Suedia: Broșură tipărita în 4,8 milioane de exemplare pentru pregătirea populației în caz de război
Aproape 5 milioane de exemplare ale unei cărți în care sunt prezentate măsurile care trebuie luate în caz de război sau catastrofe naturale, întru-un context tensionat între Rusia și Occidentali, scrie AFP.
Unde sunt adăposturile? Ce alimente se pot stoca? În ce surse de informare să ai încredere? Editată la cererea guvernului în 13 limbi, „În caz de criză sau de război” va fi expediată între 28 mai și 3 iunie către 4,8 milioane de locuințe (într-o țară cu 10 milioane de locuitori).
În 20 de pagini ilustrate, broșura enumeră amenințările cu care țara scandinavă se poate confrunta: război, atentat, atac cibernetic, accidente grave sau catastrofe naturale.
„Chiar dacă Suedia este mai sigură decât numeroase alte țări (…), amenințările există. Este important ca toți să știe care sunt aceste amenințări pentru a se putea pregăti”, a explicat Dan Eliasson, director general al Agenției suedeze de securitate civilă MSB, cu o ocazia prezentării broșurii, la Stockholm.
„Un conflict militar în proximitate va afecta importurile noastre de mărfuri, în special alimentare, chiar dacă nu va ajunge pe teritoriul nostru”, a afirmat Christina Andersson, care a supervizat conținutul broșurii, disponibil și online. Ultima broșură de acest tip publicată la inițiativa autorităților datează din 1961, în plin război rece. A fost anul în care a avut loc invazia eșuată din Golful porcilor.
Rusia nu este citată dar responsabilii suedezi se tem de o agresiune în cazul unui conflict deschis cu NATO, pentru a tăia calea maritimă a Alianței atlantice spre membrii baltici.
Suedia, care nu a cunoscut un conflict armat pe teritoriul său de peste două secole, nu face partre din NATO, dar este membră a Parteneriatului lansat în 1994 pentru dezvoltarea cooperării militare între Alianță și țările nemembre.
La sfârșitul războiului Rece, Suedia și-a redus considerabil cheltuielile militare, dar după anexarea Crimeii datele s-au schimbat.
Suedia a anunțat la începutul lui martie reintroducerea serviciului militar începând cu această vară, la șapte ani după ce renunțase la el, și revenirea militarilor pe insula Gotland, avanpost expus în caz de conflict în Baltica.
Luni, regele Carl al XVI-lea Gustaf și premierul Stefan Löfven au prezidat, la Gotland, prima creare a unui nou regiment de la al Doilea Război Mondial, „un signal clar” în ceea ce privește prioritățile strategice ale Stockholmului, potrivit ministerului Apărării, Peter Hultqvist.