ o ora neconectata si pe o perioada nelimitata de timp pe farfuria de incarcare. Se vinde in 4,600 de magazine Starbucks din SUA.

Ascensoare din viitor

Cum ar fi daca ascensoarele s-ar putea misca lateral, in loc de simpla dinamica sus – jos? Este o intrebare care pare scoasa din povestea cu “Charlie si fabrica de ciocolata”, iar compania Thyssenkrupp din Germania are un raspuns real: MULTI, un sistem de ascensoare pe baza de scripeti de scoala veche cu aceeasi tehnologie de culisare magnetica care permite circulatia trenurilor de mare viteza. Capsulele ascensorului pot calatori in mai multe directii si pot trece una pe langa alta. Inventia schimba modul in care sunt construite cladirile: Ganditi-va la ramificatiile orizontale ale turnurilor drepte, verticale. Dupa ce a fost testat, primul MULTI va fi lansat in Berlin pana in 2021. Tu mergi vreodata in lateral?

IPhone X – telefonul cel mai “smart”

Acest Iphone e un telefon pentru finutzi & fitosi. E cel mai scump gadget de telefonie Apple. In Romania, ca sa-ti cumperi un iPhone X, ai nevoie de 5.400 lei pentru versiunea de 64GB sau 6.200 lei pentru modelul mult mai spatios de 256GB (daca nu si mai mult). Este lucios, cu spate din sticla in doua nuante, cu o rama de metal si aproximativ aceeasi distributie de butoane. Doar ca lipseste cel mai important buton: Home. S-a ajuns intr-o post-filosofie „fara butoane, poate doar unul“ a lui Steve Jobs pana la „niciun buton fizic, totul digital, virtual, mimat“. Ai butoane si acum: cele doua de volum si Power. Apoi, ai pe ecranul de standby alte doua digitale cu feedback fizic: lanterna si camera. Nu le atingi, le apesi, si ele functioneaza. Tu ai butoane?

Clinica de “wellness” unde se previn bolile

O clinica de “wellness” din America functioneaza ca un club de fitness. Previne boala, nu o trateaza. 149 de dolari pe luna. Pacientii au dreptul la teste genetice, analize de sange, planuri individuale de control al greutatii, vizite de rutina la medic. Ideea a fost a unui fost director executiv de la Google. E un experiment de nisa, deoarece americanii spun ca multi oameni nu-si permit sa mearga la clinici private care nu accepta asigurarea de sanatate. Tu cum esti pacient?

Un pantof tiparit 3D

Imaginati-va un pantof care va permite sa alergati mai repede, sa va rotiti pe calcaie mai bine si sa sariti mai sus. Aceasta este ideea din spatele modelului Futurecraft 4D, o noua pereche de tenesi a caror talpa intermediara poate fi special adaptata nevoilor purtatorilor sai – nu numai in marime si forma, ci si in flexibilitate, tip de impact, amortizare. Cheia este procesul de tiparire 3D, care permite inventatorilor sa vada fiecare milimetru cub al unei talpi intermediare si sa-l croiasca din punct de vedere al performantei. In cat timp pot fi imprimate partile pantofului? Aproximativ doua ore. Tu ce pantofi iti faci?

O nava spatiala pe Marte

Trenul spre Marte porneste numai o data la doi ani. De ce? Pamantul si vecinul sau se pozitioneaza din doi in doi ani pentru cea mai rapida calatorie posibila de la o planeta la alta. NASA intentioneaza sa utilizeze in mod eficient fereastra din 2018, cu lansarea planificata in luna mai a solului de pace Mars InSight, care, dupa cum sugereaza si numele sau, va oferi oamenilor de stiinta secvente din interiorul Plantei Rosii. (InSight a fost initial programat sa lanseze in 2016, dar erori in sistemul sau de seismografe au dus la intarzieri.) Spre deosebire de Curiosity si alte roboti de pe Marte, aceasta nava spatiala va ramane intr-un singur loc. Dar cu un motiv bun: va intra in contact cu o sonda in suprafata martiana pentru a studia istoria termala a planetei – in realitate, va lua temperatura geologica. Intre timp, device-urile vor studia compozitia planetei Marte, o legatura radio cu raze X va analiza vibratiile (felul in care Marte se roteste pe axa sa si este trasa gravitational de alte corpuri din sistemul solar), iar camerele foto vor inregistra imagini panoramice si 3D. Robotelul InSight trebuie sa functioneze pe parcursul a 728 de zile (pamantene), altfel spus, pana in momentul in care e programat zborul inapoi pe Terra din 2020.

Oculus Go. Headset ieftin de realitate virtuala

Dupa ce Facebook a ajuns sa domine planeta cu peste doua miliarde de utilizatori, Mark Zuckerberg a anuntat Oculus Go pentru a aduce VR-ul in orice casa. Inca de la primele kituri de realitate virtuala, existau doua variante. Prima implica un kit, Oculus Rift sau HTC Vive, conectat la PC. A doua functiona asa: strecurai un telefon in interiorul unei casti destul de ieftina pentru un efect similar. O a treia varianta, semnificativ mai ieftina, dar la fel de imersiva, a fost propusa de Mark Zuckerberg pe scena unei conferinte de VR din California. Oculus este o companie Facebook. Incearca sa aduca experiente de realitate virtuala in fiecare colt al lumii. Pentru a-si indeplini scopul, are gadgetul cu camere pe headset si foloseste algoritmi avansati de viziune computerizata pentru a-si ”constientiza” amplasamentul in spatiu. Ecranul are o rezolutie nativa de 2.560 x 1.440 pixeli. Panoul folosit este un LCD cu un timp de raspuns ultra rapid pentru a afisa imagini foarte clare. Acelasi headset este capabil de generarea unui sunet spatial pentru o experienta imersiva. Astfel, nu mai trebuie sa conectezi niste casti separate sau sa-ti cumperi unele speciale.

“Do It Yourself”. Companion in bucatarie

Cu peste 100 de milioane de followeri pe Instagram si Facebook, BuzzFeed’s Tasty – care “distileaza” retete complexe in tutoriale video de dimensiuni mari – ar putea fi cel mai popular canal de gatit de pe Internet. Dar exista „un decalaj intre a te arata incantat sa vezi ceva pe Facebook si a incerca reteta pe bune”, spune Ben Kaufman, seful Products’ Lab din cadrul BuzzFeed. Deci el si echipa sa au hotarat sa inchida canalul. Rezultatul: Tasty One Top, o plita de inductie care se sincronizeaza cu aplicatia Tasty pentru smartphone. Astfel fiecare om poate deveni “chef”, caci va fi ghidat cu retetele. Un senzor incorporat si o temperatura a termometrului insotitor, astfel incat aplicatia sa poata spune utilizatorilor atunci cand sa intoarca o friptura, de exemplu, pentru a se asigura ca este “medium rare”.

Drone care fac de rusine selfie stick-urile

Dronele au imbunatit totul, de la confectionarea de harti pana la operatiunile de salvare. DJI Spark are un scop mult mai pamantean: sa ajuti pe cineva sa faca fotografii, videoclipuri si „dronies” sau selfie-uri cu drona. In acest scop, este mai usor de operat (recunoasterea gestului inseamna ca o puteti controla cu o miscare a mainii), mai greu de accidentat (o serie de senzori ajuta la prevenirea coliziunilor in aer) si relativ ieftin (499 dolari).

Un filtru de aer care dezintegreaza poluantii

Cele mai multe filtre de aer imbunatatesc calitatea aerului prin captarea poluantilor daunatori intr-un filtru. Molekule duce aceasta idee la un alt nivel – distrugandu-le cu totul. Cheia este nanofilterul special acoperit, care este proiectat sa reactioneze la lumina intr-un mod care dezintegreaza poluantii, inclusiv particulele de mucegai si bacterii. Mecanismul este similar cu modul in care lumina straluceste pe o celula solara si genereaza energie electrica.

Un router Wi-Fi care va face casa mai “safe”

Toti avem in casa gadget-uri care intra online. Device-uri care au abilitatea de a prepara un ibric de cafea in timp ce stati tolaniti in pat. Dar in aceasta noua realitate, aproape orice aparat pe care-l avem, de la prajitoare la masini de spalat, poate fi vizat de hackeri. Practic, hackerii pot sa-ti aprinda televizorul cand dormi la 3 dimineata sau iti sting masina de spalat cand vrei sa clatesti hainele. Norton Core isi propune sa neutralizeze aceasta amenintare. Spre deosebire de cele mai multe routere wi-fi, care permit doar conectivitate, Core este conceput pentru a detecta anomalii; daca un dispozitiv prezinta semne ca ar fi virusate, Core o desparte de restul retelei de domiciliu, la fel ca un spital care ar pune in carantina un pacient bolnav. De asemenea, isi actualizeaza in mod regulat software-ul pentru a sta la panda pe langa noile amenintari si pastreaza casa safe. Faptul ca pare a fi un obiect de butaforie din Star Trek? Asta e doar un bonus.

Viitorul agriculturii. Culturi super-durabile de stridii, midii, scoici

Viitorul agriculturii este sa crestem stridii, midii, scoici si alge marine pe franghii ancorate pe tarmul oceanelor. Asa spune Bren Smith, un pescar comercial care s-a transformat in directorul GreenWave, o organizatie non-profit din Connecticut, care a facut asta. Conceptul nu este la fel de “fantasy” cum pare. Intrucat agricultura pamantului devine din ce in ce mai problematica – reprezinta o parte tot mai mare a emisiilor de gaze cu efect de sera ale planetei – iar oceanele sunt zone in care se pescuieste in exces, oamenii vor trebui sa dezvolte surse alternative de hrana. Culturile GreenWave ofera avantaje: sunt bogate in proteine, auto-suficiente (nu necesita ingrasaminte) si ajuta la combaterea schimbarilor climatice (prin sechestrarea carbonului in timp ce cresc). Bineinteles, faptul ca occidentalii isi concentreaza dieta pe moluste si alge marine este un trend nou si pare, implicit, o fitza. Totusi, GreenWave vede potentialul trend-ului: grupul a ajutat pescarii sa infiinteze 14 ferme de-a lungul coastei din New England din 2013 si are acum planuri de extindere in California, de-a lungul nord-vestului Pacificului si in Europa.

Leac pentru ADHD: fidget spinners

Fidget spinners sunt acele jucarii care se rotesc, se rotesc, se rotesc, ca un perpetuum mobile. Este jucaria anti-stres care a generat o noua nebunie pornita din Anglia, dupa febra Pokemon Go si arcurile JoJo. Au devenit ubicue, la fel cum sunt kendamele. Profesorii spun, totusi, ca jucariile creeaza o agitatie perpetua in sala de curs. Copiii invart kendamele si fidget spinners. Au forma de elice si sunt amplasati pe rulmenti care le permit sa se roteasca, iar copii adora sa se intreaca in trick-uri sau in durata spin-urilor. Astfel, producatorii au inundat piata cu spinners; din primavara, au fost o senzatie virala, care a sporit vanzarile, potrivit The Toy Insider. In mijlocul nebuniei, unii producatori au adaugat pretentii speciale cu privire la beneficiile lor terapeutice, numind aceste fidget spinners „perfecte pentru ADD, ADHD, anxietate si autism”. (Nu exista dovezi stiintifice concludente in acest sens.)

Exoscheletul “Twiice”

Exoscheletul “Twiice” permite persoanelor paralizate sa mearga si chiar sa urce scarile. este compus dintr-o structura care functioneaza ca oasele unui picior, fiind dotat cu motoare electrice care opereaza asemenea muschilor si misca aparatul. Carjele, care sunt folosite de utilizator pentru a mentine stabilitatea, sunt prevazute cu butoane care permit persoanei paraplegice sa „comande” exoscheletul in functie de ceea ce vrea sa faca: sa urce scarile, sa mearga mai repede sau mai incet, sa se ridice de jos sau, de exemplu, sa se opreasca. Principalul avantaj al “Twiice” este faptul ca este usor: cantareste doar 14 kilograme iar bateria sa dureaza o ora. Inventia a fost prezentata in fiecare zi la Salonul de la Geneva de atleta de handbike (bicicleta propulsata cu mainile) Silvia Pan, care a spus in prima zi de prezentare ca a putea merge din nou cu acest exoschelet este pentru ea „un vis devenit realitate”. Incarcatoare wireless pentru telefoane mobile Da, avem deja o astfel de tehnologie, dar este utila doar daca tinem telefonul pe un stand special. Noile tehnologii la care se lucreaza acum incearca sa transforme incarcarea wireless in ceva posibil pe distante asemanatoare cu conectivitatea Bluetooth sau Wi-Fi.

Masini Tesla care se conduc singure

Elon Musk pregateste un upgrade pentru platforma Hardware 2. Multumita acestuia, noul soft va permite masinilor Tesla sa se conduca singure, folosind o combinatie de camere video si un dispozitiv ultrasonic. Planul lui Musk este sa efectueze o demonstratie de autonomie completa intre Los Angeles si New York. Masina ar trebui sa mearga singura pana in Times Square, sa-si lase pasagerul acolo, iar apoi sa mearga tot singura, pana la un loc de parcare. De asemenea, automobilul s-ar ocupa chiar si de incarcare, fara efort din partea posesorului. Hyperloop One Hyperloop One, compania ce are in plan crearea unui tren propulsat in vid, are de gand sa dezvaluie un traseu de teste. Pe langa linia de teste, se doreste constructia unei astfel de linii intre Suedia si Finlanda, pana in 2028. Astfel, o calatorie intre cele doua tari nu ar dura mai mult de 30 de minute. Majoritatea calatoriilor care acum se masoara in ore pierdute pe drum n-ar dura mai mult de cateva minute.

RealDoll – Papusile sexuale

Papusile sexuale RealDoll sunt deja pe piata, dar cercetatorii lucreaza la modele mai realiste. Papusile trebuie sa reactioneze mai sensibil la atingere. Abyss Creations, compania din spatele RealDoll, doreste sa ofere robotilor care vorbesc organele genitale calde si functionale. Este inceputul unei revolutii sexuale care despica taberele de moralisti: unii vad in roboti noi posibilitati de explorare a sexualitatii, altii se tem de un atasament tot mai mare de Silicon Valley, care preia emotiile utilizatorilor. Ar fi, in fapt, o conspiratie. Pe masura ce robotii se dezvolta, iar inteligentele artificiale ne devin insotitori, companiile vor incerca treptat sa creeze cat mai multe papusi sexuale reactive, simulacre de experienta reala. Un futurolog considera ca, pana in 2050, robotii sexuali vor fi peste tot. 2017 este doar inceputul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro