Sari direct la conținut

Aproape un milion de membri ai comunității europene nu au acte în regulă cu două săptămâni înainte de Brexit

HotNews.ro
Romani in Marea Britanie, Foto: Hotnews
Romani in Marea Britanie, Foto: Hotnews

Rezidenții europeni din Regatul Unit trebuie să solicite „statutul de rezident” înainte de 30 iunie 2021. Aproximativ 900.000 de locuitori comunitari aflaţi în Regatul Unit nu au solicitat încă așa-numitul „statut de rezident” pentru a-și garanta drepturile, odată ce țara va părăsi UE. Ultimele cifre ale Ministerului de Interne arată că doar puțin peste 2,7 milioane de cetățeni ai blocului comunitar, dintre cei aproximativ 3,6 milioane care locuiesc în prezent în țară (nu există date oficiale, deoarece până acum nu era obligatorie înregistrarea) au finalizat procedurile, potrivit La Razon, citat de Rador.

Întrucât este vorba despre o ieșire ordonată – datorită pactului încheiat în octombrie anul trecut între Londra și Bruxelles -, rezidenții comunității care trăiesc de cinci ani aici au un termen-limită pentru a-și reglementa noul statut până pe 30 iunie 2021. Cei care nu au încă cinci ani de şedere pot solicita „statutul prealabil”. Cu toate acestea, asociații precum „3 millions” – care asigură drepturile membrilor comunității – avertizează că există încă multă ignoranță.

Și, la rândul său, Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea în această săptămână în fața discriminării cu care se pot confrunta acum europenii rezidenți, întrucât cei care obțin „statutul de rezident” nu primesc dovezi fizice cu care să-l demonstreze, deci ei ar putea acum să aibă dificultăți atunci când își caută un loc de muncă sau o locuință.

În absența documentelor fizice, la Bruxelles există acum teama că scandalul „Windrush” din 2018 se poate repeta, când multor cetățeni născuți în Commonwealth li s-a refuzat accesul la piaţa muncii, îngrijiri medicale și subvenții în ciuda faptului că au petrecut zeci de ani ca rezidenți legali în Regatul Unit, plătindu-şi impozitele. Mai mult, unii chiar au fost deportați în țările lor de origine.

În acest sens, Parlamentul European solicită să se elimine procedura de „statut de rezidenţă” așa cum este propusă acum, întrucât rezidenții comunității care sunt pe teritoriul britanic de mai bine de cinci ani trebuie să îşi aibă garantate drepturile, adică să nu fie supuși unei aprobări a autorităților.

Şi la Bruxelles este considerată „îngrijorătoare” decizia lui Johnson de a permite autorității independente de supraveghere, responsabilă cu monitorizarea politicilor britanice față de cetățenii UE, să-şi poată „delega” competențele în alte organisme. În blocul UE se dau asigurări că acestea trebuie să fie „cu adevărat independente” și să funcționeze din prima zi după perioada de tranziție.

Fostul președinte al Partidului Conservator – care în ultimele luni a jucat un rol-cheie în echipa pe care Johnson a creat-o pentru pregătirile pentru un posibil divorț fără acord – a avertizat la începutul lunii ianuarie că cetățenii UE care nu au solicitat „statutul de rezident” la timp vor fi expulzaţi din țară. Deși ulterior el a dat lămuriri că vorbele sale au fost „interpretate greșit”.

Executivul britanic subliniază că drepturile membrilor comunității rezidente vor fi respectate. De asemenea, susţine că va pune la dispoziţie mari resurse grozave pentru birourile de asistență, unde se va acorda ajutor pentru desfășurarea procesului online, mai ales pentru cetățenii cu nevoi speciale sau pentru cei care nu au acces ușor la tehnologii, cum ar fi persoanele în vârstă. Autoritățile britanice asigură că dintre cele aproximativ 2,2 milioane de cereri primite, doar cinci au fost respinse din „motive penale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro