Sari direct la conținut

Creștina Asia Bibi a părăsit Pakistanul, după ce a fost achitată de condamnarea la moarte pentru blasfemie

HotNews.ro
Creștina Asia Bibi a părăsit Pakistanul, după ce a fost achitată de condamnarea la moarte pentru blasfemie

Creștina Asia Bibi a părăsit Pakistanul, a declarat miercuri pentru AFP un oficial guvernamental, la peste șase luni după ce a fost achitată de o condamnare la moarte pentru blasfemie.

„Asia Bibi a părăsit Pakistanul din propria voință”, a declarat această sursă, care a preferat să-și păstreze anonimatul. Și presa pakistaneză anunțase vestea miercuri dimineața.

Avocatul Saif ul Mulook, care a precizat că nu a discutat direct cu clienta sa, a afirmat că a înțeles, după ce a discutat cu propriile sale „surse”, că se află în Canada, unde fiicele sale fugiseră de mai multe luni.

Asia Bibi a fost condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010, după ce a fost acuzată de doi săteni musulmani cu care lucra că l-a „insultat” pe profetul Mahimed în timpul unei cerți.

Cazul său a devenit emblematic pentru derivele legii privind blasfemia în Pakistan, adeseori instrumentalizată, pentru a rezolva conflicte personale.

Asia Bibi, o femeie creștină în vârstă de 50 de ani și care lucra în agricultură, a fost achitată în cele din urmă în octombrie de Curtea supremă pakistaneză, după ce a petrecut peste 8 ani în culoarul morții.

După achitarea sa, mii de islamiști din grupul Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) au blocat trei zile principalele axe ale țării pentru a cere spânzurarea sa, în condițiile în care blasfemia este o chestiune incendiară în Pakistan.

Aceeași Curte a achitat-o definitiv în ianuarie, respingând un recurs împotriva primei sentințe.

Soarta lui Asia Bibi a stârnit proteste internaționale și a atras atenția papilor Benedict al XVI-lea și Francisc. Una dintre fiicele sale s-a întâlnit cu actualul papă de două ori.

Creștinii, care reprezintă circa 2% din populația Pakistanului, o țară majoritar musulmană, sunt una dintre comunitățile cele mai oprimate din țară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro