Guvernul spaniol vrea restabilirea competenței juridice universale, care permite anchetarea infracțiunilor internaționale de natură financiară
Guvernul spaniol doreşte restabilirea competenţei juridice universale, care le-ar permite tribunalelor să ancheteze infracţiuni grave comise în străinătate, a anunţat Ministerul de Justiţie al Spaniei, preluat de AFP. Printre acestea s-ar număra infracțiunile de natură economică, financiară și de mediu.
„Ministerul intenţionează să revină la legislaţia asupra competenţei universale, în vigoare între 1985 şi 2009” şi să o extindă la „infracţiunile internaţionale de natură economică, financiară şi de mediu”, se spune într-un comunicat al Ministerului Justiţiei, citat deAgerpres.
„Doar astfel Spania va putea ocupa din nou poziţia demnă de avangardă pe care o avea în apărarea drepturilor omului şi a victimelor”, a declarat în cadrul comisiei parlamentare specializate ministrul socialist al Justiţiei, Dolores Delgado.
O comisie de experţi însărcinată să studieze problema va trebui să formuleze concluzii până la sfârşitul anului, precizează Ministerul Justiţiei.
Competenţa universală, care le permite tribunalelor spaniole să ancheteze orice crimă în masă comisă în străinătate, în cazul în care aceasta nu a fost judecată într-o altă ţară, a permis arestarea în 1998 a dictatorului chilian Augusto Pinochet, la Londra.
Competența a fost limitată în 2009, în timpul guvernului socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, în urma protestelor diplomatice formulate de Israel şi China, apoi restrânsă şi mai mult, în 2014, de dreapta.
În prezent, judecătorii spanioli nu pot ancheta crimele de război, crimele împotriva umanităţii sau cazurile de genocid care au loc în străinătate decât în cazul în care procedura este îndreptată împotriva unui spaniol sau rezident al Spaniei.
Norma este aplicată în Argentina, Chile și Senegal.
În virtutea acestei competenţe, fostul dictator ciadian Hissene Habre a fost arestat, apoi condamnat, în 2017, la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii.
De la instalarea sa la conducerea Spaniei, la începutul lui iunie, în urma unei moţiuni de cenzură împotriva predecesorului său conservator Mariano Rajoy, socialistul Pedro Sanchez s-a lansat în abrogarea de măsuri aprobate de dreapta.