Guvernul Ungariei încearcă să-și fortifice controlul asupra tribunalelor și a școlilor private, prin noi proiecte de lege
Guvernul Ungariei a propus proiecte de lege care ar crește controlul statal asupra tribunalelor din țară și asupra școlilor independente, provocând îngrijorări grupurilor care militează pentru drepturile cetățenilor, scrie Reuters.
Una dintre măsurile înaintate de parlament săptămâna aceasta ar acorda mai multă putere Curții Constituționale, unde judecătorii sunt numiți de către partidul aflat la guvernare.
De când a preluat puterea, acum aproape zece ani, partidul prim ministrului Viktor Orban, Fidesz – Uniunea Civic Maghiară, și-a extins controlul asupra presei și a tribunalelor, atrăgând adesea criticile Uniunii Europene.
Luna aceasta, guvernul a abandonat planurile de a forma tribunale administrative separate, însă a promis că va adopta legea care va permite accelerarea cazurilor administrative în care sunt implicate organisme guvernamentale, iar ministrul Justiției Judit Varga a înaintat un proiect de lege de 200 de pagini, săptămâna aceasta. Cu alte cuvinte, organismele guvernamentale vor putea face apel la Curtea Constituțională împotriva deciziilor luate de instanțele inferioare.
Amnesty International a transmis că legea va mări controlul Curții Constituționale asupra instanțelor inferioare, iar Comitetul maghiar Helsinki susține că legea va permite guvernului să redirecționeze cazurile sensibile din punct de vedere politic către Curtea Constituțională, care a decis în favoarea sa de multe ori în trecut.
Curtea Constituțională este alcătuită din 15 membrii, aleși de parlament. În parlament, partidul Fidesz ocupă două treimi din locuri. Orban a declarat că Fidesz a câștigat alegerile în repetate rânduri, din 2010, iar faptul că are majoritate îi conferă dreptul de a face schimbări.
Guvernul a înaintat și un proiect de lege care ar forța școlile independente să aplice din nou pentru autorizație anul viitor, funcționarea acestora urmând să fie condiționată de aprobarea ministrului Educației.