Sari direct la conținut

Planul Elveției de a renunța la proviziile de cafea, adunate pentru situații de urgență, respins de cetățeni

HotNews.ro
Planul Elveției de a renunța la proviziile de cafea, adunate pentru situații de urgență, respins de cetățeni

Elvețienii sunt mereu bine pregătiți, trăind într-o țară în care există un bunker nuclear pentru fiecare familie, care testează sirenele de raid aerian în fiecare an și care, deși este una dintre cele mai bogate țări din lume, adună mii de tone de produse ca provizii, în caz de urgență – inclusiv cafea, scrie BBC.

Însă când guvernul elvețian a propus încetarea aprovizionării cu boabe de cafea, acum câteva luni, planul a fost primit cu ostilitate de populație. Guvernul susținea că băutura nu se regăsește pe lista lucrurilor esențiale pentru supraviețuire, având în vedere faptul că are o valoare nutrițională scăzută, dar opinia publică a reacționat imediat. Elvețienii se numără printre cei mai importanți consumatori de cafea din lume, iar mulți, se pare, văd cafeaua ca pe un produs esențial. În fața unei asemenea reacții publice, guvernul a anunțat că va analiza din nou chestiunea.

Cele 15.000 de tone de cafea, o cantitate suficientă pentru populația de 8.5 milioane a statului, pe o perioadă de trei luni, este parte a unei liste de produse, printre care se află și zahărul, făina, uleiul de gătit, orezul, combustibilul, apa potabilă și medicamentele.

Elveția produce numai jumătate din hrana necesară populației, iar crizele sevre din timpul celor două războaie a încurajat guvernele să adune aceste provizii, pentru a susține cetățenii, în caz de urgență. Anumiți producători sunt obligați prin lege să depoziteze o anumită cantitate din produsele lor, iar guvernul le achită costurile de depozitare.

În Elveția, consumul de cafea ajunge la 8 kg per persoană, în fiecare an.

Biroul Federal al Elveției pentru Aprovizionare Economică se folosește de atenția proaspătă atrasă de acest scandal pentru a aminti oamenilor că proviziile nu sunt o idee nebunească. Chiar dacă războaiele de mare amploare la granițele țării sunt improbabile, susține biroul, guvernele și cetățenii ar trebui să se pregătească pentru dezastre naturale, atacuri cibernetice care ar putea afecta lanțurile de aprovizionare și alte crize provocate de starea economiei la nivel global.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro