Sari direct la conținut

Presa poloneza: Cum iti poti pierde prietenii si SUA sa se supere pe tine

HotNews.ro

Stefan Kisielewski spunea ca socialismul este un sistem care lupta eroic cu probleme necunoscute in niciun alt sistem. Din pacate, diplomatia poloneza actioneaza azi conform acestei reguli. In prezent, creste la rangul de succes polonez pe arena internationala faptul ca Departamentul de Stat dezminte cum ca relatiile SUA cu Polonia au fost inghetate – lucru ce a reiesit din nota privind intalnirea diplomatilor polonezi cu colaboratorul secretarului american de stat, Rex Tillerson, despre care a scris Onet, potrivit Rador, care citeaza Rzeczpospolita.

Merita sa constatam insa ca pentru dezmintirea acestei informatii SUA au avut nevoie de cateva ore – Ambasada SUA in Polonia si Departamentul de Stat au tacut mult timp in aceasta chestiune, permitand ca tema sa devina cunoscuta. In al doilea rand, dezmintirea americana in problema sanctiunilor, care ar urma sa fie aplicate reprezentantilor superiori ai statului polonez, este insotita de constatarea ca problema exista. „Vreau sa spun clar ca avem obiectii privind legislatia si ne-am exprimat in aceasta problema foarte clar”, a spus Heather Nauert. In limbaj diplomatic astfel de cuvinte sunt egale cu afirmatia: suntem furiosi.

Polonia s-a comportat in problema amendamentului la legea despre IPN ca si cum adoptarea ei ar fi fost o problema de existenta a Poloniei. Ignorarea protestelor Israelului si – inainte de toate – ale SUA dorea sa spuna ca, potrivit autoritatilor poloneze, fara amendament legea prezinta un pericol pentru suveranitatea poloneza. In realitate, imediat dupa ce – contrar intregii lumi – legea a fost adoptata, politicienii taberei de la putere au inceput sa spuna ca legea va intra in vigoare, dar ca nimeni nu o va aplica, asteptand verdictul Curtii Constitutionale, unde a trimis-o presedintele, semnand-o totodata. Acest lucru arata din nou ca poate problema nu era atat de urgenta si ca se mai putea astepta putin cu adoptarea prevederilor, indiferent cat de justificate ar fi fost ele, fara a ruina in acest timp relatiile cu cel mai important aliat pentru guvernul actual.

Pentru SUA atitudinea Poloniei este pur si simplu de neinteles. Washingtonul a trebuit sa ia nota de faptul ca actuala echipa de la putere are relatii destul de reci cu Bruxelles-ul, subliniind totodata importanta aliantei polono-americane. Acest sistem de relatii internationale spunea ca ar fi fost de asteptat ca in situatia in care SUA (desigur, in numele relatiei cu un al important aliat al sau, Israelul) trimitea un semnal ca noile prevederi ar trebui regandite inca o data, Varsovia sa-l interpreteze corect si sa se aseze la masa negocierilor, cautand un consens. Or, in mod neasteptat din partea politicienilor partidului de la putere, in Polonia au inceput sa curga cuvinte in sensul ca „ambasadele straine nu au rolul de a scrie legile in Polonia”, iar legea a fost adoptata fulgerator de catre Seim si Senat.

Ca si cum nimic nu ar fi indicat ca aceasta incapatanare, privind amendamentul la legea despre IPN, trebuie insotita de o reorientare a politicii externe poloneze. De aceea, fara indoiala ca in Polonia au sosit semnale – dovada fiind nota – care au provocat atatea confuzii si care se reduc la intrebarea: „Voi intelegeti ce faceti?”.

Situatia geopolitica a Poloniei arata in prezent in felul urmator: In Est – se stie – relatiile Poloniei cu Rusia sunt inghetate, iar relatiile NATO cu Rusia incep sa aminteasca de realitatile razboiului rece. In Sud – vise cetoase despre Trei Mari, idee care deocamdata se reduce la alianta cu Victor Orban, care ajuta Polonia in lupta cu UE, dar nu este clar daca o va ajuta si in eventualele dispute cu Rusia, cu care Budapesta are relatii foarte calde. In Vest avem Germania, pe care politicienii partidului de la putere prefera sa o demonizeze, sa-i dea lectii – si inca sa-i mai ceara si reparatii de razboi. Bine ca avem in nord Baltica, gratie careia, cel putin pe acest segment, situatia arata stabil. Si peste toate astea, guvernul isi aranjeaza o cearta cu SUA.

Daca in toata aceasta nebunie exista o metoda, numai timpul poate sa ne lamureasca pe toti ce fel de metoda este.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro