Normalizarea relațiilor Israel-Sudan: Netanyahu sărbătorește, palestinienii se înfurie
Normalizarea relațiilor dintre Israel și Sudan este o „revoluție formidabilă”, a salutat vineri seară, premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce palestinienii au denunțat un nou „păcat politic”, potrivit AFP.
După săptămâni de negocieri din culise, care s-au accelerat miercuri cu vizita secretă a unei delegații israeliene la Khartoum, președintele american Donald Trump a anunțat vineri seară un acord de normalizare între Israel și Sudan.
„Ce schimbare extraordinară! Astăzi Khartoum spune da pacii cu Israel, da recunoașterii Israelului și normalizării cu Israel”, a reacționat Netanyahu într-o declarație în ebraică transmisă către AFP.
„Delegațiile din Sudan și Israel se vor întâlni în curând pentru a discuta cooperarea în multe domenii, inclusiv în agricultură, comerț și alte domenii importante (…)”, a adăugat Netanyahu care a mulțumit liderilor sudanezi și președintele SUA, Donald Trump, pentru acest nou acord de normalizare.
Sudanul devine astfel a treia țară arabă care anunță din august normalizarea relațiilor sale cu Israel, după Emiratele Arabe Unite și Bahrain.
Însă această întâlnire a fost prost primită de o parte din opinia publică din Sudan, o țară condusă de o autoritate de tranziție, în care civili și soldați împărtășesc puterea, de la căderea regimului islamist al lui Omar al-Bashir, aflat la putere din 1989 până în 2019.
Acest guvern de tranziție se confruntă cu serioase dificultăți economice, cu o depreciere accentuată a lirei sudaneze, de unde apelurile din Khartoum de a retrage țara de pe lista americană a statelor care susțin terorismul, considerat ca un obstacol în calea investițiilor în Sudan.
Cu toate acestea, la începutul săptămânii, și asta a accelerat răspândirea de zvonuri, Statele Unite au anunțat un acord prin care Sudanul va fi eliminat din această listă în schimbul plății unei compensații de 335 milioane dolari către victimele americane ale terorismului.
Sudanul, cândva paria comunității internaționale pentru că l-a întâmpinat pe fostul lider al-Qaeda Osama bin Laden în anii 1990, a fost condamnat în trecut la plata unor astfel de despăgubiri de către instanțele americane.
Această normalizare a relațiilor dintre Israel și Sudan este deosebit de simbolică în Orientul Mijlociu.
După războiul de șase zile, când Israelul a ocupat Cisiordania, Ierusalimul de Est și Gaza în 1967, majoritatea liderilor arabi s-au adunat în Sudan pentru a adopta rezoluția de la Khartoum cunoscută pentru „cele trei NU” ale sale: NU pacii cu Israel, NU recunoașterii Israelului, NU negocierilor cu statul ebraic.
„Dureros” – spun palestinienii
Și sub regimul Bashir, Sudanul a fost unul dintre susținătorii mișcării islamiste palestiniene Hamas, ai cărui lideri au vizitat ocazional Khartoum. Mai mult, Sudanul a fost acuzat de Israel că a lăsat să se tranziteze pe teritoriul său armele sosite cu nave din Iran și apoi transportate în Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană controlată de islamiștii Hamas.
Normalizarea relațiilor Sudan-Israel este „un păcat politic care dăunează poporului palestinian și justa cauză a acestuia, dăunează și interesului național al Sudanului (…) și îi aduce beneficii doar lui Netanyahu”, a reacționat vineri seară Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt oficial al Hamas, mișcare la putere în Fâșia Gaza.
„Este un anunț dureros care merge împotriva istoriei Sudanului, o țară care susține cauza palestiniană”, a declarat pentru AFP Sami Abu Zuhri, un executiv al Hamas.