Război în Ucraina, ziua 1049: Emisarul lui Trump pentru Ucraina și-a amânat vizita la Kiev și turneul european / Ucrainenii spun că încă luptă la Kurahove, oraș revendicat de ruși / Reușita unui pilot ucrainean la manșa unui F-16
Viitorul emisar pentru Ucraina al lui Donald Trump și-a amânat turneul de evaluare pe care urma să-l facă la Kiev și în alte capitale europene până după inaugurarea lui Trump, la 20 ianuarie, au spus patru surse ale agenției Reuters. Generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, care urmează să fie emisarul președintelui Trump pentru Ucraina și Rusia, planificase inițial o misiune la Kiev pentru a se întâlni cu liderii ucraineni la începutul lunii ianuarie, plus întâlniri cu oficiali din câteva capitale europene, printre care Roma și Paris. Dar vizita, care ar fi marcat primul caz în care reprezentanți ai administrației Trump s-ar fi deplasat la Kiev după alegerile din 5 noiembrie, a fost amânată, au declarat sursele Reuters. Acum se preconizează că emisarul special va merge în Ucraina după ce Trump își va prelua funcția, dar nu a fost stabilită nicio dată.
Evenimentele de marți, ziua 1049 a războiului din Ucraina, LIVE:
Războiul Rusiei în Ucraina ar putea „escalada”, admite Donald Trump, după ce promisese rezolvarea conflictului în 24 de ore
Donald Trump, care promitea că va face pace în Ucraina în 24 de ore, a recunoscut marți că războiul Rusiei în Ucraina este „mult mai complicat” acum şi că ar putea escalada în continuare. El a dat însă vina pe tacticile preşedintelui Joe Biden în legătură cu Ucraina. „Acest război ar putea escalada pentru a fi mult mai rău decât este acum”, a spus Trump.
JUST IN: Donald Trump blamed the U.S. for Putin’s invasion of Ukraine, claiming it was due to U.S. support for Ukraine’s NATO membership. He also repeated the Kremlin lie that the U.S. sabotaged a deal between Ukraine and Russia.
— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) January 7, 2025
What a fuc*ing traitor pic.twitter.com/wgh85Mo0Tn
Ucraina spune că desfăşoară „operaţiuni de luptă” în regiunea rusă Kursk
Armata ucraineană a anunţat marţi că desfăşoară „operaţiuni de luptă” în regiunea de frontieră rusă Kursk, lovind în special „un post de comandă militar”, după ce a suprimat în comunicatul său orice menţiune privitor la „noi operaţiuni ofensive” despre care vorbise iniţial, relatează AFP.
„Această lovitură face parte integrantă din operaţiunile unităţilor de apărare ucrainene, care desfăşoară operaţiuni de luptă pe teritoriul Rusiei”, a indicat Statul major al armatei ucrainene în acest comunicat publicat în limba engleză pe Telegram.
Într-o primă versiune a comunicatului, emis cu câteva minute anterior, se putea citi: „(…) forţele terestre ucrainene care încep în prezent noi operaţiuni ofensive” în regiunea Kursk, formulare care a fost ulterior eliminată.
Armata rusă a informat duminică despre o nouă ofensivă ucraineană în această regiune, unde militarii ucraineni controlează mai multe sute de kilometri pătraţi din august 2024, în pofida tentativelor trupelor ruse de a-i respinge, sprijinite în acest sector de soldaţi nord-coreeni, potrivit Kievului şi Occidentului.
Bloggeri militari ruşi au semnalat de asemenea, de duminică, acest nou atac ucrainean. Dar armata ucraineană a păstrat în general tăcerea cu privire la acest subiect.
INTERVIU De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni și cum s-ar putea întoarce împotriva lui? Armand Goșu, despre miza uriașă pe care Kremlinul o are în Republica Moldova
Pentru că Transnistria nu mai răspunde ca înainte la ordinele lor, rușii le-au întrerupt gazul, iar acolo se profilează o criză umanitară majoră. Totuși, Moscovei ar trebui să îi fie frică de faptul că Ucraina poate profita de această situație, spune analistul Armand Goșu.
Ancora petrolierului suspectat de sabotarea cablurilor în Marea Baltică a fost recuperată
Lukașenko avertizează că nu va proteja UE de imigrația ilegală. „De ce ar trebui să-i apărăm?”
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat marţi că nu va apăra ţările occidentale împotriva afluxului de migranţi, unul dintre principalele puncte de divergenţă dintre Minsk şi Uniunea Europeană. „Suntem acuzaţi că încurajăm imigraţia. Întotdeauna am fost sincer. Nu vom apăra pe nimeni împotriva imigranţilor. Mai ales pe cei care adoptă sancţiuni economice împotriva noastră”.
Marina suedeză a recuperat ancora petrolierului suspectat de sabotarea cablurilor din Marea Baltică
Marina suedeză a anunțat marți că a recuperat din Marea Baltică ancora unui petrolier suspectat că face parte din „flota fantomă” a Rusiei și că a avariat patru cabluri subacvatice de telecomunicații și un cablu electric pe 25 decembrie.
Caz șocant în Germania: Un cuplu a mărturisit cum a ucis două refugiate ucrainene pentru a le fura copilul
Un cuplu de germani a mărturisit marţi că au ucis o refugiată ucraineană şi pe mama acesteia, în martie 2024, pentru a le fura copilul. Cuplul a vizat în mod intenţionat refugiaţi ucraineni care au fugit din calea invaziei ruse, înscriindu-se într-un grup de pe Telegram pentru a oferi ajutor cu traducerea.
Record cu un avion F-16: a doborât șase rachete rusești, deși avea doar patru interceptoare
Când fiecare cuvânt pe care îl spun poate duce la acuzații penale, rușii au găsit un nou mod de a protesta în 2024: E o modalitate de a-ți exprima opinia „fără consecințe”
Cozile au devenit un simbol al protestului în Rusia, în ultimul an. Deși nu și-au putut exprima nemulțumirea prin mitinguri de masă, rușii au continuat să își exprime solidaritatea civilă în alte moduri. De-a lungul anului, rușii au stat la coadă: pentru desemnarea candidatului prezidențial anti-război Boris Nadejdin, pentru a-și lua rămas bun de la liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi și pentru a vota împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie, scrie site-ul independent rusesc Novaya Gazeta.
Record cu un avion F-16: a doborât șase rachete rusești, deși avea doar patru interceptoare / Pilotul ucrainean a povestit cum a decurs misiunea, pas cu pas.
Un pilot ucrainean de la manșa unui F-16 a reușit în timpul unui atac aerian rusesc masiv să doboare șase rachete de croazieră inamice într-o singură misiune, deși avea doar patru interceptoare, o premieră pentru acest tip de avion de luptă
Prim-ministrul slovac Robert Fico va discuta despre oprirea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina cu reprezentanți ai Comisiei Europene pe 9 ianuarie la Bruxelles, a anunțat marți biroul executivului slovac.
Livrările prin Ucraina au încetat la 1 ianuarie, după ce a expirat acordul de tranzit între Ucraina și Rusia, dar Fico ar fi vrut să continue să primească gaz rusesc pe această rută și a amenințat că va lua măsuri de retorsiune împotriva Ucrainei pentru ceea ce a declarat a fi pierderi economice mari pentru Slovacia. (Reuters)
Popularitatea lui Zelenski a scăzut mult, arată un sondaj
Apelul UE către Tiraspol, după ce Rusia a oprit gazul, iar sute de mii de transnistreni au rămas fără căldură în case
Autoritățile din regiunea separatistă transnistreană ar trebui să nu mai respingă ofertele de aprovizionare alternativă cu energie, a declarat Comisia Europeană, pe fondul tensiunilor generate de decizia Rusiei de a întrerupe fluxul de gaze naturale.
Cancelarul social-democrat Olaf Scholz a criticat marți propunerea vicecancelarului Robert Habeck (Partidul Verzilor), de a crește cheltuielile pentru apărare de la 2 la 3,5% din PIB, peste cerințele NATO, în perspectiva alegerilor parlamentare din februarie.
„Ideea mi se pare a fi insuficient subdezvoltată”, a declarat el într-un interviu acordat revistei Stern.
„Aproape să dublăm din nou bugetul apărării, de la aproape 80 de miliarde de euro la 140 de miliarde de euro, fără să spunem unde vor fi direcționați acești bani și de unde vor proveni. Cine va plăti factura? Cetățenii?”, a adăugat Scholz.
Reacția vine după ce, într-un interviu acordat vineri publicației Spiegel, Robert Habeck, candidatul Verzilor pentru postul de cancelar, a declarat că o creștere masivă a bugetului apărării este necesară pentru a evita amenințarea reprezentată de Rusia. (AFP)
Popularitatea lui Zelenski a scăzut mult, arată un nou sondaj / Câți ucraineni mai au încredere în președintele lor după aproape trei ani de război.
Majoritatea ucrainenilor îl susțin în continuare pe președintele Volodimir Zelenski după aproape trei ani de invazie rusă, deși această cifră a scăzut mult în 2024, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat marți de un institut de specialitate din Kiev.
Ucrainenii spun că încă luptă la Kurahove, oraș revendicat de ruși
Armata ucraineană a afirmat marți că încă luptă în Kurahove, un oraș industrial din estul Ucrainei a cărui capturare a fost revendicată de Rusia ieri.
Forțele ruse au afirmat luni că și-au ridicat drapelul deasupra orașului care avea o populație de aproximativ 18.000 de locuitori înainte de război și care era o poziție defensivă importantă pentru forțele ucrainene în sudul acestei regiuni industriale din estul țării.
Această pierdere nu a fost confirmată de Ucraina. Marți dimineață, grupul de trupe Khortytsia, care luptă în zonă, a dat asigurări că „în sectorul Kurahove, forțele de apărare se opun încercărilor inamicului de a-și folosi superioritatea în oameni și de a dezvolta o ofensivă”.
„Măsurile de localizare și distrugere a grupurilor de asalt inamice care s-au infiltrat în formațiunile noastre de luptă sunt în curs de desfășurare”, a adăugat acesta. (AFP)
Imagini dure cu un blindat Stryker al ucrainenilor care fugărește și calcă soldați ruși pe un câmp din Kursk au fost postate pe Telegram de Forțele de Asalt Aerian ale Ucrainei.
„Asta au decis să facă parașutiștii atunci când au rămas fără muniție după lupte grele, iar inamicul era aproape și reprezenta o amenințare. În același timp, în timp ce șoferul își „căuta” următoarea țintă, artileristul-operator a ieșit pe trapă și a tras în ruși cu arme ușoare”, se scrie în mesajul ce însoțește clipul.
Video of a Stryker vehicle from Ukraine's 80th Air Assault Brigade running over Russian infantry after it reportedly ran out of ammunition. 392/https://t.co/EjEaT09DIz pic.twitter.com/7KpECf0w9V
— Rob Lee (@RALee85) January 6, 2025
Ce înseamnă pentru lume noul parteneriat dintre Iran și Rusia. Relația dintre Teheran și Moscova se extinde dincolo de simplul schimb economic.
Acordul cuprinzător de parteneriat strategic, care urmează să fie oficializat în timpul vizitei oficiale a președintelui iranian Masoud Pezeshkian la Moscova, la 17 ianuarie, marchează un pas important în evoluția alianței dintre cele două națiuni.
Polonia este gata să ofere electricitate Ucrainei în locul Slovaciei
Polonia este pregătită să furnizeze energie electrică Ucrainei, a declarat marți ministrul climei și mediului, Paulina Hennig-Kloska, făcând referire la amenințările Slovaciei că ar putea întrerupe livrările de energie către țara vecină din cauză că va rămâne fără gazul rusesc care trecea prin Ucraina.
„Polonia va putea crește vânzările de energie electrică către Ucraina, dar numai dacă Ucraina o va solicita”, a declarat Hennig-Kloska pentru postul public de televiziune TVP Info.
„Operatorul nostru este pregătit, este doar o chestiune de a ști dacă Ucraina va dori sau va avea nevoie de asta. Comportamentul lui Fico este împotriva Europei”, a adăugat ea.
Ce spune un expert după testarea unei noi rachete hipersonice: „Este alarmant că această tehnologie este deținută în prezent doar de Rusia, China și SUA”.
Coreea de Nord a afirmat marți că a testat cu succes o nouă „rachetă hipersonică” menită, potrivit liderului Kim Jong Un, să descurajeze „toți rivalii” țării în regiunea Pacificului.
Rusia a lansat spre Ucraina azi-noapte 38 de Shahed și drone imitatoare, potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ale Kievului.
„Până la ora 9.00, a fost confirmată doborârea a 28 de drone de atac Shahed și a altor tipuri de drone în regiunile Poltava, Sumî, Harkov, Cerkasî, Nikolaev, Herson și Kirovohrad. Nu au fost înregistrate lovituri.
Zece drone imitatoare inamice au fost pierdute în zonă (fără consecințe negative), dintre care trei au zburat spre Rusia”, a transmis sursa citată.
Numărul soldaților pierduți de ruși a depășit 800.000, potrivit ucrainenilor
Armata ucraineană susține că forțele inamice au avut pierderi mari ieri: 1970 soldați, 10 tancuri, 25 alte blindate de luptă, 45 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 4 sisteme antiaeriene și 170 diferite vehicule.
Volodimir Zelenski a afirmat luni că inamicul a suferit pierderi grele în cele cinci luni de luptă duse împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk din sudul Rusiei.
„În timpul operațiunii Kursk, inamicul a pierdut deja 38.000 dintre soldații săi numai pe acest front, aproape 15.000 dintre aceste pierderi fiind ireversibile”, a declarat Zelenski în discursul său video de azi noapte.
Declarația sa vine după ce Ucraina a anunțat că a lansat duminică o nouă ofensivă în regiunea rusă, fără a da multe detalii.
Potrivit evaluărilor ucrainene și occidentale, aproximativ 11 000 de soldați nord-coreeni luptă alături de forțele ruse în regiune. Rusia nu a confirmat și nici nu a infirmat prezența acestora.
Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că ofensiva ucraineană a fost zădărnicită și că forța principală a fost distrusă în apropierea așezării Berdin, aproape de un drum care merge spre nord-est, spre orașul Kursk.
Scurtă recapitulare informațiilor recente:
- Situaţia se înrăutăţeşte în Transnistria, unde au început şi sistări ale apei curente. Locuitorii sunt furioși, liderul pro-rus îi îndeamnă să folosească lemne de foc și „să nu se lase provocați”.
- Zelenski vorbește despre oferta de 300 de miliarde de dolari pe care i-a făcut-o lui Trump: „Aceasta este una dintre garanțiile de securitate. Luați banii”
- Ministerul rus al apărării a transmis că forțele sale au cucerit orașul Kurahove și satul Dachenske, aflate la sud de centrul logistic Pokrovsk.
- Diplomat rus, convocat la Chișinău în legătură cu dezinformarea privind situația energetică din Republica Moldova
- Alegerile anulate din România şi „curajul” Maiei Sandu, exemple invocate de Emmanuel Macron în faţa ambasadorilor săi atunci când le-a vorbit despre pericolul rusesc / Ce spune despre Ucraina.
- Sabotajul din Marea Baltică: Finlanda anunță că două cabluri submarine de telecomunicaţii au fost reparate.
- Slovacia spune că o întâlnire cu Ucraina la Bruxelles pe tema opririi tranzitului de gaz rusesc a fost anulată.
- Dezvăluirea făcută de Zelenski despre cel mai apropiat aliat al lui Putin: „Volodimir, îmi cer scuze. Nu am fost eu. Trebuie să înțelegi, nu te poți lupta cu rușii”.
- Emmanuel Macron a declarat luni că ucrainenii vor trebui „să poarte discuții realiste pe probleme teritoriale”, pentru că „numai ei le pot face”, pentru a găsi o soluție.
- Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că Rusia încearcă să își extindă cooperarea în domeniul spațial cu Coreea de Nord în schimbul soldaților care ajută Moscova să lupte împotriva Ucrainei.
–––––
Evenimentele de luni, ziua 1048 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro