Lider taliban: Trump, "serios" în dorința de a părăsi Afganistanul / Insurgenții vor un regim islamic, dar spun că nu se mai împotrivesc educației pentru fete
Președintele Donald Trump părea „serios” în dorința de a părăsi Afganistanul, a declarat vineri, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al talibanilor, care a prezentat și „sistemul islamic” pe care speră să-l pună în practică în cadrul unui eventual acord de pace, scrie AFP.
„Trump părea serios în aceste propuneri și ar trebui să fie deoarece menținerea trupelor americane Afganistan este dăunător atât pentru America cât și pentru Afganistan”, a afirmat Zabihullah Mujahid.
„Un acord a fost convenit asupra unui cadru de principii la ultimele negocieri de la Doha (…) care, dacă este aplicat și dacă americanii iau măsuri cinstite și le respectă, atunci, cu voia lui Dumnezeu, sperăm că americanii vor înceta ocupația în Afganistan”, a continuat el.
Reprezentanți americani și talibani se vor întâlni în 25 februarie pentru noi negocieri în Qatar, unde insurgenții dispun de un birou politic, a menționat Mujahid. Statele Unite nu au avansat nicio dată.
Emisarul american Zalmay Khalilzad a evocat în această săptămână un „proiect” de acord la Doha dar a avertizat că rămâne încă „destulă muncă de terminat”. „Un război de 40 de ani nu se rezolvă într-o singură întâlnire”, a scris el, pe Twitter.
Sistem islamic
Potrivit purtătorului de cuvânt al talibanilor, primul obiectiv al insurgenților este retragerea forțelor străine.
„Al doilea, vrem să stabilim un sistem islamic”, a continuat el, subliniind că talibanii vor căuta să ajungă la el „prin contacte și negocieri cu diferitele facțiuni politice, chiar dacă au fost susținute până acum de invadatori”.
Dacă guvernul de la Kabul nu se opune, „atunci desigur că nu va fi nevoie de război și de conflict”, a adăugat el.
Talibanii au refuzat până în prezent să negocieze cu autoritățile de la Kabul, pe care le califică „marionetele” Washingtonului, în ciuda apelurilor repetate ale președintelui Ashraf Ghani.
Talibanii nu vor căuta un „monopol al puterii”, a susținut Mujahid. „Cu voia lui Dumnezeu, toți afganii, inclusiv diferitele facțiuni politice, vor putea participa la viitorul sistem islamic”.
Acesta va fi „bazat pe principiului shura” cu „un consiliu al ulemale (demnitari religioși) și experți care vor lua deciziile”, a detaliat el.
„Reprezentanții poporului și experți vor colabora de asemenea la elaborarea sistemului”, a adăugat el.
Educație pentru fete
Acesta a admis că guvernul talibani care s-a aflat la putere între 1996 și 2001 s-a confruntat cu „multe probleme economice, sociale și de securitate”.
De asemenea, nu a reușit să garanteze deplin o separare strictă între bărbați și femei la locurile de muncă. Iar acest lucru „nu este autorizat de sharia”.
Potrivit regimului taliban, femeile trebuie să fie însoțite de un bărbat atunci când ies din casă și să poarte burqa. Educația era interzisă pentru fete ca și munca, cu excepția unor sectoare limitate, precum medicina.
Acum, insurgenții „nu se opun educației pentru fete”, a asigurat Mujahid.
„Vom încerca să oferim un mediu sigur pentru educația și munca femeilor. Cu voia lui Dumnezeu, tot ce este permis de sharia va fi permis”, a adăugat el.
Numeroase femei consultate de AFP au declarat că se tem că un acord de pace negociat cu talibanii le va constrânge să renunțe la multe dintre drepturile lor.
Foarte multe femei afgane se confruntă cu sărăcia, insecuritatea și nivele record de mortalitate maternală, în ciuda programelor de ajutor occidental, iar drepturile lor sunt puternic restrânse de tradițiile foarte conservatoare.