Sari direct la conținut

Huawei, liber în 5G pe piața germană, cu girul lui Merkel

HotNews.ro
Huawei, Foto: Hotnews
Huawei, Foto: Hotnews

După dezbateri de luni de zile în guvernul german, acum s-a luat decizia: furnizorul chinez Huawei poate furniza componente pentru întreaga rețea germană 5G. „La presiunile Cancelariei germane, Berlinul renunță la interzicerea tehnologiei mobile chineze. Politicienii din coaliție critică decizia” scrie luni Handelsblatt.de, în articolul „Merkel deschide rețeaua 5G pentru Huawei”. Cancelarul Angela Merkel se teme de o ruptură cu China, s-ar fi spus în cercurile guvernamentale.

Aceasta știre, aparută ieri în toată mass-media germană, se bazează pe informațiile furnizate de Handelsblatt, cu privire la proiectul actual privind cerințele de securitate pentru rețelele de telecomunicații, ale Agenției Federale de Rețea. Decizia va fi publicată în următoarele zile. O clauză discutată inițial, care ar bloca accesul Huawei pe piata germană, nu este inclusă în proiect.

Politizare în rețea

Rareori formularea unui regulament administrativ a declanșat o dezbatere atât de controversată. Cu doar un an în urmă, regulile pentru rețeaua de telefonie mobilă îi interesau doar pe specialiști. Acum, acestea au devenit o problemă politică și preocupă jumătate din cabinetul federal.

SUA se implică și ele, iar UE de asemenea. Și desigur chinezii, dezbaterea fiind despre Huawei. Conducerea de la Beijing consideră grupul tehnologic ca o „bijuterie a coroanei” industriale chineze. În Occident, mulți suspectează că tehnologia Huawei poate deveni poarta de intrare a spionajului chinez.

SUA își îndeamnă aliații să renunțe la tehnologia rețelei chineze. Japonia, Australia, Noua Zeelandă și Taiwan au introdus clauze de restricționare. Guvernul federal adoptă o abordare diferită.

În următoarele zile, Agenția Federală de Rețea va publica un proiect actualizat al reglementărilor de securitate pentru rețeaua 5G, pentru a-l pune la dispoziția companiilor și asociațiilor. La sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, reglementările vor intra în vigoare.

Securitate în rețea

Potrivit informațiilor Handelsblatt, proiectul prevede că operatorii de rețele, cum ar fi Telekom și Vodafone, identifică singuri zonele critice ale arhitecturii rețelei. Numai pentru aceștia ar trebui să se aplice un nivel crescut de securitate.

Această procedură ar trebui să garanteze că numărul componentelor de bază critice este gestionabil și că testul de securitate rămâne funcțional. Inspecția de siguranță în sine este realizată de Oficiul Federal pentru Securitatea Informațiilor (BSI), care certifică produsele furnizorilor de echipamente de rețea.

În cercurile guvernamentale, dispozițiile de securitate atenuate sunt întâmpinate cu critici: „O problemă de o asemenea importanță strategică nu trebuie decisă la nivel administrativ”, a declarat Norbert Röttgen (CDU), președintele Comisiei pentru afaceri externe. Iar ministrul de externe al SPD, Nils Schmid, a declarat: „Este o greșeală gravă, integrarea Huawei în rețeaua 5G”.

Industria vrea viteză

Între timp, în mediul economic se solicită „grabă și luarea unei decizii”. Erik Ekudden, șeful tehnologiei echipamentului de rețea european, Ericsson, consideră că discuțiile prelungite „duc la mari incertitudini” și afectează întreaga industrie.

Până de curând, americanii au încercat să convingă guvernul federal în vederea unei interdicții. Ajit Pai, șeful Autorității americane pentru telecomunicații, FCC, a venit în septembrie la Berlin în acest scop, însa în zadar. Nici avertismentele Ministerului de Externe german, nici analizele de risc ale Serviciului de Informații Federal nu au avut efect în direcția unei interdicții a Huawei, preferându-se soluțiile tehnice, care urmează a fi adoptate în viitorul document guvernamental.

În dezbaterea 5G se implică și UE. Importanța tehnologiei pentru sectoare precum energia, transportul sau industria face ca dezvoltarea rețelelor 5G să fie „o problemă importantă a securității naționale”. Într-un raport de risc, Bruxelles avertizează: „Statele ostile ar putea face presiune asupra furnizorilor 5G, pentru a facilita atacurile cibernetice care servesc intereselor naționale.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro