Sari direct la conținut

Rusia denunţă un sistem electoral american "arhaic": "O tradiţie care deformează considerabil voinţa poporului"

HotNews.ro
Serghei Lavrov, Foto: Captura YouTube
Serghei Lavrov, Foto: Captura YouTube

Şeful diplomaţiei ruse a calificat joi sistemul electoral american drept unul din cele mai „arhaice” din lume, după victoria lui Joe Biden contestată de Donald Trump, potrivit Ria Novosti și La Libre.

„Ei au fără îndoială sistemul electoral cel mai arhaic existent în cele câteva ţări cele mai importante din lume”, a declarat Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă.

Ministrul rus al afacerilor externe a criticat caracterul indirect al alegerii preşedintelui, care este ales de mari electori desemnaţi prin sufragiu universal.

Elaborat în secolul al XVIII-lea, acest sistem implică să iasă învingător nu neapărat cel care adună cele mai multe voturi la nivel naţional, ci cel care câştigă statele-cheie, care au cel mai mare număr de electori.

„Am spus în repetate rânduri că respectăm dreptul poporului american de a-și decide propriul destin. Sistemul lor electoral este probabil cel mai arhaic dintre toate cele care există în ţări mai mult sau mai puțin semnificative ale lumii. Fiecare țară are propriile sale tradiții și dacă americanii sunt pregătiți să trăiască cu această tradiție, care denaturează semnificativ expresia voinței populației, acesta este dreptul lor” – a declarat Serghei Lavrov.

„Eu vreau ca americanii să nu se mai îngrijoreze, cel puțin, de problemele noastre, pe care le trasează aici. Și este de preferat să se îngrijoreze cât mai puțin de problemele de aceeași natură din alte țări” – a declarat ministrul rus.

Ca şi preşedintele rus, Vladimir Putin, dl Lavrov a arătat că Moscova nu-l va felicita pe învingătorul alegerilor decât după publicarea rezultatelor oficiale. „Felicitările sunt trimise înainte de publicarea rezultatelor când nu există litigii”, a subliniat Serghei Lavrov. Spre deosebire de majoritatea ţărilor lumii, China şi Rusia nu l-au felicitat pe dl Biden.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro