Sari direct la conținut

Olanda și Australia consideră Rusia vinovată pentru doborârea zborului MH17 / UE și NATO cer Moscovei să-și recunoască responsabilitatea

HotNews.ro
Ramasitele avionului MH17, Foto: Agerpres/Xinhua
Ramasitele avionului MH17, Foto: Agerpres/Xinhua

Olanda și Australia consideră Rusia responsabilă pentru catastrofa zborului MH17 doborât de o rachetă deasupra Ucrainei, în 2014, a anunțat vineri guvernul olandez, o declarație care poate deschide calea acționării în justiție, scrie AFP.

Cele două țări, care au avut numeroși cetățeni în rândul celor 298 de victime, consideră „Rusia responsabilă pentru participarea la distrugerea” avionului Malaysia Airlines, a precizat guvernul olandez.

Cele două țări pot acum să înainteze acest dosar complex în fața unei organizații sau judecător internațional, potrivit sursei citate.

UE și NATO au cerut și ele Rusiei să-și „recunoască responsabilitatea” în acest dosar.

Această declarație vine la o zi după prezentarea concluziilor anchetatorilor internaționali, care au stabilit că racheta Buk care a doborât avionul provenea de la brigada antiaeriană 53 amplasată în Kursk.

Avionul companiei Malaysia Airlines efectua o cursă Amsterdam – Kuala Lumpur a fost doborât deasupra estului separatist prorus al Ucrainei în 17 iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bord, în majoritate olandezi, au murit.

„Distrugerea zborului MH17 a provocat suferințe ireparabile”, a subliniat ministrul olandez al Afacerilor externe Stef Blok, după prezentarea concluziilor anchetatorilor (JIT).

„Bazându-ne pe concluziile JIT, este acum evident pentru Olanda și Australia că Rusia este responsabilă pentru amplasarea sistemului de rachete BUK folosit pentru doborârea avionului”, a subliniat el.

„Guvernul acționează astfel pentru a face Rusia oficial vinovată”, a adăugat acesta.

Potrivit guvernului, ar putea fi invocată încălcarea de către un stat a legii internaționale, dar este vorba despre „un proces legal complex și sunt mai multe modalități de acțiune”.

„Australia și Olanda au ales calea legală”, potrivit comunicatului guvernului.

Rusia a negat din nou, joi, orice implicare în această dramă, susținând că nicio rachetă nu a traversat granița ruso-ucraineană.

Echipa internațională de anchetatori a recreat cu minuțiozitate drumul convoiului militar din Kursk spre granița ucraineană, pe baza de fotografii și înregistrări video. ​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro