Sari direct la conținut

VIDEO Istoria singurului loc din România unde trenurile ating 200 km/h și cum ar putea să crească și mai mult viteza

HotNews.ro
Linii de cale ferata si catenara, Foto: Jaroslaw Wiechecki, Dreamstime.com
Linii de cale ferata si catenara, Foto: Jaroslaw Wiechecki, Dreamstime.com

Făurei este un orășel din prăfosul Bărăgan, nu există vreun obiectiv turistic, însă acolo se găsește un loc neobișnuit: singurul „inel” feroviar de teste din România, unde trenurile au atins și 210 km/h. Ce se întâmplă acolo? Care au fost cele mai grele momente? Cât trebuie investit pentru ca vitezele să urce la 250 km/h?

Viteze de filme SF într-o țară unde trenurile au o medie de 45 km/h

În decembrie 1978 s-a dat în funcțiune centrul de la Făurei, cunoscut la început sub numele oficial „Baza de încercări feroviare”. Investiția era destinată inițial căilor ferate din fostul CAER (comunitatea economică a fostelor țări comuniste).

Pe 8 iunie 2023, o locomotivă CFR Călători a atins viteza maximă de circulație de 210 km/h, un nou record de viteză stabilit pe Inelul Mare de la Făurei. În luna mai, SRCF Galați a desfășurat lucrări de reparații la suprastructura feroviară și instalațiile aferente liniei de contact pe Inelul Mare Făurei (13,7 km), Circuitul este în portofoliul AFER (Autoritatea Feroviara Română).

Circuitul de la Făurei a fost modernizat acum 15 ani, are în prezent clienți și se lucrează în două schimburi, dar ar fi nevoie de o nouă rundă de investiții care să-l apropie de centrul din Cehia, un etalon în regiune.

Pe la mijlocul anilor 80, așadar acum aproximativ 40 de ani, s-a petrecut și un accident la teste făcute de bulgari. Nu se știu multe detalii, dar se pare că două locomotive s-au ciocnit și au fost victime. Normele de siguranță nu erau așa de stricte precum în prezent și autoritățile de atunci nici nu comunicau prea mult.

În 2008, după modernizare, o locomotivă CFR Călători, dar și un vagon modernizat la Astra Vagoane Arad au atins viteze de peste 200 km/h pe inelul mare de la Făurei.

De ce la Făurei și ce s-a întâmplat acolo

Orașul Făurei are doar 3.000 de locuitori, în timp ce în 2011 populația era de 3.500. Din punct de vedere geografic, orașul este situat la contactul dintre Bărăganul nordic și lunca Buzăului. Făurei a fost ridicat la rangul de oraș în 1968 și este cunoscut ca fiind nod feroviar (pe liniile 700 și 702) și este cunoscut și pentru centrul de încercări și experimentări feroviare.

Făurei este la 168 km de București pe calea ferată. La 40 km de Făurei se găsește Buzăul, la 60 km este Brăila, iar la 91 km este Galațiul. Pe magistrala 700 nu mai circulă trenuri între Urziceni și Făurei.

Făurei a fost ales și datorită terenului plat din Câmpia Bărăganului, dar și fiindcă orașul era nod feroviar și avea importanță socială și economică. Erau și zile în care treceau 200 de trenuri prin gară pe la Făurei și traficul de pasageri și de marfă era net superior celui din prezent, mai ales că era industrie puternică la Galați și Brăila și circulau trenuri arhipline de navetiști.

Spre deosebire de prezent, multe dintre trenurile sezoniere către Litoral care veneau din Ardeal circulau pe linia 702 Buzău – Făurei – Fetești, în loc de linia 800 București – Constanța.

De cât ar fi nevoie pentru a ne „bate” cu circuitul din Cehia

Analizele făcute de AFER arată că ar costa 120 milioane euro o modernizare consistentă a centrului de testări feroviare de la Făurei, aici incluzând și construirea unei substații de tracțiune cu tensiune multiplă și realizarea, printre altele, a unei linii șerpuite și a unor investiții complexe la inelul mic. Ar fi utilă și extinderea halei.

Una dintre schimbările mari ar fi că viteza maxima de teste ar urca de la 200 km/h, la 250 km/h, dar pentru asta ar fi nevoie să se schimbe total calea de rulare, dar și catenara. După astfel de investiții, Făurei ar deveni mult mai competitiv și ar putea atrage mai multe companii care au nevoie să testeze vehicule feroviare.

„AFER nu are atât de mulți bani, mai ales că ne autofinanțăm și nici nu practicăm tarife mari, în comparație cu ceea ce este în Occident, pentru că nu putem să distrugem firmele românești, crescând tarifele la nivel occidental”, spune Constantin Andronache, directorul general AFER.

Care este planul AFER: „Lucrăm la o hotărâre de guvern prin care să accesăm un program în care să intrăm pentru a obține finanțare. Precizez asta fiindcă noi nu putem intra într-un program de finanțare fără a avea în spate o hotărâre de guvern, fiindcă s-ar putea considera ajutor de stat, iar dacă s-ar întâmpla asta, ar trebui să dăm banii înapoi, am păți ce s-a întâmplat cu CFR Marfă”, spune șeful AFER.

AFER a purtat și discuții la Consiliul Concurenței, care a întrebat mai departe cum s-ar putea proceda ca totul să fie în regulă, iar răspunsul a fost că o hotărâre de guvern ar fi soluția pentru încadrarea într-un program de finanțare.

Locul unde vor fi testate și trenurile Alstom cumpărate de România

La Făurei sunt contracte, se lucrează în două schimburi și vor fi testate la final de decembrie, dacă totul merge bine, noile trenuri de la Alstom, care vor circula din 2024 pe rețeaua românească. Ar fi trebuit făcute câteva zile de teste la final de octombrie, dar primul tren nu a ajuns încă, de la fabrica din Polonia.

În ultimii ani au fost testate la Făurei și vagoane pentru o companie suedeză, dar și trenuri electrice ale elvețienilor de la Stadler (unele au ajuns în Anglia, altele în Serbia).

Întrebați dacă s-ar putea pune problema privatizării centrului de teste, cei de la AFER au spus foarte clar că nu se pune problema să se facă așa ceva.

La Făurei sunt testate nu doar locomotive, vagoane, automotoare sau trenuri electrice, ci, pentru că există și laboratoare de teste, acestea sunt utile pentru toată industria feroviară din România și pot fi testate, verificate și omologate inclusiv elemente feroviare mai mici, cum ar fi traverse sau șine.

Hala principală de la Făurei a fost construită acum câteva decenii, când era potrivită pentru o locomotivă și un vagon, dar vremurile s-au schimbat și ar fi nevoie de o hală mai mare, fiindcă în Europa se circulă tot mai mult cu rame electrice mai lungi.

Cel mai cunoscut inel feroviar de teste din Europa centrală este în Cehia, la Velim, unde s-a investit mult, se pot face multe tipuri de teste și au fost certificate în decembrie 2022 și cele mai noi trenuri franceze, denumite TGV M. Acestea au fost testate la 200 km/h. Velim are solicitări de teste de la multe companii, astfel că timpii de așteptare acolo pot fi și 2-3 ani.

Despre Centrul de Testări Feroviare Făurei

Autoritatea Feroviara Română – AFER deține, în localitatea Făurei, jud. Brăila, Centrul de Testări Feroviare Făurei dotat pentru efectuarea de încercări şi probe specifice domeniului feroviar.

Centrul de Testări Feroviare Făurei a fost construit în 1978, iar în perioada 2003 – 2008 a trecut printr-un amplu program de modernizare prin accesarea de fonduri europene.

În prezent există posibilitatea de a efectua încercări dinamice ale vehiculelor feroviare cu viteza maximă de 200 km/h.

Principalele caracteristici tehnice ale Centrul de Testări Feroviare Făurei

Lungimea totală a liniilor este de 20,2 km, centralizate electrodinamic, din care:

Inelul mare are 13,7 km lungime cu 6 podețe și 4 treceri la nivel;

Viteza maximă 200 km/h;

Inelul mic are 2,2 km lungime, dispune de 5 podețe și este neelectrificat;, viteza maximă fiind de 60 km/h

Există și o linie şerpuită de testare cu curbe și contracurbe de raze variabile: cu raza cea mai mică 135 m și raza cea mai mare 250 m pe o lungime de 765 m.

Hala are 600 mp și dispune de canale, vinciuri și poduri rulante.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro