Sari direct la conținut

IlSole24Ore: Laurence Tubiana, strateg al Cop21 – formaţiunile europene de dreapta au devenit mai sensibile la problemele climatice

HotNews.ro
IlSole24Ore: Laurence Tubiana, strateg al Cop21 – formaţiunile europene de dreapta au devenit mai sensibile la problemele climatice

„Sunt mult mai puțin pesimistă decât eram acum câteva luni în ceea ce priveşte dorința reală de a atinge, până în 2050, obiectivele privind emisiile zero”, declară Laurence Tubiana, CEO al Fundației Europene pentru Climă și reprezentant special pentru Cop21, aflată la Roma zilele acestea pentru o serie de întâlniri cu autoritățile guvernamentale și pentru un seminar pe tema schimbărilor climatice organizat de Institutul pentru Afaceri Internaţionale, conform IlSole24Ore citat de Rador.

Potrivit lui Tubiana, „în Europa, mai ales în rândul generațiilor mai tinere, se manifestă o mai mare conștientizare a problemelor de mediu, fapt demonstrat şi de grevele conduse de suedeza Greta Thunberg, manifestaţii la care au participat peste 400.0000 de persoane, Italia fiind una dintre ţările lider în acest domeniu”. O sensibilitate care, potrivit ambasadorului francez pentru negocierile privind clima, „se răspândește din ce în ce mai mult şi în rândul partidelor de centru-dreapta, cum ar fi Forza Italia și CDU din Germania, care sunt foarte active pe această temă”. Desigur, mai rămân multe de făcut în sectoare precum transformarea electrică a mașinii, industria oțelului și a industriei chimice, însă „simt că se schimbă ceva”.

Alegerile europene vor fi, după Tubiana, un adevărat test pentru a verifica voința guvernelor europene și a Comisiei Europene de a respecta calendarul îndeplinirii obiectivelor pentru anul 2050. Obiective care implică transformări radicale de natură politică, economică și socială pe scară europeană și globală pentru a obține beneficii ambientale și pentru a consolida creșterea economică.

Pentru a răspunde urgenței climatice, se cere limitarea creșterii globale a temperaturii medii cu până la un grad și jumătate, aşa cum este cerut de comunitatea științifică internațională. Ceea ce înseamnă că în deceniul cuprins între anii 2040 şi 2050, Europa trebuie să își reducă complet emisiile. O chestiune de securitate fizică, dar și de echitate, deoarece în trecut, țările industriale au poluat mult mai mult decât țările în curs de dezvoltare.

Toate întârzierile europene și rolul Gretei

În ciuda solicitărilor Gretei, la ultimul Consiliu European din martie liderii europeni nu au luat nicio decizie, amânând-o pentru următorul Consiliu din iunie. Însă, adaugă Tubiana, „mizăm foarte mult pe următorul summit UE de la Sibiu din România, unde se va discuta despre viitorul Europei și despre dosarul privind schimbările climatice”. Cu toate acestea, situația se află într-o stare de evoluție, Germania fiind aliniată cu pozițiile ceva mai retrograde ale grupului de la Visegrad și în special, cu poziţia Poloniei. Un salt înainte ar putea veni de la președinția franceză G7, al cărei summit între șefii de stat și de guvern programat pentru sfârșitul lunii august ar trebui să dedice un capitol ad-hoc schimbărilor climatice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro