Sari direct la conținut

Conflictul Israel-Palestina A șaptea zi, aproape 200 de morți, dintre care peste 40 sunt copii. Netanyahu promite că ofensiva va continua / Se reunește Consiliul de Securitate ONU VIDEO

HotNews.ro
Atac asupra casei unui lider Hamas -Screenshot, Foto: Hotnews
Atac asupra casei unui lider Hamas -Screenshot, Foto: Hotnews

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua în forță riposta la atacurile cu rachete, conflictul dintre Israel și Palestina intrând duminică în a șaptea zi. Duminică dimineața atacurile armatei israeliene au ucis 26 de palestinieni în Gaza, în vreme ce israelienii au fugit în adăposturi din cauza rachetelor lansate spre Tel Aviv. Bilanțul conflictului care ține de o săptămână a depășit astfel 174 de morți în Gaza, printre care 47 de copii, și 10 în Israel, dintre care doi copii, relatează BBC și Reuters.

UPDATE 14.26 Papa Francisc a făcut un apel la încetarea violențelor din zonă, calificând drept inacceptabile pierderile de vieți în rândul civililor, inclusiv copii.

„Fac un apel la calm, la cei responsabili să înceteze zgomotul armelor și să urmeze calea păcii”, a spus papa, în mesajul său săptămânal adresat credincioșilor din Paiața Sfântul Petru.

UPDATE 12.48 Miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene vor participa marţi la o videoconferinţă de urgenţă pe tema escaladării luptelor între Israel şi palestinieni, a anunţat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

UPDATE 12.21 Nu mai puțin de 26 de palestinieni, dintre care opt copii, au fost uciși în atacurile lansate duminică de forțele aeriene israeliene în Gaza, transmite Reuters. Atacurile din cursul nopții din centrul orașului Gaza au adus bilanțul victimelor la 174 de morți, din care 47 de copii. Isrealul a raportat 10 morți din care doi copii.

UPDATE 12.10Peste 320 de cetăţeni români se află în zona de conflict din Fâşia Gaza şi misiunile diplomatice din regiune au primit deja instrucţiuni să se pregătească pentru a le acorda sprijin dacă va fi nevoie, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu.

UPDATE 10.10 Armata israeliană a anunţat că a efectuat duminică un tir cu rachetă asupra domiciliul liderului biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, fără a preciza dacă acesta se afla sau nu în locuinţă.

Sâmbătă, IFD anunţa că a vizat locuinţa lui Khalil al-Hayya, adjunctul şefului biroului politic al Hamas.

Comunitatea internațională a făcut apel la încetarea conflictului în zonă, iar președintele SUA Joe Biden i-a sunat atât pe premierul israelian Netanyahu, cât și pe președintele Autorității palestinienie Mahmud Abbas, exprimându-și îngrijorarea față de escaladarea conflictului.

SUA au cerut Israelului să asigure securitatea jurnaliștilor, după ce în cursul zilei de sâmbătă armata a bombardat un bloc turn din Gaza unde își aveau sediul redacțiile Associated Press și Al Jazeera. Atacul a fost justificat prin faptul că în clădire s-ar fi aflat și apartamente care erau folosite de Hamas. Blocul a fost evacuat înainte de atac, proprietarul fiind avertizat din timp.

De asemenea, AP a transmis că armata israeliană a bombardat casa unui lider al grupării islamiste Hamas.

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să se reunească duminică pentru a discuta despre detensionarea conflcitului.

Sâmbătă seara, Netanyahu a adresat un nou mesaj televizat în care a amenințat că atacurile vor continua atâta vreme cât va fi necesar, marșând însă pe ideea că Israelul face tot ce îi stă în putință pentru a limita victimele în rândul civililor din Gaza. „Cei care poartă răspunderea pentru această confruntare nu suntem noi, sunt cei care ne atacă”, a insitat Netanyahu.

Bilanțul conflictului care ține de o săptămână a depășit 148 de morți în Gaza, printre care 41 de copii, și 10 în Israel, dintre care doi copii.

Zece membri ai aceleiași familii au murit în atacurile din Gaza, într-o tabără de refugiați situată la vest de oraș. Un bebeluș de doar cinci luni, Omar Al-Hadidi, a fost singurul supraviețutitor al atacului, în timp ce mama sa și restul rudelor au murit.

Gruparea islamistă Hamas a lansat peste 2.900 de rachete către Israel în ultimele zile, un bărbat fiind ucis în Tel Aviv sâmbătă. Totuși, 90% dintre acestea nu au trecut de sistemul de apărare antirachetă al Israelului, majoritatea fiind interceptate de scutul Iron Dome.

Iron Dome a fost conceput special pentru a proteja Israelul de evenutale amenințări. Sistemul de apărare antirachetă a fost gândit după războiul din 2006, când Israelul s-a luptat cu mișcarea Hezbollah din Liban. Atacurile cu mii de rachete de atunci s-au soldat cu zeci de morți, evacuări masive de populație și mari pagube materiale. De atunci, Israelul a dezvoltat un sistem antirachetă extrem de sofisticat și performant.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro