Sari direct la conținut

Noul punct central al UE după Brexit: un câmp în Bavaria

HotNews.ro
Noul punct central al UE după Brexit:  un câmp în Bavaria

Acum, că Uniunea Europeană include cu o ţară mai puţin, centrul său geografic s-a mutat către sud-est – pe un câmp oarecare din Bavaria. Gadheim, un sat de 80 de persoane din apropierea oraşului german Wuerzburg, a fost pregătit pentru onoarea dulce-amară, cu mult înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, la miezul nopţii de vineri, potrivit Stars and Stripes, citată de Rador.

Un steag roşu şi alb marchează noul loc, iar steagurile UE, Germaniei şi municipalităţii locale Veitshoechheim flutură alături de el. „Pe de o parte, bineînţeles că sunt mândru şi fericit că devenim noul centru geografic al Europei”, a spus primarul Veitshoechheim, Juergen Goetz. „Pe de altă parte, desigur, este o ocazie tristă, pentru că, prin ieşirea Marii Britanii, este prima dată când o ţară părăseşte UE”.

Onoarea de a fi centrul Europei provine din calculele efectuate de Institutul cartografic naţional din Franţa, IGN, care plasează punctul la 9 grade, 54 minute, 7 secunde est şi 49 grade, 50 minute, 35 secunde nord. Gadheim preia ştafeta de la un loc, din altă comunitate bavareză, Westerngrund, care se află la 56 de kilometri (35 mile) spre nord-vest. Centrul geografic al UE, aşa cum a fost calculat de IGN, a fost în Germania încă de când blocul s-a extins de la 15 la 25 de membri, în mai 2004, primind 10 ţări majoritatea din Europa de Est. Cu toate acestea, s-a mutat odată cu extinderea din 2007, cu includerea ţărilor din est România şi Bulgaria, şi apoi în 2013, cu sosirea celui mai nou membru, Croaţia. Plecarea Marii Britanii a redus apartenenţa blocului la 27 de ţări.

Goetz a declarat că a auzit prima dată despre calculul IGN la un post de radio local, în martie 2017, luni după ce alegătorii britanici au decis să părăsească blocul, într-un referendum din 2016. „La început, am crezut că este o glumă de 1 aprilie, una timpurie. Dar s-a dovedit foarte repede că era adevărat”, a spus el. Oficialii locali s-au gândit ce ar trebui să facă în acest sens, pe fondul incertitudinilor cu privire la momentul în care şi chiar dacă Marea Britanie va părăsi UE. Soluţia lui Goetz a fost să pregătească noul punct central „şi, dacă Brexit nu s-ar fi întâmplat, am fi făcut din acest punct un monument pentru unitatea Europei”. Centrul geografic al UE adaugă un nou potenţial punct de atracţie turistică, după Palatul Veitshoechheim din apropiere, odată reşedinţa de vară a prinţilor-episcopi din Wuerzburg.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro