Brexit: Campania electorală britanică începe cu intruziunea lui Donald Trump
Campania pentru alegerile britanice din 12 decembrie a început cu laburistul Jeremy Corbyn, care a afirmat că, dacă va câștiga partidul său, se va ocupa de evazionişti fiscali, șefi răi și corupți, și cu Nigel Farage, liderul partidului Brexit, care i-a propus lui Boris Johnson o alianță în favoarea „divorțului” cu UE. Campania, care se anunţă intensă din cauza drumului fără ieşire în care s-a transformat problema Brexit de când referendumul a fost votat în urmă cu mai bine de trei ani și jumătate, va culmina pe 12 decembrie cu a patra rundă de alegeri în cinci ani, scrie Rador, citând ABC.
La lansarea campaniei sale în centrul Londrei, vineri, Farage a fost răspicat în mesajul său către premier: „Trebuie să renunțați la acord pentru că acesta nu este Brexit. Lăsați afacerea, deoarece pe măsură ce trec aceste săptămâni, oamenii își vor da seama ce au subscris și nu le va plăcea”. Şi Farage şi-a început campania cu o lovitură de efect datorită unui protagonist neașteptat: președintele american Donald Trump, care a confirmat că va vizita Londra cu doar nouă zile înainte de alegeri pentru a participa la summitul NATO din 3 decembrie și care l-a sfătuit pe Johnson să-şi unească forțele cu partidul eurofob.
Într-un interviu la radio cu Farage pe LBC, Trump, care i-a descris pe ambii politicieni drept „doi oameni străluciţi”, l-a asigurat că „mi-ar plăcea să te văd pe tine și Boris împreună pentru că, realmente, aţi avea opțiuni, pentru că aţi făcut-o fantastic la ultimele alegeri”. „O alianță între voi ar fi imposibil de oprit”, a spus el.
În plus, liderul american l-a atacat pe Jeremy Corbyn, spunând că victoria lui ar fi „foarte rea” pentru țară, întrucât „ar duce-o pe un drum greşit”.
Corbyn a răspuns pe Twitter, acuzându-l pe Trump că a intervenit în politica britanică în favoarea „prietenului său” Boris Jonhson. În aceeași linie, Bhikhu Parekh, membru al Camerei Lorzilor, a declarat că interferența lui Trump a fost „agresivă” și a spus că speră că atât Corbyn, cât și Johnson „condamnă această ingerință la fel de vehement, precum condamnă alte amestecuri străine în democrația noastră”.
La rândul său, Nicola Sturgeon, ministrul principal al Scoției și liderul Partidului Național Scoțian (SNP), a avertizat că după alegeri va solicita guvernului britanic permisiunea de a organiza un al doilea referendum de independență, permisiune necesară pentru ca această consultare să aibă valabilitate juridică. Într-un act electoral la Edinburgh, a mai dat asigurări că, dacă Jeremy Corbyn va fi câștigător, ea este convinsă că acesta va da undă verde acestui vot şi că scoţienii sunt dornici să sărbătorească faptul că „Westminster nu se poate opune”.
Articol de Ivannia Salazar