Sari direct la conținut

Ce ar fi spus generalul Eisenhower si presedintele Nixon daca debarcarea in Normandia sau aselenizarea ar fi esuat

HotNews.ro
Fragment din discursul lui Eisenhower, Foto: Arhivele nationale ale SUA
Fragment din discursul lui Eisenhower, Foto: Arhivele nationale ale SUA

Ce ar fi spus liderii Americii daca debarcarea in Normandia ar fi esuat? Sau daca misiunea Apollo 11 ar fi luat o turnura tragica? Aceste intrebari nu sunt doar un exercitiu de imaginatie, scrie Slate.fr, care citeaza The Atlantic, in conditiile in care generalul Dwight Eisenhower si presedintele Richard Nixon isi pregatisera discursuri pentru aceste situatii.

Eisenhower a scris cuvintele urmatoare in data de 5 iunie 1944, cu o zi inainte de operatiune:

  • „Debarcarea noastra in zona Cherbourg-Havre nu a avut loc de o maniera satisfacatoare si am retras trupele. Decizia de a ataca in acest moment si in acest loc a fost luata plecand de la cele mai bune informatii disponibile. Trupele, fortele aeriene si Navy au facut tot ceea ce curajul si sentimentul datoriei puteau face. Orice repros sau orice greseala ce ar putea fi gasite in aceasta incercare nu sunt decat din vina mea”.

Aceasta nota, impaturita atent si asezata in portofelul sau, nu a fost citita niciodata.

25 de ani mai tarziu, echipa lui Richard Nixon a redactat discursul pe care presedintele ar fi trebuit sa-l pronunte daca misiunea Apollo 11 nu ar fi reusit sa decoleze de pe luna spre Pamant.

Nixon ar fi trebuit in acest caz sa anunte intai sotiile astronautilor, inainte de a se adresa natiunii printr-un discurs conservat astazi la Arhivele nationale:

  • „Destinul a hotarat ca barbatii care au plecat pe Luna pentru a o explora in pace sa ramana pe Luna, pentru a se odihni in pace.
  • Acesti barbati curajosi, Neil Armstrong si Edwin Aldrin, stiu ca nu mai exista speranta pentru revenire. Dar stiu si ca exista speranta pentru omenire in sacrificiul lor (…)
  • Acesti barbati isi dau viata pentru scopul cel mai nobil al omenirii: cautarea adevarului si a cunoasterii.
  • Altii vor urma si se vor intoarce cu siguranta. Cautarea Omului nu va fi negata. Dar acesti barbati au fost primii si vor ramane primii in inimile noastre”.

The Atlantic noteaza ca „stilul celor doua mesaje nu putea fi mai diferit”: cel al lui Eisenhower este scurt si pragmatic, „deoarece evenimentele nu necesita interpretari”, in timp ce Nixon este mai poetic, „deoarece semnificatia aselenizarii nu era atat de evidenta”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro