Sari direct la conținut

„Eliberați-o pe Zehra Dogan". Artista kurdă, scrisoare de mulțumire din închisoare pentru artistul stradal Banksy

HotNews.ro
„Eliberați-o pe Zehra Dogan". Artista kurdă, scrisoare de mulțumire din închisoare pentru artistul stradal Banksy

Artista de origine turco-kurdă Zehra Dogan a scris în timp ce se afla în închisoare o scrisoare adresată artistului stradal Banksy, pentru a-i mulțumi acestuia pentru muralul care a reprezentat o formă de protest împotriva arestării ei, conformtheartnewspaper.com

Artisul din Bristol a postat scrisoarea scrisă de mână împreună cu o traducere în engleză a acesteia pe contul său de Instagram pe data de 17 Iulie cu descrierea: „Am primit o scrisoare de la Zehra Dogan din Închisoarea Diyarbakir din Turcia”.

Dogan își începe scrisoare prin a descrie condițiile în care se află și din care scrie această scrisoare: „scriu această scrisoare în timp ce mă aflu într-o pivnință cu o lungă istorie de torturi sângeroase, într-un oraș cu multe interdicții”.

Scrisoarea este ilegală, explică Dogan, pentru că asupra ei a fost impusă o interdicție de comunicare care nu îi permite să dea telefoane sau să trimită scrisori.

În Martie 2017, Dogan a fost condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare o pictură care înfățișa ruinele aflate în flăcări ale orașului kurd Nusaybin, după ce acesta a fost distrus de forțele de securitate turcești.

Un an mai târziu, Banksy, împreună cu artistul de stradă Borf, au dezvăluit un mural de aproximativ 20 de metrii care înfățișează un colaj al zilelor pe care Dogan le-a petrecut în închisoare, dar și mesajul „Eliberați-o pe Zehra Dogan”.

În luna iunie a acestui an, Banksy a revendicat pe reţelele de socializare creaţiile aparţinând curentului street art realizate recent la Paris cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților.

Bansky

Banksy

Foto: YouTube

Renumitul artist stradal britanic, a cărui identitate nu este cunoscută, a făcut trimitere la evenimentele din mai 1968, ce au reprezentat cea mai amplă mişcare socială din secolul al XX-lea în Franţa, în unul dintre mesajele publicate pe contul lui de Instagram marţi seară.

Prima lucrare de Banksy, la Paris, a fost reperată cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților.

În apropiere de Porte de la Chapelle, apare pe un zid o fetită care desenează o svastică. În al 19-lea district, pe bulevardul Flandra, artistul îl reproduce pe Napoleon trecând Alpii , o pictură de Jacques-Louis David în 1801. Această pictura îl înfățișează pe Napoleon încurcat în mantia lui, care îl face să semene cu o femeie…

În al 5-lea district, o altă pictură prezintă un om cu un fierăstrău la spate care dă un os unui câine căruia tocmai i-a fost tăiat un picior.

Alte picturi cu șobolani, care poartă semnătura lui, au fost reperate pe străzile din Franța. Alte opere importante sunt cele pictate în momentul în care Paris și Roma s-au unit în jurul migranților și în care liderii a 16 state membre ale UE participă la un mini summit improvizat și „informal” la Bruxelles.

La sfârșitul anului 2015, Banksy a făcut patru lucrări în sprijinul migranților din “jungle” Calais, printre care un portret al lui Steve Jobs.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro