Sari direct la conținut

VIDEO Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus / Ce urmează

HotNews.ro
Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS), Foto: Agerpres/EPA
Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS), Foto: Agerpres/EPA

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că epidemia de Covid-19, care a contaminat peste 120.000 de persoane în întreaga lume, poate fi considerată o „pandemie”, transmite AFP.

„Am estimat că (noul coronavirus) Covid-19 poate fi caracterizată drept o pandemie”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă la Geneva.

Șeful OMS a mai afirmat că numărul cazurilor în afara Chinei s-au multiplicat de 13 ori în ultimele două săptămâni.

„Niveluri alarmante de propagare, dar și de inacțiune”

El și-a exprimat totodată profunda îngrijorare față de „nivelurile alarmante de inacțiune” ale comunității internaționale în fața „nivelurilor alarmante de propagare” a epidemiei cu noul coronavirus.

„În zilele și săptămânile ce vin, ne așteptăm să vedem crescând numărul de cazuri, numărul de decese și numărul de țări afectate”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus în conferința de presă.

Ce se întâmplă după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus

Conform planului OMS pentru pregătirea pandemiei, după declararea acesteia, guvernele naționale trebuie să se asigure de „mobilizarea completă a sistemelor de sănătate, a instalațiilor și mobilizarea angajaților din sistemul medical național”.

De asemenea, OMS transmite că trebuie să „distribuie echipament de protecție” și să „distribuie antivirale și alte materiale medicale în conformitate cu planurile naționale”.

Când OMS a declarat o pandemie pentru focarul de gripă H1N1 în 2009, decizia a fost criticată de unele țări, care au considerat că decizia a provocat panică inutilă, scrie The Guardian.

Ea a dus la pierderi financiare din cauza cheltuielilor pentru vaccinuri pentru o tulpină de gripă care s-a dovedit a fi ușoară și relativ ușor de controlat.

Care este impactul economic al unei pandemii

Potrivit Băncii Mondiale, costul global anual al pandemiilor, de la cele moderate până la cele severe, este de aproximativ 570 miliarde de dolari americani sau 0,7% din veniturile lumii.

Care sunt celelalte pandemii din istorie:

  • Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009
  • HIV (1981)
  • Gripa spaniolă (1918)
  • Variola (1870)
  • Ciuma bubonică (1347)

Când a fost ultima pandemie?

Ultima pandemie a fost declarată în 2009, pentru pandemia de gripă H1N1, care a ucis sute de mii de oameni la nivel global.

„Acesta a fost detectat mai întâi în Statele Unite și s-a răspândit rapid pe teritoriul SUA și în lume”, a spus Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, potrivit The Guardian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro