Sari direct la conținut

Austria: Sebastian Kurz si extrema dreapta s-au instalat la putere

HotNews.ro
Austria: Sebastian Kurz si extrema dreapta s-au instalat la putere

Noul guvern austriac format de dreapta si extrema dreapta a depus juramantul luni, contestat la Viena de cateva mii de manifestanti, dar fara a provoca emotie in randul partenerilor europeni ai Austriei, care s-a angajat sa mentina un curs pro-european, scrie AFP.

La 31 de ani, conservatorul Sebastian Kurz devine astfel cancelar, la 8 luni dupa ce a preluat conducerea partidului crestin-democrat (OVP) cu care a castigat alegerile din octombrie.

Seful de stat, Alexander Van der Bellen, un ecologist liberal, a investit noul guvern format din 13 ministri, cu sase posturi esentiale ocupate de formatiunea de extrema dreapta (FPO).

Presedintele a cerut coalitiei lui Kurz sa „respecte istoria austriaca, (…) paginile sale pozitive precum si cele intunecate”, sa „respecte drepturile minoritatilor si a celor care gandesc diferit”.

Acesta a precizat ca unii sunt „sceptici si chiar ostili” fata de noua coalitie. Nu departe de palatul prezidential, cateva mii de persoane manifestau impotriva prezenti FPO la guvernare.

FPO, Partidul Libertatii din Austria, locul trei in alegeri, obtine trei ministere esentiale – Interne, Aparare, Afaceri Externe – si un portofoliu de vicecancelar pentru liderul sau, Heinz-Christian Strache, 48 de ani, care a comparat imigratia cu o „invazie in masa” si care a spus ca „Islamul nu isi are locul in Austria”.

Acordul de guvernare intre dreapta si extrema dreapta, prezentat sambata, nu a starnit insa emotii mari pe scena europeana, unde partidele populiste sau ostile imigratiei au devenit un peisaj obisnuit.

Partidul lui Strache si-a pus amprenta pe agenda noului guvern. Inasprirea politicii de migratie, in special prin restrictionarea ajutoarelor sociale pentru straini, figureaza printre prioritatile executivului.

„Nu se va mai intampla ca un migrant care nu a lucrat niciodata aici nici macar o singura zi sau care nu a platit nicio cotizatie la sistemul nostru social sa primeasca ajutoare de mii de euro”, a spus duminica Strache, intr-un mesaj publicat pe contul lui.

Daca revendica un „angajament european clar”, noua majoritate are de asemenea ca obiectiv „intarirea subsidiaritatii” in cadrul UE si limitarea delegarilor de suveranitate, spre deosebire de viziunea unei Europe mai federale promovata de presedintele francez Emmanuel Macron.

Programul contine de asemenea o serie de relaxari fiscale, beneficii pentru faimilii si pensiile mici, reducerea birocratiei si simplificarea sistemului social.

FPO, in ciuda ADN-ului sau eurosceptic, a acceptat insa ca problema unei iesiri din UE sa fie exclusa din randul consultarilor populare pe care noul guvern vrea sa le promoveze.

Pentru a-si linisti partenerii din UE, Kurz, care a fost ministru de Externe in cadrul coalitiei cu social-democratii, va mentine insa controlul asupra dosarelor europene, in conditiile in care Austria va conduce UE in semestrul II din 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro