Sari direct la conținut

Vladimir Voronin: Moldova nu renunta la limba si la trecutul comunist nici de dragul UE

HotNews.ro

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin se opune redenumirii limbii moldovenesti in „limba romana” si renuntarii la trecutul comunist de dragul unei integrari europene mai simple. Declaratia s-a dorit replica la afirmatiile reprezentatului Romaniei la Conferinta de la Munchen dedicata problemelor de securitate mondiala si care a estimat ca recunoasterea de catre Moldova a limbii romane si distantarea de trecutul comunist al usura drumul tarii catre UE.

„Va multumesc pentru intrebare si voi raspunde pentru a o mia oara si sunt gata sa raspund de un miliard de dori ca denumirea limbii unui stat este o chestiune care tine exclusiv de poporul acelei tari”, a citat agentia RIA Novosti cuvintele liderului de la Chisianu. El a amintit ca la referendumul lingvistic din 1 octombrie 2004, 84% din populatie s-a pronuntat pentru pastrarea numelui istoric al limbii – moldoveneasca. In context, el a mentionat ca peste un an, Moldova va implini 650 de ani de existenta, in timp ce Romania are doar 170. De aceea – a spus Voronin – „este absurd sa discutam ce a fost mai intai, oul sau gaina”.

El a recunoscut, totodata, ca limbile moldoveneasca si romana sunt absolut identice, dar fiecare tara are dreptul de a o denumi asa cum considera necesar. „Am trait cu limba moldoveneasca si asa vom trai si de acum inante”, a subliniat Voronin. Pe de alta parte, el a respins aprecierile conform carora Moldova este o tara foarte saraca. „Depinde cum intelegi saracia: imposibilitatea de a-ti asigura masa de zi cu zi si de a-ti cumpara o locuinta, sau imposibilitatea de a locui intr-un palat si de a avea la scara masini luxoase”. In Moldova, a adaugat el, sunt cele mai scumpe pamanturi, pur si simplu tara nu a avut inca sansa de a se ocupa cum trebuie de ele. „Nu suntem deloc saraci, dar inca nu ne-am pus pe treaba cum trebuie, suntem chiar foarte bogati”, a spus seful statului moldovean.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro