Sari direct la conținut

Inspectorii fiscali, atacati cu pietre de localnici, pe insula Hydra din Grecia​

HotNews.ro

​​Inspectorii fiscali care incearca sa lupte cu evaziunea fiscala s-au confruntat cu opozitia localnicilor pe insula greceasca Hydra. Localnicii furiosi i-au atacat cu pietre pe inspectorii fiscali, iar postul de Politie a fost luat cu asalt timp de o zi, anunta Tax-news.com. Verificarile pe insulele unde evaziunea fiscala este considerata la un nivel ridicat fac parte din campania nationala impotriva evaziunii fiscale, care a debutat anul trecut in Grecia. Inspectorii fiscali au descoperit pe insula o proprietara de bar care nu a emis niciodata facturi pentru TVA, insa aceasta a lesinat in momentul in care statea de vorba cu inspectorii. In cele din urma, fiul femeii a fost arestat pentru evaziune fiscala.

Vestea arestarii acestuia a starnit insa ingrijorare printre locuitorii insulei cu o populatie de 2.700 de oameni, care i-au atacat cu pietre pe inspectori si pe politisti.

Grecia a lansat, anul trecut, vanatoarea de evazionisti, pedepsele fiind cuprinse intre unul si trei ani de inchisoare, plus amenzi cuprinse intre 10.000 si 50.000 de euro. Vanatoarea a inceput deja sa isi arate roadele: dupa primele 6 luni ale anului, incasarile din plata TVA au crescut cu aproximativ 14%.

Seful Fiscului de la Atena avertiza, in iunie anul acesta, ca „Evaziunea fiscala atinge, in Grecia, intre 12 si 15% din Produsul Intern Brut, ceea ce inseamna intre 40 si 45 de miliarde de euro pe an”. „Sunt perfect de acord cu Christine Lagarde”, a declarat oficialul grec, dupa ce directorul FMI afirmase, la sfarsitul lunii mai, ca „grecii se pot ajuta platindu-si impozitele”, daca vor ca reducerile de cheltuieli si masurile de austeritate sa nu ii afecteze pe copiii lor.

Politicienii de la Atena au criticat-o dur la acea vreme pe sefa FMI pentru aceasta declaratie, acuzand-o ca „i-a jignit pe greci”. Directorul Fiscului de la Atena a fost insa de alta parere: „Daca am recupera macar jumatate din aceste sume, problema Greciei ar fi rezolvata. Avem legislatia necesara pentru asta inca din 1996, insa ea nu a fost niciodata aplicata. In cazul in care coruptia sistematica, ce predomina in intreaga societate, nu va fi oprita, mai ales daca varfurile ei continua sa ramana nepedepsite, in timp ce se pune presiune pe restul populatiei, ne vom confrunta cu o explozie sociala”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro