Parlamentarii britanici, revoltaţi de "respingătoarele" atacuri ale lui Trump la adresa lui May
Incendiarul interviu acordat de Donald Trump unui ziar în ajunul primei sale vizite în Regatul Unit – interviu în care a atacat planurile Theresei May cu privire la Brexit şi a sugerat că Boris Johnson ar fi fost un premier grozav – a fost primit cu indignare de parlamentari, ei acuzându-l că a manifestat „lipsă de respect” faţă de ţară şi susţinând că Theresa May ar fi trebuit să îi arate uşa, scrie Rador, care citeazăThe Guardian.
Trump, care, vineri, urmează să se întâlnească la Chequers cu Theresa May pentru o serie de convorbiri bilaterale, a fost extrem de critic la adresa acordului pe tema Brexit-ului, punând sub semnul întrebării orice viitor acord între SUA şi Regatul Unit. „Dacă încheie un asemenea acord, va trebui să tratăm cu Uniunea Europeană în loc să tratăm cu Regatul Unit, aşa că, probabil, vom renunţa la el”, a spus el în ziarul „The Sun”.
Parlamentara conservatoare Sarah Wollaston a declarat că Trump a fost „hotărât să o insulte” pe dna May şi a adăugat că „retorica sa instigatoare şi poruncitoare” din interviul apărut în „The Sun” este „respingătoare. Dacă preţul unui acord ar fi acceptarea opiniilor lui Trump, atunci e un preţ care nu merită plătit”.
În opinia lui Ben Bradshaw, un parlamentar laburist, curtoazia manifestată de Regatul Unit faţă de Trump este „umilitoare”. „Premierul nostru este atât de slab încât încă mai e în stare de desfăşoare covorul roşu în faţa unui om care nu face decât să o insulte. E umilitor”, a transmis el în scris.
Darren Jones, parlamentar laburist din partea comitatului Bristol North West, a scris: „Ce săptămână umilitoare pentru Marea Britanie (lăsând la o parte preţioasele eforturi ale echipei noastre de fotbal)!”.
Fostul laburist Ed Miliband a transmis pe Twitter un link la o nouă relatare despre comentariile lui Trump şi a declarat: „Teoria potrivit căreia, dacă suntem drăguţi cu Trump, o să fie şi el drăguţ cu noi, pare să meargă de minune”…
Laburista Ann Turley se întreba dacă, în decursul vizitei sale de patru zile, preşedintelui american ar mai trebui să i se permită să se întâlnească cu regina. El urmează să se întreţină cu regina la un ceai la Castelul Windsor, vineri după-amiază.
„Trump este rasist şi manifestă lipsă de respect faţă de ţara noastră. De ce se mai întâlneşte cu regina? Iar acei conservatori care spun că trebuie să-l respectăm pentru că e preşedinte ales… dacă apelăm la aceeaşi logică, el n-ar trebui să manifeste respect faţă de premierul nostru şi faţă de primarul Londrei?”, a transmis pe Twitter aceeaşi parlamentară.
În Statele Unite, congresmanul democrat Brendan Boyle s-a legat de afirmaţiile lui Trump potrivit cărora el este popular în Marea Britanie în pofida protestelor plănuite în ţară. În interviu, Trump a declarat: „Cred că oamenii din Regatul Unit – Scoţia, Irlanda… mă plac foarte mult”. Boyle l-a făcut atent pe preşedinte, spunându-i că „Irlanda nu face parte din Regatul Unit. E o ţară independentă de vreo 100 de ani… Vă rog, nu ne mai faceţi de râs pe scena internaţională”.
Comentatorul american conservator Ben Shapiro a făcut şi el referire la interviul lui Trump. transmiţând pe Twitter că subminarea dnei May, chiar „dacă asta i-ar aduce pe laburişti la putere” a fost „o gafă tipică pentru Trump”.
În interviul său, preşedintele l-a criticat şi pe primarul Londrei, Sadiq Khan, afirmând că nu s-a descurcat „deloc bine” în privinţa terorismului şi că, în Europa, imigraţia este prea mare.
Rupa Huq, parlamentar laburist in partea Central Ealing and Acton, a declarat: „Un acces de islamofobie la adresa lui Sadiq Khan pe care îl critică din cauza terorismului. Groaznică treabă”.
În 2017, preşedintele Camerei Comunelor, John Barcow, a respins ideea unui discurs al lui Trump în faţa Camerei, afirmând că el nu merită să li se adreseze parlamentarilor din cauză că parlamentul se pronunţă împotriva rasismului şi a sexismului.
O altă parlamentară laburistă, Lilian Greenwood, a transmis o fotografie cu Barack Obama şi a scris că britanicii iubesc un preşedinte american „care îşi merită acest titlu”.
Din partea parlamentarilor pro-Brexit nu s-au semnalat mesaje notabile despre interviul lui Trump din „The Sun”. Totuşi, parlamentarul Jacob Rees-Mogg, liderul grupului European Research Group din partea conservatorilor pro-Brexit, a transmis pe Twitter un link la interviu, dar fără să facă vreun comentariu.