VIDEO "Incredibilul turc" – cine a fost Mustafa Kemal Ataturk, simbolul Turciei laice aparat de protestatari in marile orase ale tarii
Decizia autoritatilor turce de a transforma un parc din Istanbul, in care se afla un monument dedicat lui Mustafa Kemal Ataturk, intr-un centru comercial este scanteia care a starnit revoltele din Turcia. Revolte in apararea celui mai puternic simbol al Turciei laice, in fata procesului de „islamizare a republicii” promovat de partidul de guvernamant al premierului Recep Tayyip Erdogan. Cine este Mustafa Kemal „Tatal tuturor turcilor”, asa cum era descris intr-un vechi documentar american – si cum a devenit el simbolul ce starneste atata pasiune in cabinetele politice si pe strazile oraselor din Turcia?
„Incredibilul turc” – asa era descris Mustafa Kemal Ataturk intr-un vechi documentar american prezentat de celebrul Walter Cronkite (vezi video mai jos). Fost ofiter al armatei otomane, el a fost primul presedinte al Turciei si este considerat fondatorul Republicii Turcia.
Nascut in 1881 la Salonic, Mustafa Kemal a fost ofiter in armata otomana in primul razboi mondial, conflict soldat cu infrangerea Imperiului. In anii de dupa razboi, el a condus miscarea nationala turca in fata fortelor de ocupatie. In 1920, el a cerut organizarea unor alegeri nationale care sa stabileasca un nou parlament turc, la Ankara, in conditiile in care ultimul parlament otoman a fost dizolvat de britanici. In aprilie 1920, el devenea primul presedinte al noii Mari Adunari Nationale.
In perioada in care a urmat, trupele Marii Adunari au repurtat o victorie extrem de violenta impotriva armenilor si victorii impotriva grecilor in razboiul greco-turc, ceea ce a dus la esecul Tratatului de la Sevres, tratatul de pace dintre otomanii infranti si aliati. In 1923, in urma Conferintei de la Lausanne, este semnat Tratatul de la Lausanne, in urma caruia Marea Adunare Nationala este recunoscuta drept noul guvern al Turciei. Pe 29 octombrie 1923, este proclamata Republica Turcia, moment in care este declansat un amplu proces de reforma economica si sociala, viziunea lui Mustafa Kemal fiind aceea a unei independente totale a tarii: „prin independenta totala, intelegem independenta economica, financiara, judiciara, militara si culturala totala si libertate in toate chestiunile. Lipsa de independenta in toate aceste aspecte este echivalentul lipsei de independenta a natiunii si a tarii”.
Documentar de referinta – Mustafa Kemal Ataturk, prezentat de Walter Cronkite
Sub conducerea lui Mustafa Kemal, legea islamista a fost separata, in premiera, de cea laica, noul cod civil, elaborat dupa cel elvetian, femeile au capatat drepturi egale cu barbatii, poligamia a fost interzisa, iar casatoria civila a devenit obligatorie, a fost introdus un nou alfabet cu scopul grabirii procesului de alfabetizare a populatiei, a fost reformat sistemul de invatamant, a fost redusa fiscalitatea in cazul populatiei rurale. Pe plan extern, el a urmarit o politica a relatiilor de prietenie cu tarile vecine. Principiile reformelor lui Ataturk stau la baza Turciei moderne si sunt cunoscute drept „kemalism”.
Titlul „Ataturk” – Tatal tuturor turcilor – i-a fost acordat lui Mustafa Kemal de catre Parlament, in 1934. Regimul unipartit stabilit de Mustafa Kemal in Turcia a ramas in vigoare pana in 1945.
Pe parcursul vietii sale, Ataturk a adoptat 13 copii, 12 fete si un baiat. Cea mai cunoscuta este Sabiha Gokcen, prima femeie pilot a Turciei si prima femeie din lume care a pilotat un avion de lupta.
Diagnosticat cu ciroza, Mustafa Kemal Ataturk a decedat la varsta de 57 de ani, pe 10 noiembrie 1938, in Palatul Dolmabahce din Istanbul. Ceasul din dormitorul in care a murit arata in continuare momentul mortii lui – 9.05.